Verbind je met ons

Algerije

Humanitaire hulp: EU wijst 18 miljoen euro toe aan Algerije, Egypte en Libië

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft haar humanitaire financiering voor Noord-Afrika voor 2022 aangekondigd voor een bedrag van € 18 miljoen. De financiering zal enkele van de meest kwetsbare mensen in Algerije, Egypte en Libië ondersteunen.

Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič zei: “De Europese Unie zet zich in om mensen in nood te ondersteunen, waar ze zich ook bevinden. De nieuwe financiering voor humanitaire organisaties in Algerije, Egypte en Libië zal kwetsbare mensen helpen die worden getroffen door conflicten, instabiliteit of ontheemding. Omdat hun situatie tijdens de COVID-19-pandemie steeds moeilijker werd, zullen we helpen in hun basisbehoeften te voorzien en ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot gezondheidszorg, onderwijs en andere diensten.”

De financiering is als volgt verdeeld:

  • 9 miljoen euro in Algerije om te helpen voorzien in de meest dringende humanitaire behoeften van kwetsbare Sahrawi-vluchtelingen. De fondsen zullen hen helpen toegang te krijgen tot voedsel, voeding, toegang tot veilig water, basisgezondheidszorg en onderwijs te verbeteren.
  • Vijf miljoen euro in Egypte zal de meest kwetsbare vluchtelingen en asielzoekers helpen die zijn gestrand in de armste buurten van stedelijke centra. De financiering zal veilige en duurzame toegang tot kwaliteitsonderwijs, beschermingsdiensten en basisbehoeften mogelijk maken.
  • Met 4 miljoen euro in Libië zal worden bijgedragen aan de humanitaire behoeften op het gebied van gezondheid, onderwijs en bescherming van de meest behoeftigen in stedelijke centra en moeilijk bereikbare locaties.

Door de EU gefinancierde humanitaire hulp wordt alleen onpartijdig aan de getroffen bevolkingsgroepen verstrekt via VN-agentschappen, internationale organisaties en NGO's.

Achtergrond

Er zijn duizenden Sahrawi-vluchtelingen gestrand in geïsoleerde kampen in het zuidwesten Algerije met weinig toegang tot hulpbronnen, waardoor humanitaire hulp essentieel is voor hun overleving. De Europese Unie heeft sinds 277 1993 miljoen euro ter beschikking gesteld om kwetsbare Sahrawi's te helpen.

Egypte opvangt vluchtelingen in enkele van de armste buurten van de grootste steden. Ze zijn sterk afhankelijk van humanitaire hulp en de sociaaleconomische gevolgen van COVID-19 verergeren de behoeften van de meest kwetsbare huishoudens. De EU heeft sinds 33 bijna 2015 miljoen euro ter beschikking gesteld om te helpen.

advertentie

Terwijl de situatie in Libië verbetert, hebben de door conflicten verwoeste economie en pandemie de copingcapaciteiten van de meest kwetsbaren, waaronder migranten en binnenlandse ontheemden, uitgeput. Sinds het conflict in 2011 heeft de EU meer dan 88 miljoen euro uitgetrokken om mensen in nood te helpen.

Meer informatie

Humanitaire hulp van de EU in Algerije

Humanitaire hulp van de EU in Egypte

Humanitaire hulp van de EU in Libië

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending