Verbind je met ons

Beieren

Inflatie tegengaan met renteverhoging, Beierse minister dringt bij ECB aan

gepubliceerd

on

Hogere inflatie verergert de benarde situatie van spaarders en de Europese Centrale Bank zou moeten reageren door haar rentetarieven te verhogen van 0%, aldus de Beierse minister van Financiën, Albert Fueracker (foto), dagelijks verteld beeld in commentaren gepubliceerd op woensdag (2 juni).

De Duitse consumentenprijsinflatie op jaarbasis versnelde in mei en kwam verder boven de ECB-doelstelling van bijna maar onder de 2% uit, zei het Federaal Bureau voor de Statistiek maandag.

De consumentenprijzen, geharmoniseerd om ze vergelijkbaar te maken met inflatiegegevens van andere landen van de Europese Unie, stegen in mei met 2.4%, tegen 2.1% in april.

"Duitsland is een land van spaarders. Het al lang bestaande nulrentebeleid van de ECB is vergif voor typische spaarplannen", vertelde Fueracker, een lid van de conservatieve Christen-Sociale Unie (CSU) in Beieren, aan het massaverkopende dagblad.

"In combinatie met de nu oplopende inflatie wordt de onteigening voor spaarders steeds meer merkbaar. Beieren waarschuwt al jaren dat het nulrentebeleid moet worden beëindigd - nu is het de hoogste tijd", voegde hij eraan toe.

Conservatieve Duitsers klagen al lang dat de 0%-rentetarieven van de ECB de spaarders schaden, omdat ze weinig of geen winst hebben - een probleem dat nog wordt verergerd door de stijgende inflatie die de waarde van hun nesteieren uitholt.

Uit de prijscijfers van maandag voor mei bleek dat een nationale inflatiemaatstaf steeg tot 2.5%, het hoogste niveau sinds 2011.

Onder de kop "Inflatie vreet ons spaargeld op", waarschuwde Bild in een apart verhaal: "Duitse arbeiders, gepensioneerden en spaarders vrezen voor hoge inflatie!"

Op dinsdag zei de minister van Economische Zaken van de Duitse federale regering, Peter Altmaier, dat hij "deze ontwikkeling met inflatie zeer nauwlettend in de gaten hield", maar er nog geen oordeel over kon vellen.

Duitsers stemmen in een federale verkiezing op 26 september. Tot nu toe heeft de inflatie als campagnekwestie geen invloed gekregen, maar zal later dit jaar waarschijnlijk meer dan 3% bedragen, aangezien een belastingverhoging en statistische effecten de prijsdruk vergroten. Lees meer

Sommige conservatieve Duitsers zijn al de grootste critici van het ECB-beleid en vrezen dat de centrale bank overdreven zelfgenoegzaam is over inflatie en dat haar beleid van gemakkelijk geld een nieuwe periode van hogere prijzen zou kunnen inluiden.

advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending