Verbind je met ons

Holland

Nederlandse kritiek op Hongarije over LHBT-rechten riekt naar 'koloniaal' verleden - Orban

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Minister-president Mark Rutte (rechts) spreekt met zijn Hongaarse ambtgenoot Victor Orban. REUTERS/Michael Kooren/Bestandsfoto

Nederlandse kritiek op Hongarije over een nieuwe wet op LGBT-rechten riekt naar een morele suprematie die geworteld is in een koloniaal verleden, zei de Hongaarse premier Viktor Orban op vrijdag (2 juli), schrijft Gergely Szakacs, Reuters.

Vorige week daagden de EU-leiders Orban uit over een nieuwe wet die Hongaarse scholen verbiedt materiaal te gebruiken dat wordt gezien als het promoten van homoseksualiteit, waarbij de Nederlandse premier Mark Rutte hem opdroeg de LGBT-rechten te respecteren of het blok te verlaten. Lees meer.

advertentie

"Dit is een koloniale benadering", zei Orban vrijdag tegen de openbare radio. "Ze denken gewoon niet na over wat ze wel en niet kunnen zeggen over een ander land en de wetten van een ander land."

Orban, die volgend jaar parlementsverkiezingen tegemoet gaat, is steeds radicaler geworden op het gebied van sociaal beleid in een zelfverklaarde strijd om de volgens hem traditionele christelijke waarden van Hongarije te beschermen tegen het westerse liberalisme.

Zijn regering zegt dat de wet, die volgende week van kracht wordt, niet gericht is op homoseksuelen, maar op de bescherming van kinderen, van wie de ouders de hoofdrol zouden moeten spelen bij het onderwijzen van hen over seksualiteit.

advertentie

De EU dringt er bij Orban op aan om de wet in te trekken - onderdeel van een golf van beperkende wetgeving die ook is gericht op de media, de rechtbanken en migranten - en 17 van de 27 EU-leiders ondertekenden een brief waarin ze hun inzet voor de bescherming van homorechten opnieuw bevestigen.

Brexit

Brexit-bureaucratie creëert Britse nachtmerrie voor Nederlandse kapitein

gepubliceerd

on

By

Een busje van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken staat geparkeerd in West-Londen, Groot-Brittannië, op deze foto genomen op 11 mei 2016. REUTERS/Toby Melville/File Photo
De Nederlandse kapitein Ernst-Jan de Groot poseert voor een foto enkele kilometers ten oosten van het Schotse eiland Bac Mor, ook wel bekend als de Dutchman's Cap, op deze hand-out foto gemaakt in juli 2015. Charles Lyster/Ernst-Jan de Groot/ Hand-out via REUTERS

Toen de Nederlandse kapitein en ingenieur Ernst-Jan de Groot solliciteerde om na de Brexit in Groot-Brittannië te blijven werken, raakte hij verstrikt in een bureaucratische nachtmerrie vanwege een online storing en zegt hij nu waarschijnlijk zijn baan te verliezen, schrijven Guy Faulconbridge en Andrew Macaskill.

Door de nieuwe immigratieregels die van kracht worden, dreigt De Groot het recht te verliezen om naar Groot-Brittannië te komen om te werken, tenzij hij eind juni met succes een visum kan aanvragen via een overheidswebsite.

Na zijn vertrek uit de baan van de Europese Unie eind december, verandert Groot-Brittannië zijn immigratiesysteem, waarmee een einde komt aan de prioriteit voor EU-burgers boven mensen van elders.

advertentie

Hoewel de regering tot nu toe meer dan 5 miljoen aanvragen van EU-burgers heeft verwerkt om in Groot-Brittannië te blijven wonen, schatten advocaten en campagnevoerders dat er tienduizenden zijn die, net als De Groot, het risico lopen de deadline te missen.

Degenen die slagen, krijgen geen fysiek document om te bewijzen dat ze het recht hebben om in Groot-Brittannië te wonen of te werken, dus blijven ze gegijzeld door websites wanneer ze hun status aan de grenzen moeten laten zien, of wanneer ze hypotheken of leningen aanvragen.

De ervaring van De Groot en acht andere sollicitanten die door Reuters zijn gesproken, laat zien hoe de Brexit sommige EU-burgers heeft overgeleverd aan overheidswebsites en -functionarissen, en hoe Groot-Brittannië onbedoeld mensen ontmoedigt met vaardigheden die het nodig heeft.

advertentie

"Ik zit gevangen in een bureaucratisch doolhof dat zelfs Kafka zou verbazen, en er is geen uitgang", zei de Groot. "Ik heb alles geprobeerd om te communiceren over het simpele feit dat hun website niet werkt zoals het hoort."

De Groot, 54, heeft de afgelopen zes jaar met veel plezier in Groot-Brittannië gewerkt.

Hij vaart lange, smalle schuiten van Nederland naar Engeland om als drijvende woning te dienen. Hij bouwt ook een paar maanden per jaar boten op een scheepswerf in de buurt van Londen en is in de zomer kapitein van een groot schip rond de westkust van Schotland.

De Groot spreekt vloeiend Engels en zegt dat hij de post-Brexit-regels volgde door een grensarbeidersvergunning aan te vragen om hem in Groot-Brittannië te laten werken terwijl hij niet woonachtig was.

De online aanvraag was eenvoudig totdat hij werd gevraagd om een ​​foto te verstrekken. De volgende pagina van zijn aanvraag, die werd beoordeeld door Reuters, zei: "u hoeft geen nieuwe foto's aan te leveren", en er was geen optie om er een te uploaden.

Een paar weken later werd zijn aanvraag afgewezen - omdat hij geen foto had.

Zo begon een labyrintische nachtmerrie van telefoontjes, e-mails en bureaucratische wanorde. De Groot schat dat hij meer dan 100 uur heeft besteed aan het contacteren van overheidsfunctionarissen die volgens hem niet konden helpen of tegenstrijdige informatie gaven.

Sommige functionarissen vertelden hem dat er een technisch probleem was dat snel zou worden opgelost. Anderen zeiden dat er geen probleem was.

Elke keer dat hij belde, zei De Groot dat hij de persoon had gevraagd om een ​​aantekening te maken van zijn klacht. Bij zijn laatste telefoontje zei hij dat een functionaris hem had verteld dat ze geen toegang hadden tot individuele gevallen, dus dat was onmogelijk.

Hij probeerde een nieuwe aanvraag te starten om de storing te omzeilen, maar elke keer dat hij zijn paspoortnummer invoerde, werd deze gekoppeld aan zijn eerste aanvraag en bleef hij gevangen in de foto-uploadlus.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, de overheidsafdeling die het immigratiebeleid beheert, reageerde niet op verzoeken om commentaar op de zaak van De Groot of het ontbreken van fysieke documenten die de status van succesvolle aanvragers bewijzen.

NEEM DE CONTROLE TERUG

In de afgelopen twee decennia heeft Groot-Brittannië een ongekende immigratie meegemaakt. Toen het deel uitmaakte van de EU, hadden de burgers van het blok het recht om in het land te wonen en te werken.

Een eis om immigratie te verminderen was een drijvende kracht achter de campagne voor Brexit in het 2016-referendum, waarbij aanhangers Groot-Brittannië opriepen om "de controle terug te nemen" over zijn grenzen.

De meeste EU-burgers die willen blijven, moeten vóór juli een vaste status hebben aangevraagd. Anderen, zoals de Groot, moeten een visum aanvragen om in Groot-Brittannië te mogen werken.

Verhuurders, werkgevers, de gezondheidsdienst en andere overheidsdiensten kunnen vanaf volgende maand EU-burgers om bewijs van hun immigratiestatus vragen.

Het Home Office heeft de reputatie zich agressief te richten op mensen die niet over de juiste documentatie beschikken.

De regering verontschuldigde zich drie jaar geleden voor de behandeling door het ministerie van Binnenlandse Zaken van duizenden Caribische migranten, die geen basisrechten kregen, waaronder sommigen die ten onrechte werden gedeporteerd, ondanks dat ze decennia eerder legaal in Groot-Brittannië waren aangekomen.

Dit jaar werd tot dusver 3,294 EU-onderdanen de toegang tot Groot-Brittannië ontzegd en sommigen werden naar detentiecentra gebracht omdat ze geen correct visum of hun verblijfsstatus konden tonen.

Advocaten, liefdadigheidsinstellingen en diplomaten zeggen dat sommige EU-onderdanen misschien niet weten dat ze moeten solliciteren, of moeite hebben om door de bureaucratie te navigeren.

Chris Benn, een Britse immigratieadvocaat bij Seraphus, een advocatenkantoor dat door de EU-delegatie naar het Verenigd Koninkrijk is gecontracteerd om advies te geven over de regels, heeft de afgelopen drie jaar gesproken op evenementen om EU-burgers te vertellen hoe ze door het nieuwe systeem moeten navigeren.

Hoewel Benn zei dat het onmogelijk was om te weten hoeveel mensen er nog moeten solliciteren, vreest hij dat tienduizenden en mogelijk honderdduizend mensen de deadline zullen missen.

Benn zegt dat hij nog steeds goed opgeleide, vloeiend Engels sprekenden ontmoet die niet beseffen dat ze moeten solliciteren. Hij maakt zich vooral zorgen over de ouderen en mensen op het platteland, zoals die op boerderijen, zijn misschien niet op de hoogte van de nieuwe regels.

"Als zelfs maar een heel klein percentage mist, heb je zeer wijdverbreide problemen", zei hij.

VERKEERDE IDENTITEIT

Hoewel het systeem voor miljoenen mensen goed heeft gewerkt, zeggen de negen EU-onderdanen die worstelen met aanvragen die door Reuters zijn gesproken, dat het overweldigd lijkt. Ze klagen over lange wachttijden bij het spreken met personeel in callcenters en als ze erdoorheen komen, krijgen ze geen specifiek advies over een zaak.

Een van hen, een Spaanse student in Edinburgh, vertelde Reuters dat hij bezorgd was dat hij zijn studie niet zou kunnen afmaken omdat zijn aanvraag voor een vaste status in november in de wacht is gezet.

Drie dagen na zijn aanvraag werd hem in documenten die door Reuters waren beoordeeld, op de hoogte gesteld dat de politie van mening was dat hij werd onderzocht wegens "schuld en roekeloos gedrag" - een misdrijf in Schotland voor gedrag dat een persoon of het publiek blootstelt aan het aanzienlijke risico voor hun leven of Gezondheid.

De student, die vroeg om niet publiekelijk genoemd te worden uit angst om carrièreperspectieven in gevaar te brengen, zei dat hij nooit in aanraking is geweest met de politie en dat hij geen idee had waar het vermeende onderzoek op zou kunnen duiden.

Hij vroeg de Schotse politie om details. In antwoorden die door Reuters werden gezien, zeiden ze dat hun databases aantoonden dat hij niet op de lijst stond voor een misdrijf en ook niet in onderzoek was.

Hij heeft zijn universiteit, campagnegroepen voor EU-onderdanen en de Spaanse ambassade om hulp gevraagd. Tot nu toe heeft niemand hem uit het bureaucratische doolhof kunnen halen.

"De paniek is constant en geleidelijk geweest", zei hij. "Uiteindelijk denk ik er de hele tijd aan, omdat ik misschien letterlijk het land uit word geschopt."

Een woordvoerster van Police Scotland stelde vragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar over de zaak van de student of klachten over callcenters.

De Groot is evenzeer gefrustreerd. Het bedrijf dat hem gewoonlijk in dienst heeft als kapitein van een schip in de zomer, is op zoek gegaan naar iemand anders.

Diplomaten zeggen dat er een ander probleem opdoemt: wat gaat Groot-Brittannië doen met EU-burgers die in juli niet over de juiste documenten beschikken?

De regering heeft gezegd dat degenen die de deadline missen, het recht op diensten zoals gratis niet-spoedeisende gezondheidszorg verliezen en kunnen worden uitgezet. Richtlijnen suggereren dat clementie slechts in bepaalde gevallen wordt verleend, zoals voor mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap.

Zelfs degenen met een vaste status zijn bezorgd dat ze zonder een fysiek document als bewijs nog steeds in immigratie-limoen kunnen belanden als websites falen.

Toen Rafael Almeida, een research fellow in neurowetenschappen aan de Universiteit van Edinburgh, dit jaar een hypotheek aanvroeg, werd hem gevraagd een door een overheidswebsite gegenereerde aandelencode te verstrekken om zijn vaste status te bewijzen.

Almeida zei dat de website niet zou werken en hij werd begroet met een bericht: "Er is momenteel een probleem met deze service. Probeer het later opnieuw."

Na een maand van mislukte pogingen om de code te genereren, haalde de hypotheekbemiddelaar van Almeida de geldverstrekker over om alleen zijn paspoort als identiteitsbewijs te accepteren. De website werkt nog steeds niet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Almeida maakt zich zorgen dat hij vanaf volgende maand geen toegang zal hebben tot gezondheidszorg, niet kan solliciteren naar een baan als hij dat ooit wil, of terug zal keren naar Portugal om familie of vrienden te zien.

"Ik ben ongelooflijk angstig, ik ben ongelooflijk gefrustreerd door de mensen die dit hadden moeten regelen", zei hij. "Ik maak me gewoon grote zorgen over de toekomst."

Verder lezen

coronavirus

De Commissie keurt een Nederlandse regeling van € 90 miljoen goed om het MKB te ondersteunen bij het uitbreken van het coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Nederlandse regeling ter waarde van 90 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus. De regeling werd goedgekeurd in het kader van staatssteun Tijdelijk kader. De regeling staat open voor MKB-bedrijven die zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 hebben ingeschreven in het Handelsregister en actief zijn in alle sectoren behalve de financiële sector. In het kader van de regeling zal de steun de vorm aannemen van rechtstreekse subsidies van minimaal € 1,500 en maximaal € 124,999 aan kmo's die in januari, februari en maart 30 een omzetverlies van ten minste 2021% hebben geleden in vergelijking met het derde kwartaal van 2020. , en met vaste kosten van minimaal € 1,500, - in het derde kwartaal van 2020.

Het doel van de regeling is om de liquiditeitstekorten aan te pakken waarmee begunstigden worden geconfronteerd als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, door bij te dragen aan de financiering van hun vaste kosten. De Commissie stelde vast dat de Nederlandse maatregel in overeenstemming is met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling. Met name zal de steun (i) niet meer bedragen dan € 225,000 per bedrijf dat actief is in de primaire productie van landbouwproducten, € 270,000 per bedrijf dat actief is in de visserij- en aquacultuursector en € 1.8 miljoen per bedrijf dat actief is in alle andere sectoren; en (ii) uiterlijk op 31 december 2021 worden toegekend.

De Commissie concludeerde dat de maatregel noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring van de economie van een lidstaat te verhelpen, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden van het tijdelijke kader. Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregel goedgekeurd in het kader van de EU-staatssteunregels. Meer informatie over het tijdelijke kader en andere acties van de Commissie om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus aan te pakken, is te vinden CDL Super Session.. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.62867 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

advertentie

Verder lezen

Holland

De vooruitzichten van Rutte om een ​​nieuwe Nederlandse regering te vormen, nemen af ​​als coalitiepartner stopt

gepubliceerd

on

By

De Nederlandse premier Mark Rutte's (foto) de vooruitzichten om een ​​nieuwe regering te vormen zijn afgenomen als een mogelijke coalitiepartner die als essentieel wordt beschouwd voor het verkrijgen van een parlementaire meerderheid, uitgesloten is om lid te worden van een nieuwe regering onder leiding van hem, schrijft Bart H. Meijer.

Het besluit raakte verder in verwarring. De gesprekken over de vorming van een nieuwe regering waren al vastgelopen, waardoor de discussies weken of zelfs maanden werden teruggeschroefd en het vrijwel onmogelijk werd om de uitkomst te voorspellen.

Rutte, 54, overleefde vrijdag ternauwernood een motie van wantrouwen nadat het parlement een motie had aangenomen waarin hij zijn acties tijdens de regeringsvormingsgesprekken na de verkiezingen van vorige maand afkeurde.

advertentie

Maar ChristenUnie-leider Gert Jan Segers zei in een interview met het Nederlands Dagblad: “We willen niet terug naar 'business as usual'. We kunnen geen deel uitmaken van een kabinet-Rutte XNUMX ”.

ChristenUnie is sinds 2017 een van de vier regeringspartijen onder leiding van de conservatieve VVD-partij van Rutte.

Omdat alle partijen buiten zijn coalitie hebben gestemd om hem vrijdag onmiddellijk te verwijderen, leken zijn huidige partners de enige haalbare optie voor Rutte om zijn vierde opeenvolgende regering te vormen - totdat Segers' zet op zaterdag die weg blokkeerde.

advertentie

Maar Rutte zei dat hij niet van plan was zijn inspanningen op te geven. "Ik ben nog steeds bereid om te vechten", zei hij tegen verslaggevers. “Ik ben ervan overtuigd dat we in dit land altijd een compagnon kunnen bereiken.”

De VVD zei niet van plan te zijn hem als partijleider te vervangen.

MOTIE VAN AFKEURING

Het parlement zal volgende week een onafhankelijke functionaris benoemen die de taak zal hebben manieren in kaart te brengen om het regeringsvormingsproces weer op gang te brengen.

Maar de twee partijen die als onmisbaar werden gezien voor de VVD, de christen-democraten en pro-EU D66, dienden vrijdag de motie van afkeuring in en maakten duidelijk dat het voor Rutte heel moeilijk zou worden om terug te keren aan de onderhandelingstafel.

Rutte, die sinds 2010 in functie is, was twee weken geleden de winnaar bij landelijke verkiezingen, maar heeft nog een coalitiepartner of partners nodig om een ​​meerderheidsregering te vormen.

“Zonder steun van de ChristenUnie lijkt een vierde kabinet-Rutte ondenkbaar”, zegt politicoloog Tom Louwerse op Twitter. "Het beste scenario is misschien dat Rutte niet betrokken is bij de vorming van een nieuwe regering, maar aanblijft als waarnemend premier tot er een nieuw kabinet is."

Het was onduidelijk hoe een regering zonder Rutte eruit zou zien, gezien de verkiezingsuitslag is zijn VVD-partij nodig voor een stabiele meerderheid.

De VVD zou er nog voor kunnen kiezen om een ​​andere kandidaat dan Rutte voor te dragen om een ​​nieuw kabinet te leiden, maar als er geen besluit komt, kunnen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Meer dan een decennium aan de macht, navigeerde Rutte door een reeks politieke mijnenvelden en vond hij de middenweg in een gebroken parlement. Zijn aanpak van de coronaviruspandemie werd algemeen gezien als de belangrijkste reden voor zijn verkiezingsoverwinning vorige maand.

Toch bleek uit een opiniepeiling die na het debat over wantrouwen werd gepubliceerd, dat zijn steun onder het grote publiek was afgenomen tot 25%, van 54% een week eerder.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending