Verbind je met ons

China

Experts eisen actie tegen 'menselijke orgaanroof'

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het hoofd van een gerespecteerde rechtengroep heeft opgeroepen tot nieuwe actie om de benarde situatie aan te pakken waarmee Falun Gong beoefenaars worden geconfronteerd, die volgens hem “in het oog van de communistische cycloon” zijn.

Willy Fautre, oprichter en directeur van het in Brussel gevestigde Human Rights Without Frontiers, sprak vandaag (29 juni) op ​​een online evenement in Brussel over de huidige situatie met betrekking tot mensenrechten in het algemeen in China.

De bijeenkomst in de persclub van de stad werd geopend door het prominente EP-lid Tomas Zdechovský, die zei: “Dit evenement is zeer noodzakelijk omdat dit een absoluut onaanvaardbare praktijk is. Ik heb mensen in Taiwan ontmoet die me hebben laten zien hoe deze oogst wordt gedaan. Het is schokkend en het is systematisch. China richt zich op minderheden voor deze orgaanroof. De EU zou dit nooit moeten accepteren. Het is niet waar om te zeggen dat dit propaganda tegen China is. Er zijn aanwijzingen dat dit gebeurt en de positie is absoluut duidelijk. China moet deze praktijk stoppen. Dit is absoluut noodzakelijk. Dat is mijn duidelijke boodschap vandaag. China moet zijn gedrag veranderen', zei de Europarlementariër.

Ook aanwezig (via Zoom) was Carlos Iglesias, hoofd van het juridische team van NGO Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), die een concept-wetstekst besprak die zou kunnen worden gebruikt als sjabloon voor regeringen om orgaanroof te bestrijden.

Iglesias zei: “Ik verdedig de mensenrechten al 20 jaar, vooral in China, en spreek niet alleen als advocaat, maar vanuit mijn hart. Ik heb jarenlang slachtoffers van deze praktijk geïnterviewd en resoluties van het parlement hebben weinig effect, vrees ik, en deze verschrikkelijke misdaden genieten straffeloosheid. dit gebeurt op grote schaal en met grote winst. Deze misdaden worden niet bestraft door de internationale gemeenschap.”

Iglesias zei dat het doel van de wettekst was om "deze verschrikkelijke misdaad aan de wereld bekend te maken" en "wetgeving te inspireren". We kunnen hier niet over zwijgen, dus ik roep de mensen op: jullie hebben de verantwoordelijkheid om dit aan te pakken en te stoppen met gedwongen oogsten.”

Hij voegde eraan toe: "Maar ik voeg eraan toe dat dit niet alleen gebeurt in China of tegen FG-beoefenaars."

advertentie

Een andere spreker was Nico Bijnens, voorzitter van Falun Gong België, die een tien minuten durende film introduceerde van wat hij noemt “het doelwit van jonge Falun Gong beoefenaars, wiens gezonde levensstijl hen tot doelwit maakt voor de orgaanoogst-industrie.” Het verwijst naar kinderen vanaf 15 jaar die het doelwit zijn, zei hij.

Bijnens zei: “Het is een probleem geworden, deels omdat Falun Gong zo populair is geworden in China. Ze zien het als een directe bedreiging voor hun ideologie. Zij beschouwen Falun Gong als een inbreuk op het verleden. Het is schokkend, maar daarmee is het nog niet afgelopen. Het Europees Parlement nam in 2013 een resolutie aan waarin de lidstaten werden gevraagd op te treden, maar FG-beoefenaars worden nog steeds vervolgd.”

Bijnens vervolgt: “Er zijn tot 1 miljoen mensen van FG die worden vervolgd in China en worden gebruikt voor de oogst. Het is ontmenselijkend. Er is een massale campagne om FG-beoefenaars te ontmenselijken en hen het gevoel te geven dat ze iets verkeerd doen. Het doel is om ze te ruïneren en in diskrediet te brengen.

“Het is moeilijk voor westerlingen om dit te begrijpen, maar dat is geen excuus om je om te draaien of weg te lopen. Ik hoop dat hier verandering in komt en dat politici, artsen en journalisten zich hiervan bewust worden. Zo'n evenement maakt dat bekend', aldus Bijnens.

Niemand van de Chinese autoriteiten was direct bereikbaar voor commentaar op de gebeurtenis of de aantijgingen. China zei in 2014 dat het zou stoppen met het verwijderen van organen voor transplantatie van geëxecuteerde gevangenen en heeft de beweringen afgewezen als politiek gemotiveerd en onwaar. Het heeft in het verleden ten stelligste elke aantijging ontkend.

In een eerder commentaar op de beweringen zei de Chinese ambassade tegen de Britse media: “De Chinese regering volgt altijd de leidende principes van de Wereldgezondheidsorganisatie op het gebied van orgaantransplantatie bij mensen, en heeft het beheer van orgaantransplantaties de afgelopen jaren versterkt. 

"Op 21 maart 2007 heeft de Chinese staatsraad de verordening inzake orgaantransplantatie bij mensen aangenomen, op voorwaarde dat menselijke orgaandonatie vrijwillig en gratis moet gebeuren. We hopen dat mensen niet door geruchten worden misleid."

Maar het evenement hoorde ook schrijnende getuigenissen van een vrouw die was vastgehouden en, zei ze, mishandeld door de autoriteiten. Ze zegt dat ze "bijna gestikt" was door haar vervolgers, een ervaring die haar naar eigen zeggen zwaar getraumatiseerd had achtergelaten.

“Ze vroegen andere gevangenen om me te slaan omdat ik me niet aan de regels hield, kreeg ik te horen.”

Ze voegde eraan toe: "De autoriteiten daar vertrappen de mensenrechten."

Fautre zei in zijn toespraak: “De Volksrepubliek China is een autoritaire staat waarin de Chinese Communistische Partij (CCP) de hoogste autoriteit is. Leden van de Communistische Partij bekleden bijna alle topposities in de regering en het veiligheidsapparaat. Het uiteindelijke gezag berust bij het 25-koppige Politbureau van het Centraal Comité van de Communistische Partij en het 7-koppige Permanent Comité. Xi Jinping bekleedt de drie machtigste functies als algemeen secretaris van de partij, staatspresident en voorzitter van de Centrale Militaire Commissie.

“In China zijn het boeddhisme, het taoïsme, de islam, het katholicisme en het protestantisme de enige religies die door de staat worden erkend en die daarom een ​​zekere mate van religieuze vrijheid mogen genieten als hun leiders aanvaarden te worden bestuurd door zogenaamde “patriottische verenigingen” die vallen onder het gezag van de Chinese Communistische Partij (CCP).”

Fautre voegde toe: “Falun Gong is niet een van hen, maar werd echter getolereerd zolang het niet als een potentiële bedreiging werd gezien. Lang voordat Oeigoerse moslims massaal werden onderdrukt door de CCP, waren Falun Gong-beoefenaars al in het oog van de communistische cycloon.

“Met de toewijding van Falun Gong aan waarheidsgetrouwheid, begon de beweging de ongebreidelde corruptie in het hele land aan de kaak te stellen. Vechtend voor morele waarden en het in twijfel trekken van die van de CCP, begonnen hun petities de machthebbers te irriteren. Aan het eind van de jaren negentig maakten zulke kritische gedachten Peking woedend en zette ze aan tot het starten van een propagandacampagne tegen Falun Gong. Het sloot de internettoegang af voor websites die Falun Gong noemden en Falun Gong aan de kaak stelden als een 'cultische organisatie' en een bedreiging voor de sociale stabiliteit. Falun Gong beoefenaars begonnen publiekelijk te protesteren en werden gearresteerd.”

Fautre zei: “De omstandigheden in strafinrichtingen voor zowel politieke gevangenen als criminelen zijn over het algemeen hard en vaak levensbedreigend of vernederend.

“Autoriteiten houden gevangenen en gedetineerden regelmatig vast in overvolle omstandigheden met slechte sanitaire voorzieningen. Voedsel is vaak ontoereikend en van slechte kwaliteit, en veel gedetineerden zijn afhankelijk van aanvullend voedsel, medicijnen en warme kleding die door familieleden worden verstrekt als ze die mogen ontvangen. Gevangenen melden vaak dat ze op de grond slapen omdat er geen bedden of beddengoed zijn. In veel gevallen zijn voorzieningen voor sanitaire voorzieningen, ventilatie, verwarming, verlichting en toegang tot drinkwater ontoereikend', zei hij tegen het evenement.

De Belg zei: “De wet verbiedt de fysieke mishandeling en mishandeling van gedetineerden en verbiedt gevangenisbewakers om bekentenissen af ​​te dwingen, de waardigheid van gevangenen te beledigen en anderen te slaan of aan te moedigen om gevangenen te slaan. De wet sluit bewijs dat met illegale middelen is verkregen, waaronder gedwongen bekentenissen, uit in bepaalde categorieën strafzaken.

"Er zijn echter geloofwaardige berichten dat autoriteiten routinematig de verboden op marteling negeerden, vooral in politiek gevoelige gevallen", zei Fautre.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending