Verbind je met ons

Duitsland

Google onderneemt juridische stappen vanwege de uitgebreide Duitse wet op haatzaaien

DELEN:

gepubliceerd

on

Het logo van Google is te zien op een gebouw in het zaken- en financiële district La Defense in Courbevoie, nabij Parijs, Frankrijk, 1 september 2020. REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Google-app is te zien op een smartphone in deze afbeelding, genomen op 13 juli 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Google zei dinsdag (27 juli) dat het juridische stappen onderneemt naar aanleiding van een uitgebreide versie van de Duitse wet op haatzaaiende uitlatingen die onlangs van kracht is geworden, en zegt dat de bepalingen ervan het recht op privacy van zijn gebruikers schenden. schrijft Douglas Busvine, Reuters.

Het Alfabet (GOOGL.O) unit, die videodeelsite YouTube beheert, heeft een aanklacht ingediend bij de administratieve rechtbank in Keulen om een ​​bepaling aan te vechten die het mogelijk maakt gebruikersgegevens door te geven aan wetshandhavers voordat duidelijk is dat er een misdrijf is gepleegd.

Het verzoek om een ​​rechterlijke toetsing komt terwijl Duitsland zich opmaakt voor algemene verkiezingen in september, te midden van zorgen dat vijandig discours en beïnvloedingsoperaties via sociale media de normaal bezadigde campagnepolitiek van het land kunnen destabiliseren.

“Deze massale inmenging in de rechten van onze gebruikers is naar onze mening niet alleen in strijd met de gegevensbescherming, maar ook met de Duitse grondwet en de Europese wetgeving”, schreef Sabine Frank, het regionale hoofd van het openbare beleid van YouTube, in een blogpost.

Duitsland heeft begin 2018 de anti-haatzaaiende wet aangenomen, in het Duits bekend als NetzDG, waardoor online sociale netwerken YouTube, Facebook (FB.O) en Twitter (TWTR.N) verantwoordelijk voor de politie en het verwijderen van giftige inhoud.

De wet, die sociale netwerken ook verplichtte om regelmatig rapporten over hun naleving te publiceren, werd alom bekritiseerd als ondoeltreffend, en het parlement nam in mei wetgeving aan om de toepassing ervan aan te scherpen en te verbreden.

Google heeft in het bijzonder bezwaar gemaakt tegen een vereiste in het uitgebreide NetzDG dat providers verplicht om persoonlijke gegevens door te geven aan wetshandhavingsinstanties van degenen die inhoud delen waarvan wordt vermoed dat deze hatelijk is.

advertentie

Pas als die persoonlijke informatie in het bezit is van wetshandhavers, wordt een besluit genomen over het al dan niet starten van een strafzaak, wat betekent dat gegevens van onschuldige mensen zonder hun medeweten in een misdaaddatabase kunnen belanden, stelt het.

“Netwerkaanbieders zoals YouTube zijn nu verplicht om gebruikersgegevens massaal en in bulk automatisch over te dragen aan wetshandhavingsinstanties zonder enige rechtsorde, zonder medeweten van de gebruiker, alleen op basis van het vermoeden van een strafbaar feit”, aldus een Google-woordvoerder.

“Dit ondermijnt de fundamentele rechten. Daarom hebben we besloten om de relevante bepalingen van de NetzDG gerechtelijk te laten toetsen door de bevoegde administratieve rechtbank in Keulen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending