Verbind je met ons

Mensenrechten

Nieuwe wetgeving die zendingswerk aan banden legde, was in strijd met de Europese Conventie  

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

 In de huidige Kamer oordeel1 in het geval van Ossewaarde tegen Rusland (aanvraag nr. 27227/17) het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft unaniem geoordeeld dat er:

een schending van artikel 9 (vrijheid van godsdienst) van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en

schending van artikel 14 (discriminatieverbod) van het Europees Verdrag genomen in samenhang met artikel 9.

De zaak betreft een Amerikaanse staatsburger die in Rusland woont, een baptistenchristen, die een boete kreeg voor het houden van bijbelstudiebijeenkomsten in zijn huis zonder de autoriteiten hiervan op de hoogte te stellen.

De sanctie werd opgelegd aan de aanvrager na nieuwe wettelijke vereisten voor zendingswerk die in 2016 in Rusland werden ingevoerd als onderdeel van een antiterrorismepakket. De nieuwe wetgeving maakte het een overtreding om te evangeliseren in privéwoningen en vereiste voorafgaande toestemming voor zendingswerk van een religieuze groepering of organisatie.

Het Hof oordeelde met name dat de regering niet had uitgelegd wat de grondgedachte was achter dergelijke nieuwe formaliteiten voor zendingswerk die geen ruimte hadden gelaten voor mensen die zich bezighouden met individuele evangelisatie, zoals verzoekster. Er was geen bewijs dat de verzoeker ongepaste methoden van proselitisme had gebruikt, waarbij sprake was van dwang of het aanzetten tot haat of intolerantie.

Een juridische samenvatting van deze zaak zal beschikbaar zijn in de HUDOC-databank van het Hof (link).

advertentie

belangrijkste feiten

Verzoeker, Donald Jay Ossewaarde, heeft de Amerikaanse nationaliteit en is geboren in 1960. Hij woonde in Orjol (Rusland) en had een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Verzoeker en zijn echtgenote zijn baptisten. Sinds ze in 2005 naar Orjol verhuisden, hielden ze regelmatig gebeds- en bijbelstudiebijeenkomsten bij hen thuis. De heer Ossewaarde nodigde mensen persoonlijk uit voor de vergaderingen en plaatste informatie over hen op prikborden.

Tegen de achtergrond van nieuw aangenomen wetgeving rond zendingswerk kwamen op 14 augustus 2016 drie politieagenten tijdens een zondagsbijeenkomst bij het echtpaar thuis. Na de bijbelstudie namen de agenten verklaringen op van de aanwezigen en begeleidden de heer Ossewaarde vervolgens naar het plaatselijke politiebureau.

Op het politiebureau liet hij zijn vingerafdrukken nemen en kreeg hij een klachtenbrief te zien over evangelische traktaten die op het mededelingenbord bij de ingang van een flatgebouw waren opgehangen. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt voor het verrichten van illegaal zendingswerk als niet-Russische onderdaan.

Hij werd vervolgens rechtstreeks voor de rechtbank gedaagd voor een korte hoorzitting voordat hij werd veroordeeld voor het uitvoeren van zendingswerk zonder de autoriteiten op de hoogte te stellen van de oprichting van een religieuze groepering. Hij kreeg een boete van 40,000 roebel (toen ongeveer 650 euro).

Zijn veroordeling werd in hoger beroep standvastig bevestigd. Zijn aanvullende verzoeken om herziening van de veroordeling werden uiteindelijk allemaal afgewezen.

Klachten, procedure en samenstelling van de rechtbank

Zich met name beroepend op artikel 9 (vrijheid van godsdienst), beklaagde de heer Ossewaarde zich erover dat hij een boete had gekregen voor het prediken van het doopsel volgens de nieuwe wetgeving, met het argument dat hij geen lid was geweest van een religieuze vereniging maar zijn recht had uitgeoefend om zijn persoonlijke religieuze overtuigingen te verspreiden . Ook klaagde hij op grond van artikel 14 (discriminatieverbod) juncto artikel 9 over discriminatie op grond van nationaliteit omdat hij als Amerikaans onderdaan een hogere boete kreeg opgelegd dan een Russische onderdaan.

Het verzoekschrift is op 30 maart 2017 ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De Europese Vereniging van Jehovah's Christelijke Getuigen kreeg toestemming om als derde partij in te grijpen.

De procedure van het Hof voor de behandeling van verzoeken tegen Rusland vindt u hier.

De uitspraak werd gedaan door een kamer van zeven rechters, die als volgt was samengesteld:

Pere Pastoor Vilanova (Andorra), President, Georgios A. Serghiden (Cyprus),

Yonko Grozev (Bulgarije),

jolien Schukking (Nederland), Daria Pavli (Albanië),

Ioannis Ktistakis (Griekenland), Andreas Zund B(Zwitserland),

en ook Olga TsjernishovaPlaatsvervangend sectie-griffier.

Beslissing van het Hof

Het Hof stelde vast dat het bevoegd was om de zaak te behandelen, aangezien de feiten die aanleiding gaven tot de vermeende schendingen van het Verdrag hadden plaatsgevonden vóór 16 september 2022, de datum waarop Rusland ophield partij te zijn bij het Europees Verdrag.

Artikel 9 (vrijheid van godsdienst)

Het Hof herhaalde dat het verstrekken van informatie over een bepaalde reeks overtuigingen aan anderen die deze overtuigingen niet aanhangen – bekend als zendingswerk of evangelisatie in het christendom – werd beschermd op grond van artikel 9. In het bijzonder wanneer er geen bewijs was van dwang of ongepaste druk, had het Hof eerder het recht bevestigd om deel te nemen aan individuele evangelisatie en huis-aan-huisprediking.

Het merkte op dat er geen bewijs was dat de heer Ossewaarde iemand tegen zijn wil had laten deelnemen aan zijn religieuze bijeenkomsten of dat hij had geprobeerd aan te zetten tot haat, discriminatie of intolerantie. Hij was dus niet bestraft wegens ongepaste methoden van proselitisme, maar alleen omdat hij niet voldeed aan de nieuwe wettelijke vereisten voor zendingswerk die in 2016 waren ingevoerd.

Het Hof oordeelde dat de nieuwe vereisten – het strafbaar maken van evangelisatie in privéwoningen en het vereisen van voorafgaande toestemming voor zendingswerk van een religieuze groepering of organisatie – geen ruimte hadden gelaten voor mensen die zich bezighouden met individuele evangelisatie, zoals de aanvrager.

De regering had de grondgedachte achter dergelijke nieuwe formaliteiten voor zendingswerk niet uitgelegd. Het Hof was er daarom niet van overtuigd dat de inmenging in het recht op godsdienstvrijheid van verzoeker vanwege zijn missionaire activiteiten een "dringende sociale behoefte" had nagestreefd.

Bovendien was de sanctie van de verzoeker wegens zijn vermeende verzuim om de autoriteiten op de hoogte te stellen van de oprichting van een religieuze groepering niet "noodzakelijk in een democratische samenleving". De vrijheid om zijn geloof te uiten en er met anderen over te praten, kon niet afhankelijk worden gesteld van enige vorm van goedkeuring door de staat of administratieve registratie; dit zou neerkomen op het accepteren dat een staat kan dicteren wat een persoon moet geloven.

Er was dus sprake van een schending van artikel 9 van het Verdrag.

Artikel 14 (discriminatieverbod) juncto artikel 9

Het Hof merkte op dat volgens het Wetboek van Administratieve Overtredingen de minimumboete voor een niet-onderdaan die schuldig wordt bevonden aan een misdrijf van illegaal zendingswerk zes keer hoger is dan voor een Russische onderdaan. Ook niet-onderdanen liepen het risico te worden uitgezet. Er was dus een verschil in behandeling van personen in een analoge situatie op grond van hun nationaliteit.

Het Hof vond geen rechtvaardiging voor een dergelijk verschil in behandeling, dat ook moeilijk verenigbaar was met de Russische Godsdienstwet, die bepaalt dat niet-staatsburgers die legaal in Rusland verblijven, het recht op vrijheid van godsdienst op dezelfde manier kunnen uitoefenen als Russische staatsburgers.

Er was dus sprake van een schending van artikel 14 van het Verdrag, in samenhang met artikel 9.

Rechtvaardige genoegdoening (artikel 41)

Het Hof oordeelde dat Rusland de verzoeker 592 euro (EUR) moest betalen voor geldelijke schade, 10,000 euro voor immateriële schade en 4,000 euro voor kosten en uitgaven.

De uitspraak is alleen beschikbaar in het Engels. 

Meer informatie over FORB in Rusland op HRWF-website

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending