Verbind je met ons

De toetreding van Georgië tot de EU is opgeschort, bevestigt ambassadeur

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens een toespraak over de EU-uitbreiding in Tbilisi op dinsdag 9 juli zei de ambassadeur van de Europese Unie in Georgië, Pawel Herczynski, dat “helaas het Georgische toetredingsproces tot de EU voorlopig is stopgezet”. Hij voegde eraan toe dat “dit is besloten door de EU-leiders tijdens de laatste Europese Raad”.

De ambassadeur heeft in feite alle speelruimte weggenomen die was overgebleven door de conclusies van de Raad van vorige maand, waarin werd verwezen naar de handelwijze van de Georgische regering ‘die de weg van de EU naar Georgië in gevaar brengt’. de facto wat leidt tot de helft in het toetredingsproces'.

Het breekpunt was de goedkeuring van de Georgische wet op buitenlandse agenten, naar het voorbeeld van de Russische wetgeving die afwijkende meningen onderdrukt. Het heeft geleid tot wekenlange protesten in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

“De wet 'Over de transparantie van buitenlandse invloed' distantieert het land duidelijk van het vervullen van de negen stappen, en antiwesterse, anti-Europese retoriek is ook volledig onverenigbaar met het gestelde doel om lid te worden van de Europese Unie”, zei ambassadeur Gerchinsky.

Hij kondigde ook aan dat de EU de middelen voor Georgië uit de Europese Vredesfaciliteit, ter waarde van €30 miljoen dit jaar, heeft bevroren. Hij voegde eraan toe dat meer acties “Worden overwogen als de situatie verder verslechtert” en hij bedacht dat “het triest is om de betrekkingen tussen de EU en Georgië op zo’n dieptepunt te zien, terwijl ze op een recordhoogte hadden kunnen staan”.

De EU heeft Georgië afgelopen december de status van kandidaat-lidstaat toegekend, maar nu begrijpen de leiders “de bedoelingen van de huidige Georgische autoriteiten niet”, aldus de ambassadeur. Ondanks de opschorting heeft de Europese Raad opnieuw zijn steun bevestigd voor de territoriale integriteit van Georgië en de solidariteit met het Georgische volk. Zij hebben zich ertoe verbonden hun Europese aspiraties te blijven steunen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending