Verbind je met ons

Frankrijk

Waarom probeert Frankrijk Rusland in de kaart te spelen?

DELEN:

gepubliceerd

on

Frankrijk begint wapens te leveren aan Armenië. In eerste instantie gaat het om de levering van 50 pantservoertuigen, maar in de toekomst zijn ook leveringen van Franse Mistral grond-luchtraketsystemen mogelijk, schrijft James Wilson.

Deze informatie is door verschillende gepubliceerd Israëlisch en Europese media en werd later bevestigd door de verklaring van ene Rachya Arzumanyan, een voormalige hoge ambtenaar van de separatistische regering in de Armeense enclave Karabach, gelegen op het bezette Azerbeidzjaanse grondgebied. Arzumanyan, in gesprek met de Armeense zender 1inTV, verklaarde dat "er in de komende twee maanden aanzienlijke veranderingen zouden plaatsvinden op militair gebied in Armenië". Hij voegde er ook aan toe: "Ik kan er nog niet openlijk over praten ... We moeten de samenwerking met Rusland op militair gebied vergeten ... We hebben geen tijd om te praten en te wachten."

Eerder berichtten verschillende Oekraïense zenders en de staatstelevisiezender van Moldavië over de aanstaande levering van Franse wapens aan Armenië, waarbij ze benadrukten dat "Westerse militaire uitrusting die aan Jerevan is geleverd, door Russen zou kunnen worden gebruikt om het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten tegen te gaan. Dit is duidelijk, gezien de nauwe militaire samenwerking tussen Yerevan en Moskou."

In een reactie op de berichten van de Moldavische staatstelevisie over de Franse wapenleveranties aan Armenië, verklaarde de Oekraïense militaire expert Roman Svitan: "Als Frankrijk dergelijke leveringen uitvoert, speelt het Rusland in de kaart."

Kiev heeft altijd gevreesd dat westerse militaire hardware, geleverd aan Armenië, door de Russen zou kunnen worden gebruikt. Daarom houden Oekraïense inlichtingendiensten sinds medio 2022 actief toezicht op de ontwikkelingen in het Armeens-Azerbeidzjaanse conflictgebied. Hun zorgen komen voornamelijk voort uit het inzicht dat dergelijke apparatuur reverse-engineered kan zijn om de Russische capaciteiten te vergroten bij het tegengaan van dezelfde wapens die door het Westen worden geleverd om het tegenoffensief van Oekraïne tegen de Russische invasie te ondersteunen.

De waarschijnlijkheid van deze uitkomst is zeer groot, gezien de nauwe militaire samenwerking tussen Jerevan en Moskou. Armenië stond immers zelfs toe dat er twee Russische militaire bases op Armeens grondgebied werden opgericht.

Het is duidelijk dat de Russen alle ontwikkelingen in de directe militaire samenwerking tussen Frankrijk en Armenië gretig volgen. Het partnerschap zelf werd aangekondigd tijdens een bezoek van de Armeense minister van Defensie Suren Papikyan aan Parijs in september 2022. Verschillende bronnen, waaronder de Amerikaanse analytische uitlaatklep over internationale veiligheid, Global Security Review, schreven over de wapenlevering: “De pro-Armeense retoriek van De [Franse] president [Emmanuel] Macron zou kunnen leiden tot een akkoord over luchtverdediging.” Deze mei, Russische outlet REX meldde dat de militaire hulp die Frankrijk van plan is Armenië te leveren "in het beginstadium dodelijke wapens omvat".

advertentie

In de nasleep van de discussies over Franse militaire hulp aan Armenië leiden westerse media zoals The New York Times publiceerde verschillende artikelen over de rol die Armenië speelt bij het helpen en aansporen van Rusland om sancties te omzeilen, waaronder de geheime export van chips en microschakelingen voor zijn leger, en dient daarnaast als een overslag hub voor Iraanse wapens die naar Moskou zijn gestuurd.

Die Iraanse wapens, vooral drones, worden al veel gebruikt door Rusland in Oekraïne, maar diezelfde drones werden ook gebruikt tijdens confrontaties in april en mei tussen de strijdkrachten van Azerbeidzjan en Armenië. 

Er is ook een grote kans dat Franse wapens mogelijk in het bezit van Iraanse troepen komen. Gezien Irans geschiedenis van het gebruik van reverse engineering-technieken, biedt deze strategie een kans voor Iraanse wapenfabrikanten om hun eigen arsenaal te upgraden en te verbeteren. Dergelijke vorderingen zouden vervolgens kunnen worden gebruikt voor de export van wapens naar verschillende terroristische organisaties, die actief proberen de stabiliteit in het Midden-Oosten te verstoren.

De timing van de wapenleveranties van Frankrijk aan Jerevan, die samenvalt met de aanstaande presidentsverkiezingen in Turkije, is vrij belangrijk. In de afgelopen drie jaar heeft Erdogan zichzelf consequent afgeschilderd als een tegenwicht voor Macron, met name met betrekking tot de ontwikkelingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied en de zuidelijke Kaukasus. Deze rivaliteit tussen de twee leiders werd met name versterkt tijdens de nasleep van de overwinning van Azerbeidzjan, met de steun van Turkije en Israël, in de Tweede Karabach-oorlog in 2020.

Daarnaast brachten wapenleveringen van Frankrijk aan Armenië Frankrijk op ramkoers met Israël, voor wie Azerbeidzjan een nauwe strategische partner is. Israël is ook een van de belangrijkste leveranciers van wapens aan de strijdkrachten van Bakoe.

De prominente Israëlische expert Ron Ben Ishay heeft gaf een waarschuwing over de verhoogde dreiging die uitgaat van de modernisering en verbetering van Iraanse munitie. Hij beweert dat het gebruik van Russische wapens in Oekraïne onvermijdelijk zal bijdragen aan het vergroten van de Iraanse capaciteiten, waardoor het gevaar voor alle mogendheden die zich momenteel verzetten tegen de agressieve militaire activiteiten van Iran, groter wordt. Deze ontwikkeling omvat met name Israël.

Mocht Erdogan een electorale nederlaag in Turkije tegemoet gaan, dan zou Israël mogelijk de enige strategische bondgenoot kunnen worden van Bakoe, dat voortdurend wordt bedreigd door Teheran. Deze verschuiving in het politieke landschap kan aanzienlijke implicaties hebben en de dynamiek van regionale allianties in het voortdurende geopolitieke landschap hervormen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending