Verbind je met ons

rampen

Hoop op het vinden van overlevenden van explosie in Duits industriepark vervaagt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een weergave toont Chempark na een explosie in Leverkusen, Duitsland, 27 juli 2021. REUTERS/Leon Kuegeler

De exploitant van een Duits industriepark dat op dinsdag (27 juli) werd opgeschrikt door een explosie, temperde de hoop om meer overlevenden in het puin te vinden en waarschuwde bewoners in de buurt van de locatie om weg te blijven van het roet dat na de ontploffing regende., schrijf Tom Kaeckenhoff en Maria Sheahan, Reuters.

Twee mensen werden dood aangetroffen na de explosie op het Chempark-terrein, de thuisbasis van chemische bedrijven, waaronder Bayer (BAYGn.DE) en Lanxess (LXSG.DE), en 31 raakten gewond.

advertentie

Vijf worden er nog steeds vermist, vertelde Currenta-chef Frank Hyldmar woensdag aan journalisten, eraan toevoegend dat "we moeten aannemen dat we ze niet levend zullen vinden".

Met de focus op de scène nog steeds op het vinden van de vermiste mensen, onder meer met behulp van drones met hoge resolutie, zei het bedrijf dat het nog te vroeg was om te zeggen wat de explosie veroorzaakte, wat leidde tot een brand in een tank met oplosmiddelen.

Experts analyseren ook of roet dat na de ontploffing op de omgeving is neergedaald, giftig kan zijn.

advertentie

Zolang de resultaten niet binnen zijn, moeten bewoners vermijden om het roet op hun huid te krijgen en het met hun schoenen het huis in te brengen, en mogen ze geen fruit uit hun tuinen eten, zei Hermann Greven van de brandweer van Leverkusen.

Hij zei ook dat speeltuinen in de omgeving zijn gesloten.

Klimaatverandering

Copernicus: Een zomer van bosbranden zag verwoesting en recordemissies rond het noordelijk halfrond

gepubliceerd

on

De Copernicus Atmosphere Monitoring Service heeft een zomer van extreme bosbranden op het noordelijk halfrond nauwlettend gevolgd, waaronder intense hotspots rond het Middellandse-Zeegebied en in Noord-Amerika en Siberië. De intense branden leidden tot nieuwe records in de CAMS-dataset, waarbij de maanden juli en augustus respectievelijk hun hoogste wereldwijde COXNUMX-uitstoot zagen.

Wetenschappers uit de Copernicus Atmosfeer Monitoring Service (CAMS) hebben een zomer van ernstige bosbranden nauwlettend gevolgd die veel verschillende landen op het noordelijk halfrond hebben getroffen en in juli en augustus recordkoolstofemissies hebben veroorzaakt. CAMS, dat namens de Europese Commissie wordt uitgevoerd door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts met financiering van de EU, meldt dat niet alleen grote delen van het noordelijk halfrond werden getroffen tijdens het boreale vuurseizoen van dit jaar, maar ook het aantal branden, waren hun persistentie en intensiteit opmerkelijk.

Terwijl het boreale vuurseizoen ten einde loopt, onthullen CAMS-wetenschappers dat:

advertentie
  • Droge omstandigheden en hittegolven in de Middellandse Zee droegen bij aan een hotspot voor natuurbranden met veel intense en zich snel ontwikkelende branden in de hele regio, die grote hoeveelheden rookvervuiling veroorzaakten.
  • Juli was wereldwijd een recordmaand in de GFAS-dataset met 1258.8 megaton CO2 vrijgelaten. Meer dan de helft van de koolstofdioxide werd toegeschreven aan branden in Noord-Amerika en Siberië.
  • Volgens GFAS-gegevens was augustus ook een recordmaand voor branden, waarbij naar schatting 1384.6 megaton CO vrijkwam2 globaal de atmosfeer in.
  • Arctische bosbranden brachten 66 megaton CO . vrij2 tussen juni en augustus 2021.
  • geschatte CO2 de uitstoot van bosbranden in Rusland als geheel van juni tot augustus bedroeg 970 megaton, waarbij de Sakha-republiek en Chukotka 806 megaton voor hun rekening namen.

Wetenschappers van CAMS gebruiken satellietobservaties van actieve branden in bijna realtime om emissies te schatten en de impact van resulterende luchtvervuiling te voorspellen. Deze waarnemingen geven een maat voor de warmteafgifte van branden, bekend als vuurstralingsvermogen (FRP), dat gerelateerd is aan de emissie. CAMS schat de dagelijkse wereldwijde brandemissies met zijn Global Fire Assimilation System (GFAS) met behulp van de FRP-waarnemingen van de NASA MODIS-satellietinstrumenten. De geschatte emissies van verschillende luchtverontreinigende stoffen worden gebruikt als een oppervlaktegrensvoorwaarde in het CAMS-voorspellingssysteem, gebaseerd op het ECMWF-weervoorspellingssysteem, dat het transport en de chemie van luchtverontreinigende stoffen modelleert, om te voorspellen hoe de wereldwijde luchtkwaliteit tot vijf jaar zal worden beïnvloed. dagen vooruit.

Het boreale vuurseizoen duurt doorgaans van mei tot oktober, met piekactiviteit tussen juli en augustus. In deze zomer van bosbranden waren de meest getroffen regio's:

Middellandse Zee

advertentie

veel landen in oostelijke en centrale Middellandse Zee werden in juli en augustus getroffen door hevige bosbranden met rookpluimen die duidelijk zichtbaar zijn in satellietbeelden en CAMS-analyses en -voorspellingen die het oostelijke Middellandse Zeebekken doorkruisen. Aangezien Zuidoost-Europa te maken had met langdurige hittegolf, lieten CAMS-gegevens zien dat de dagelijkse brandintensiteit voor Turkije de hoogste niveaus in de GFAS-dataset bereikte die teruggaat tot 2003. Na de branden in Turkije werden andere landen in de regio getroffen door verwoestende bosbranden, waaronder Griekenland , Italië, Albanië, Noord-Macedonië, Algerije en Tunesië.

In augustus troffen ook branden het Iberisch schiereiland, die grote delen van Spanje en Portugal troffen, vooral een groot gebied bij Navalacruz in de provincie Avila, net ten westen van Madrid. Ten oosten van Algiers in het noorden van Algerije werden ook uitgebreide bosbranden geregistreerd, voorspellingen van CAMS GFAS tonen hoge oppervlakteconcentraties van het vervuilende fijnstof PM2.5.

Siberië

Terwijl de Sakha-republiek in het noordoosten van Siberië typisch elke zomer enige mate van natuurbrandactiviteit ervaart, was 2021 ongebruikelijk, niet alleen in omvang, maar ook in het aanhouden van zeer intense branden sinds begin juni. Een nieuw emissierecord werd gevestigd op 3rd Augustus voor de regio en de emissies waren ook meer dan het dubbele van het totaal van juni tot augustus. Bovendien bereikte de dagelijkse intensiteit van de branden sinds juni een bovengemiddeld niveau en begon pas begin september af te nemen. Andere getroffen gebieden in Siberië zijn de autonome oblast Chukotka (inclusief delen van de poolcirkel) en de oblast Irkoetsk. De verhoogde activiteit waargenomen door CAMS-wetenschappers komt overeen met verhoogde temperaturen en verminderde bodemvochtigheid in de regio.

Noord Amerika

In juli en augustus woedden er grootschalige bosbranden in de westelijke regio's van Noord-Amerika, met gevolgen voor verschillende Canadese provincies, de Pacific Northwest en Californië. De zogenaamde Dixie Fire die over Noord-Californië woedde, is nu een van de grootste die ooit in de geschiedenis van de staat is opgetekend. De vervuiling die het gevolg was van de aanhoudende en intense brandactiviteit had gevolgen voor de luchtkwaliteit voor duizenden mensen in de regio. CAMS wereldwijde voorspellingen toonden ook een mengsel van rook van de langlopende bosbranden die in Siberië en Noord-Amerika over de Atlantische Oceaan reizen. Een duidelijke rookpluim trok eind augustus over de Noord-Atlantische Oceaan en bereikte de westelijke delen van de Britse eilanden voordat hij de rest van Europa overstak. Dit gebeurde toen stof uit de Sahara in de tegenovergestelde richting over de Atlantische Oceaan reisde, inclusief een deel over zuidelijke delen van de Middellandse Zee, wat resulteerde in een verminderde luchtkwaliteit. 

Mark Parrington, Senior Scientist en natuurbrandexpert bij de ECMWF Copernicus Atmosphere Monitoring Service, zei: "De hele zomer hebben we de natuurbrandactiviteit op het noordelijk halfrond gemonitord. Wat opviel als ongebruikelijk waren het aantal branden, de grootte van de gebieden waarin ze brandden, hun intensiteit en ook hun persistentie. De bosbranden in de republiek Sakha in het noordoosten van Siberië branden bijvoorbeeld sinds juni en begonnen pas eind augustus af te nemen, hoewel we begin september enkele aanhoudende branden hebben waargenomen. Het is een soortgelijk verhaal in Noord-Amerika, delen van Canada, de Pacific Northwest en Californië, die sinds eind juni en begin juli te maken hebben met grote bosbranden en nog steeds aan de gang zijn.”

“Het is zorgwekkend dat drogere en hetere regionale omstandigheden - veroorzaakt door de opwarming van de aarde - de ontvlambaarheid en het brandrisico van vegetatie vergroten. Dit heeft geleid tot zeer hevige en snel ontwikkelende branden. Terwijl de lokale weersomstandigheden een rol spelen in het daadwerkelijke brandgedrag, draagt ​​klimaatverandering bij aan het creëren van de ideale omgeving voor natuurbranden. De komende weken worden ook meer branden over de hele wereld verwacht, naarmate het vuurseizoen in de Amazone en Zuid-Amerika zich verder ontwikkelt”, voegde hij eraan toe.

Meer informatie over bosbranden op het noordelijk halfrond in de zomer van 2021.

De CAMS Global Fire Monitoring-pagina is toegankelijk hier

Lees meer over brandbewaking in de CAMS Vraag en antwoord over wildvuur.

Copernicus is een onderdeel van het ruimteprogramma van de Europese Unie, met financiering door de EU, en is het vlaggenschipprogramma voor aardobservatie, dat werkt via zes thematische diensten: Atmosphere, Marine, Land, Climate Change, Security and Emergency. Het levert vrij toegankelijke operationele gegevens en diensten die gebruikers betrouwbare en actuele informatie over onze planeet en haar omgeving bieden. Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met de lidstaten, de European Space Agency (ESA), de European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ( ECMWF), EU-agentschappen en Mercator Océan, onder andere.

ECMWF exploiteert twee diensten van het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU: de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) en de Copernicus Climate Change Service (C3S). Ze dragen ook bij aan de Copernicus Emergency Management Service (CEMS), die wordt uitgevoerd door de EU Joint Research Council (JRC). Het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 34 staten. Het is zowel een onderzoeksinstituut als een 24/7 operationele dienst, die numerieke weersvoorspellingen produceert en verspreidt naar haar lidstaten. Deze gegevens zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten in de lidstaten. De supercomputerfaciliteit (en bijbehorend gegevensarchief) bij ECMWF is een van de grootste in zijn soort in Europa en de lidstaten kunnen 25% van de capaciteit voor hun eigen doeleinden gebruiken.

ECMWF breidt voor sommige activiteiten zijn locatie uit in zijn lidstaten. Naast een hoofdkantoor in het VK en een computercentrum in Italië, zullen vanaf zomer 2021 nieuwe kantoren worden gevestigd in Bonn, Duitsland, met een focus op activiteiten die worden uitgevoerd in samenwerking met de EU, zoals Copernicus.


De website van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

De Copernicus Climate Change Service-website. 

Meer informatie over Copernicus.

De ECMWF-website.

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

#EUSpace

Verder lezen

rampen

Brand in Noord-Macedonisch COVID-19-ziekenhuis doodt minstens 14

gepubliceerd

on

By

Veertien mensen werden gedood en 12 ernstig gewond toen er woensdag (19 september) brand uitbrak in een geïmproviseerd ziekenhuis voor COVID-8-patiënten in de Noord-Macedonische stad Tetovo, zei het ministerie van Volksgezondheid van het Balkanland vandaag (9 september), schrijft Fatos Bytyc, Reuters.

Het parket zei dat DNA-analyses nodig zouden zijn om enkele van de slachtoffers te identificeren, allemaal patiënten in een ernstige toestand. Onder de slachtoffers was geen medisch personeel.

Op het moment van de brand werden in totaal 26 patiënten ondergebracht in het COVID-19-ziekenhuis, zei minister van Volksgezondheid Venko Filipce.

advertentie

"De resterende 12 patiënten met levensbedreigende verwondingen worden verzorgd in het Tetovo-ziekenhuis", zei Filipce op Twitter.

Premier Zoran Zaev zei dat de brand werd veroorzaakt door een explosie en dat het onderzoek aan de gang was. Lokale media zeiden dat een bus met zuurstof of gas mogelijk is ontploft.

Een ziekenhuis voor patiënten met coronavirusziekte (COVID-19) wordt gezien na het uitbreken van een brand in Tetovo, Noord-Macedonië, 9 september 2021. REUTERS/Ognen Teofilovski

Lokale media toonden beelden van een enorme brand die rond 9 uur (1900 GMT) uitbrak in het ziekenhuis in het westen van de stad terwijl brandweerlieden ter plaatse renden. De brand was na enkele uren geblust.

advertentie

Het ongeluk vond plaats op de dag dat Noord-Macedonië 30 jaar geleden onafhankelijk werd van het voormalige Joegoslavië. Alle officiële vieringen en evenementen werden donderdag geannuleerd, zei het kantoor van president Stevo Pendarovski.

Sinds half augustus nemen de gevallen van coronavirus toe in Noord-Macedonië, wat de regering ertoe aanzet strengere sociale maatregelen in te voeren, zoals gezondheidspassen voor cafés en restaurants.

Het land van 2 miljoen meldde de afgelopen 701 uur 24 nieuwe besmettingen met het coronavirus en 24 doden.

De stad Tetovo, voornamelijk bewoond door etnische Albanezen, heeft een van de hoogste aantal gevallen van coronavirus in het land.

Verder lezen

rampen

In het kielzog van Ida staat Louisiana een maand zonder stroom te wachten terwijl de hitte stijgt

gepubliceerd

on

By

Zuid-Louisiana zette zich schrap voor een maand zonder elektriciteit en betrouwbare watervoorziening in de nasleep van orkaan Ida, een van de krachtigste stormen die ooit de Amerikaanse Golfkust heeft getroffen, toen mensen werden geconfronteerd met verstikkende hitte en vochtigheid, schrijven Devika Krishna Kumar, Nathan Layne, Devikda Krishna Kumar in New Orleans, Peter Szekely in New York, Nathan Layne in Wilton, Connecticut, Barbara Goldberg in Maplewood, New Jersey, Maria Caspani in New York en Kanishka Singh in Bengaluru, Maria Caspani en Daniel Trotta.

De storm heeft minstens vier mensen gedood, zeiden functionarissen, een tol die veel hoger had kunnen zijn als er geen versterkt dijksysteem was gebouwd rond New Orleans na de verwoesting van de orkaan Katrina 16 jaar geleden.

(Afbeelding van orkaan Ida die Gulf Coast treft)

advertentie

Aan het begin van dinsdag zaten ongeveer 1.3 miljoen klanten zonder stroom 48 uur nadat de storm aan land was gekomen, de meeste in Louisiana. Stroomuitval, die gegevens verzamelt van Amerikaanse nutsbedrijven.

Ambtenaren waren niet in staat om een ​​volledige schadebeoordeling uit te voeren omdat omgevallen bomen de wegen verstopten, zei Deanne Criswell, hoofd van het Amerikaanse Federal Emergency Management Agency.

Om het lijden nog te verergeren, bereikte de hitte-index in een groot deel van Louisiana en Mississippi 95 graden Fahrenheit (35 graden Celsius), zei de National Weather Service.

advertentie

"We willen allemaal airconditioning... Zelfs als je een generator hebt, gaan ze na zoveel dagen kapot", zei de gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards.

"Niemand is tevreden" met de schatting dat de stroom misschien pas over 30 dagen wordt hersteld, voegde hij eraan toe, terwijl hij de hoop uitsprak dat de 20,000 lijnwerkers in de staat en duizenden anderen die onderweg waren, eerder klaar zouden zijn.

President Joe Biden bood federale hulp bij het herstellen van de macht tijdens een gesprek met minister van Energie Jennifer Granholm en de chefs van twee van de grootste nutsbedrijven van de Gulf Coast, Entergy. (ETR.N) en Zuid-Co (ZOON), zei het Witte Huis.

In het Ochsner St. Anne Hospital ten zuidwesten van New Orleans pompten tankwagens van 6,000 gallon brandstof en water in tanks om de airconditioning draaiende te houden. Het medisch centrum is gesloten voor iedereen, op een paar noodpatiënten na.

De restaurants in New Orleans, waarvan vele voor de storm gesloten zijn, gaan ook een onzekere toekomst tegemoet vanwege een gebrek aan elektriciteit en faciliteiten, waardoor herinneringen worden opgeroepen aan de moeilijkheden die bedrijven wekenlang teisterden na Katrina.

"Dit voelt absoluut als Katrina", zegt Lisa Blount, een woordvoerder van het oudste eetcafé van de stad, Antoine's, een mijlpaal in de Franse wijk. "Om te horen dat de stroom mogelijk twee tot drie weken uitvalt, dat is verwoestend."

Zelfs de stroomgeneratoren waren gevaarlijk. Negen mensen in St. Tammany Parish ten noordoosten van New Orleans zijn naar het ziekenhuis gebracht voor koolmonoxidevergiftiging door een gasgenerator, aldus de media.

Een man loopt langs een beschadigde elektriciteitskabel in een straat nadat orkaan Ida aan land kwam in Louisiana, in New Orleans, Louisiana, VS 30 augustus 2021. REUTERS/Marco Bello
Een verwoeste auto wordt gezien onder het puin van een gebouw nadat orkaan Ida op 31 augustus 2021 aan land kwam in Louisiana, VS. REUTERS/Marco Bello

Ongeveer 440,000 mensen in Jefferson Parish ten zuiden van New Orleans zitten mogelijk een maand of langer zonder elektriciteit nadat elektriciteitspalen zijn omgevallen, zei raadslid Deano Bonano, daarbij verwijzend naar opmerkingen van machtsfunctionarissen.

"De schade hiervan is veel erger dan Katrina, gezien vanuit het oogpunt van de wind", zei Bonano in een telefonisch interview.

Onder de vier doden vielen twee doden bij het instorten van een snelweg in het zuidoosten van de Mississippi, waarbij nog tien ernstig gewond raakten. Een man stierf toen hij probeerde door hoog water te rijden in New Orleans en een andere toen een boom viel op een huis in Baton Rouge.

De moerassige gebieden ten zuiden van New Orleans werden het zwaarst getroffen door de storm. Het hoge water trok zich uiteindelijk terug van de snelweg naar Port Fourchon, de meest zuidelijke haven van Louisiana, en liet een spoor van dode vissen achter. Meeuwen zwermden over de snelweg om ze op te eten.

Port Fourchon leed grote schade en sommige wegen waren nog steeds geblokkeerd. Ambtenaren lieten alleen hulpdiensten door naar Grand Isle, een barrière-eiland in de Golf van Mexico. Het kan weken duren voordat de wegen zijn vrijgemaakt, zeiden ze.

Een rij auto's strekte zich uit over minstens anderhalve kilometer van een tankstation met brandstof in Mathews, een gemeenschap in de parochie Lafourche.

Meer dan de helft van de inwoners van Jefferson Parish reed thuis de storm uit, zei Bonano, en velen bleven met niets achter.

"Er zijn geen supermarkten open, geen benzinestations open. Dus ze hebben niets", zei hij.

De verzwakte overblijfselen van de storm stortten zware regen in het naburige Mississippi terwijl het naar Alabama en Tennessee reisde. Zware regenval en plotselinge overstromingen waren mogelijk op woensdag (1 september) in het midden van de Atlantische Oceaan en het zuiden van New England, aldus voorspellers.

Sheriff's agenten in St. Tammany Parish, Louisiana deden onderzoek naar de verdwijning van een 71-jarige man na een schijnbare alligatoraanval in het overstromingswater.

De vrouw van de man vertelde de autoriteiten dat ze maandag een grote alligator haar man zag aanvallen in de kleine gemeenschap van Avery Estates, ongeveer 35 kilometer ten noordoosten van New Orleans. Ze stopte de aanval en trok haar man uit het water.

Zijn verwondingen waren ernstig, dus nam ze een kleine boot om hulp te halen, maar ontdekte dat haar man verdwenen was toen ze terugkeerde, zei het kantoor van de sheriff in een verklaring.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending