Verbind je met ons

Mensenrechten

De EU-woordvoerder verwerpt 'met kracht' de beschuldigingen van Joodse leiders dat Borrell bijdraagt ​​aan antisemitisme

DELEN:

gepubliceerd

on

Een EU-woordvoerder heeft woensdag de beschuldigingen van Europese Joodse leiders ‘sterk’ afgewezen dat Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, met zijn ‘herhaalde anti-Israëlische vooroordelen’ bijdraagt ​​aan de golf van antisemitisme in de Europese publieke ruimte. Proberen oplossingen te vinden “zodat de cyclus van geweld eindelijk wordt doorbroken en dat er een definitief en duurzaam antwoord komt op de legitieme veiligheidsproblemen van zowel Israëli’s als Palestijnen, is geen antisemitisme”, aldus Peter Stano, EU-woordvoerder voor buitenlandse zaken. .

De beschuldiging werd geuit in een resolutie die dinsdag werd aangenomen na een tweedaagse noodconferentie over antisemitisme, bijgewoond door meer dan 100 Joodse leiders uit heel Europa die in Amsterdam bijeenkwamen om concrete maatregelen te bespreken om de recordstijging van anti-Joodse haat ‘terug te vechten’. sinds 7 oktober.

‘Ik verwerp met klem elke beschuldiging tegen Hoge Vertegenwoordiger Borrell als antisemitisch of bijdragend aan de golf van antisemitisme’, zei EU-hoofdwoordvoerder van buitenlandse zaken, Peter Stano, in antwoord op een vraag van de European Jewish Press tijdens de dagelijkse briefing van de Europese Commissie. Commissie.

In hun resolutie verklaarden de Joodse leiders en leiders van gemeenschappen dat ‘we accepteren dat kritiek op een democratisch gekozen regering normaal is, maar we nemen met grote bezorgdheid kennis van het feit dat de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Josep Borrell, zowel voor als na 7 oktober heeft aangetoond: een duidelijke en herhaalde anti-Israëlische vooringenomenheid die een belangrijke factor is geweest die heeft bijgedragen aan het aanhoudende antisemitisme en de belastering van de staat Israël als geheel in de Europese publieke ruimte.''

Ze voegden eraan toe dat Borrell ‘tijdens zijn ambtsperiode actief een negatief klimaat heeft bevorderd binnen de Dienst voor Extern Optreden van de Europese Unie ten aanzien van de staat Israël.’

advertentie

Peter Stano zei dat wat de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid doet ‘in naam van de Europese Unie is om consensus te bereiken als het gaat om standpunten en acties van de EU over belangrijke gebeurtenissen die binnen het domein van het buitenlands beleid van de EU vallen. en dit ook met betrekking tot het conflict in Gaza.''

Hij zei dat Borrell ‘niet bevooroordeeld is tegen Israël.’ ‘Hij is bezorgd over het verlies van onschuldige mensenlevens tijdens de terroristische aanslagen van Hamaes op 7 oktober. Hij was heel duidelijk en herhaalde het talloze keren. Hij maakt zich zorgen over het verlies van onschuldige levens van de gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden en sommigen van hen zijn helaas niet meer in leven. En hij maakt zich zorgen over de levens van onschuldige burgers die zijn omgekomen tijdens de aanhoudende vijandelijkheden in Gaza.''

Hij bevestigde dat ‘het proberen om oplossingen te vinden zodat de cyclus van geweld eindelijk wordt doorbroken en dat er een definitief en duurzaam antwoord is op de legitieme veiligheidsproblemen van zowel Israëliërs als Palestijnen, geen antisemitisme is.’

De door de Joodse leiders aangenomen resolutie beschuldigde Borrell er ook van zijn rol te overschrijden door 'op eigen initiatief de standpunten van de Europese Raad fervent te verfraaien'.

''Degenen die beoordelen of de Hoge Vertegenwoordiger zijn mandaat al dan niet overschrijdt met zijn werk zijn de lidstaten'', aldus de EU-woordvoerder. 'Hij handelt namens hen, hij smeedt consensus onder hen, hij geeft antwoord aan hen. Als iemand beweert dat hij iets heeft gepusht in de conclusies van de Europese Unie over bepaalde kwesties, dan weten ze duidelijk niet hoe de EU werkt. Tot nu toe heb ik geen enkele verklaring of verklaring gezien van de 27 EU-lidstaten die zeggen dat hij niet het werk doet dat hij zou moeten doen'', concludeerde hij.

In verschillende opmerkingen die hij sinds 7 oktober maakte, was Borrell zeer kritisch over Israël, waarbij hij onder meer zei dat Israël opzettelijk hongersnood in Gaza veroorzaakt, dat Israël Hamas heeft opgericht en meer recentelijk heeft hij een controversiële verklaring afgelegd dat Israël een gijzelingsovereenkomst heeft afgewezen, terwijl Hamas deze aanvaardde. Het. De deal waarnaar hij verwees was een oud voorstel en niet het laatste dat op tafel lag. Hij bekritiseerde ook Israël voor het voortzetten van zijn militaire offensief in Rafah, waarbij hij waarschuwde dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de betrekkingen tussen de EU en Israël.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending