Verbind je met ons

Mensenrechten

Bezorgdheid geuit over toenemende mensenrechtenschendingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Een mogelijk verbod door de EU op goederen uit China die mogelijk zijn geproduceerd of afkomstig zijn van dwangarbeid, is verwelkomd door een toonaangevende mensenrechtengroepering, spreken op een conferentie in Press Club Brussels.

Het verbod wordt door de Europese Commissie beschouwd als een reactie op de groeiende bezorgdheid over vermeende mensenrechtenschendingen in China.

Critici van het regime in Peking zeggen dat bedrijven in Europa en elders die zaken doen met China moeten worden gestraft, samen met een verbod op goederen die afkomstig zijn van vermeende dwangarbeid.

De kwestie is de laatste tijd op de agenda geschoven door de benarde situatie van het Oeigoerse volk in China, dat naar verluidt wordt vervolgd door de Chinese autoriteiten.

Dit en een mogelijk goederenverbod was vrijdag onderwerp van debat in de Brusselse Persclub.

Keynote-spreker was Ben Rogers, oprichter van Hong Kong Watch, een in het VK gevestigde niet-gouvernementele organisatie die is opgericht om toezicht te houden op de mensenrechten, vrijheden en de rechtsstaat in Hong Kong.

Via een link vanuit Londen zei hij: "Dit is een ongelooflijk belangrijk onderwerp en ik juich het EU-voorstel over een mogelijk goederenverbod van harte toe.

advertentie

“De VS zijn deze weg al ingeslagen om de invoer door dwangarbeid te verbieden. Ik dring er bij de EU op aan hetzelfde te doen

“Het lot van de Oeigoeren wordt erkend. Hier wordt serieus over nagedacht. Maar de Oeigoeren zijn niet het enige aspect van de huidige mensenrechtencrisis in China.

“We hebben gezien wat Peking Hong Kong heeft aangedaan, zijn vrijheden en autonomie ontmanteld, plus Tibet en de vervolging van christenen. Daarom steun ik het EU-voorstel.”

Rogers veroordeelde ook de "schokkende steun voor China van de meerderheid van de moslimlanden".

Hij zei: “Wat de media betreft, zou ik zeggen dat de berichtgeving over deze kwestie niet zo goed is als zou moeten, maar tegelijkertijd staat de kwestie veel hoger op de media-agenda dan vroeger. 

Hij voegde eraan toe: “Ja, de media zouden meer moeten doen om dit aan de kaak te stellen, maar deze berichtgeving is een belangrijke factor geweest om de kwestie verder op de agenda te krijgen dan het was.

“We leven in een samenleving waarin we dingen zo goedkoop en snel mogelijk willen, maar er is een groeiend bewustzijn van het probleem. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust, maar misschien niet snel genoeg. We moeten informatie naar buiten brengen zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken en ook de inkoop van goederen en componenten voor consumentenproducten kunnen diversifiëren en niet zozeer op China hoeven te vertrouwen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending