Verbind je met ons

Frankrijk

De Franse Sarkozy, die zijn 'eer' verdedigt, wacht op de uitspraak in hoger beroep wegens corruptie

DELEN:

gepubliceerd

on

Op woensdag (17 mei) zou het Hof van Beroep van Parijs zich naar verwachting uitspreken over de zaak van Nicolas Sarkozy (foto) poging om a vonnis van omkoping, beïnvloeding en corruptie. Dit is een van de vele juridische gevechten die de voormalige Franse president de afgelopen tien jaar heeft gevoerd.

In 2021 vond een lagere rechtbank Sarkozy schuldig voor poging tot omkoping van een ex-rechter en het verkopen van invloed in ruil voor vertrouwelijke informatie over een onderzoek naar de campagnefinanciering van Sarkozy in 2007.

In een schokkende val uit de gratie werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Sarkozy heeft altijd alle wangedrag ontkend. Hij was één termijn president van Frankrijk, van 2007 tot 2012.

In een apart geval, de financiële aanklagers eiste dat Sarkozy zou worden berecht op beschuldiging van corruptie en illegale financiering van een verkiezingscampagne in verband met de vermeende Libische financiering voor zijn presidentiële campagne van 2007.

De zaak die het onderwerp was van de uitspraak van woensdag door het hof van beroep -

Indirect gekoppeld aan vermoedens van illegale Libische financiering is het "afluisterschandaal" in Frankrijk.

Onderzoekers die de Libische verbinding in 2013 onderzochten, besloten om de twee telefoonlijnen van Sarkozy af te luisteren. Ze ontdekten dat de voormalige president en zijn advocaat een geheime lijn gebruikten. Dit leidde tot het corruptieonderzoek.

advertentie

Sarkozy zei tijdens de hoorzitting in hoger beroep: "Ik ben hier om mijn eer te verdedigen, die geschonden is." Zijn stem trilde toen hij zei: "Ik ben hier om de rechtbank ervan te overtuigen dat ik niets heb gedaan".

"Ben ik een crimineel omdat ik mijn vriend en advocaat bel?" Hij verwees naar gesprekken die hij had met zijn advocaat die samen met Sarkozy terechtstaat, evenals een rechter, volgens de aanklagers, wegens deelname aan een samenzwering.

De officier van justitie had drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, wat een mildere straf is dan de oorspronkelijke veroordeling.

Sarkozy's conservatieve voorganger Jacques Chirac was de enige president die tijdens de 64-jarige Vijfde Republiek van Frankrijk door een Franse rechtbank werd veroordeeld voor corruptie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending