Verbind je met ons

Ghana

De verkiezingen in Ghana in 2024 vormen een test voor het buitenlands beleid van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Met nog bijna een jaar te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn EU-analisten en beleidsmakers gefocust op het beoordelen van het vooruitzicht en de gevolgen van een nieuwe termijn voor president Joe Biden, of een tweede regering-Trump., schrijft Louis Auge.

De stemming in de VS zal plaatsvinden kort na opnieuw een krappe en relatief onbekende verkiezing – maar wel één die toch ook een aanzienlijke impact kan hebben op de EU-landen. In oktober 2024 gaat Ghana naar de stembus om zijn nieuwe president te kiezen, in een race die naar verwachting een hevige strijd zal worden tussen twee zeer verschillende kandidaten.

De regerende Nieuwe Patriottische Partij (NPP) van Ghana heeft dit weekend de huidige vice-president, Mahamadu Bawumia, verkozen tot kandidaat voor de race van oktober 2024. Bawumia, een technocraat en geschoolde econoom, zal het opnemen tegen John Dramani Mahama, een populist die president was van 2012 tot 2017.

Het handhaven van de stabiliteit en het versterken van het economisch herstel zullen centraal staan ​​in de hoofden van de kiezers. Het is gemakkelijk in te zien waarom deze kwesties zo cruciaal zijn voor kiezers, simpelweg door te kijken naar wat er gaande is in de regio rond Ghana. Onder president Nana Akufo-Addo is Ghana een stabiele en consistente steunpilaar geweest tegen de instabiliteit en chaos die door West-Afrika en de Sahel is gescheurd.

Sinds 2020 hebben staatsgrepen gevestigde leiders omvergeworpen, van Soedan aan de Rode Zee tot Guinee aan de Atlantische Oceaan, waarbij Mali, Tsjaad, Burkina Faso (tweemaal), Gabon en Niger allemaal een regimeverandering ondergingen. Tegelijkertijd bloeit het toenemende islamitische extremisme, vaak gekoppeld aan criminele activiteiten, op in het machtsvacuüm dat is achtergelaten door verzwakte regeringen, waardoor bendes grote delen van het grondgebied kunnen controleren en zich kunnen richten op grensnederzettingen in welvarender buurlanden als Ghana.

De EU erkent het belang van stabiliteit in Ghana en is kennelijk bezorgd over besmetting. Eind vorige maand gaf de EU Ghana meer dan 100 gepantserde militaire voertuigen die in beslag waren genomen vanaf een schip voor de kust van Libië, als onderdeel van een steunpakket van 20 miljoen euro voor het leger van het land om het land te beveiligen en de regio te stabiliseren.

De bezorgdheid van de EU is terecht, aangezien de regionale instabiliteit in West-Afrika directe gevolgen heeft voor de EU. Na een aanzienlijke daling van het aantal irreguliere aankomsten in de EU tijdens de pandemie, groeit het aantal boten dat de Middellandse Zee oversteekt, beladen met migranten uit Noord-Afrika, snel. Gegevens uit de Displacement Tracking Matrix van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) registreren tot nu toe meer dan 246,000 illegale aankomsten in Europa in 2023, waarbij Guinee het meest voorkomende land van herkomst is. Dit vergeleken met iets minder dan 100,000 aankomsten in 2020, toen Guinee niet eens in de top 10 van herkomstlanden stond.

advertentie

In Ghana zal de volgende presidentskeuze van cruciaal belang zijn voor het behoud van de stabiliteit. Tijdens zijn vorige presidentschap gaf Mahama, die in Moskou was opgeleid, prioriteit aan de betrekkingen met Iran en andere niet-gebonden staten. Meer recentelijk beweerde hij dat de Russische invasie van Oekraïne geen impact had op de economische toestand van Ghana, ondanks de directe impact op de brandstof- en tarweprijzen als gevolg van de oorlog. Hij hekelde ook Kristalina Georgieva, de directeur van het IMF, omdat ze zei dat de belangrijkste oorzaak van de verzwakte economische situatie Covid-19 en het conflict tussen Rusland en Oekraïne was. Mahama gaf er de voorkeur aan de kwestie te politiseren door te beweren dat deze mondiale gebeurtenissen ondergeschikt waren aan het wanbeheer door de kerncentrale.

Mahama's eigenzinnige beweringen waren doorspekt met ironie. Terwijl hij president was, was zijn eigen regering het onderwerp geweest van talloze beschuldigingen van corruptie, onder meer via Airbus, dat door een Londense rechtbank een recordboete van £3 miljard kreeg opgelegd nadat het had toegegeven enorme steekpenningen te hebben betaald om contracten binnen te halen in verschillende landen, waaronder Ghana tijdens Mahama's NDC-administratie. Zijn regering werd beschuldigd van het toekennen van te hoge contracten aan Mahama's broer, terwijl ze ook een deal voor energieturbines uit één bron met $ 350 miljoen te hoog had geprijsd. De toenmalige president gaf ook toe dat hij een Ford-voertuig cadeau had gekregen van een bouwbedrijf dat op basis van een substantieel overheidscontract had geboden.

Deze populistische inslag is een leiderschapsstijl die de regio zich slecht kan veroorloven. Bawumia daarentegen is een technocraat – een geschoolde econoom en centrale bankier zonder banden met schandalen. Zijn initiatieven onder de regering Akufo-Addo – waaronder een grote impuls in de richting van digitalisering – worden ronduit toegejuicht. De Ghanese economie, geteisterd door oorlog en pandemie, vertoont tekenen van herstel: de bbp-groei overtreft de verwachtingen van analisten en de inflatie begint zich terug te trekken. Als dit zich volgend jaar voortzet, zal Bawumia's positie bij het electoraat sterker zijn.

Wat wel duidelijk is, is dat er, om Ghana stabiel te houden, een consistent en samenhangend economisch plan nodig is dat de groei en kansen onder de steeds jongere stemgerechtigde bevolking versterkt. Zonder een dergelijk plan neemt het risico op instabiliteit toe, met negatieve gevolgen voor Ghana en de wijdere regio, die duidelijk voelbaar zullen zijn in de straten van de EU.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending