Verbind je met ons

Frankrijk

In Frankrijk veroordelen minderheidsgemeenschappen een toename van politieboetes

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Mohamed Assam was op een middag in 2020 boodschappen gaan doen in een kruidenierswinkel in de buurt van zijn huis in Parijs. Hij zei dat hij al een boete van meer dan € 900 had gekregen voor negen overtredingen en nu klaar was om naar huis terug te keren.

Hij zei dat hij 27 jaar oud was en in Epinay-sous-Senart woonde, een voorstad van Parijs. Een week later kreeg hij bericht per post. Volgens berichten die hij ontving van een bureau van het ministerie van Binnenlandse Zaken, omvatten zijn vermeende overtredingen onder meer het overtreden van de COVID-19-lockdownvoorschriften en het niet hebben van de juiste koplampen voor zijn quad.

Assam zei: "Het was een schok, een verschrikkelijke verrassing." Volgens de advocaat van Assam is hij sinds 2019 duizenden boetes verschuldigd, inclusief boetes voor te late betaling.

Emmanuel Macron, de Franse president, heeft een reeks beleidsmaatregelen ingevoerd om de stedelijke misdaad te beteugelen. Hij ligt momenteel onder vuur van zijn rivalen omdat hij te zacht is voor drugsdealers. Deze omvatten een grotere bevoegdheid voor de politie om straffen uit te vaardigen - waar de politie misbruik van heeft gemaakt.

Volgens het bureau voor boetes van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het aantal boetes dat geen verband houdt met het verkeer in het land zes keer zo hoog geworden. Het waren er 1.54 miljoen in 2018 vergeleken met 240,000 in 2018. Het aantal niet-verkeersgerelateerde boetes is in 2020 meer dan verzesvoudigd na meerdere COVID-19-lockdowns.

De boetes zijn bedoeld om de rechtsorde te ontlasten door kleine vergrijpen buiten de rechtbank te houden. Critici beweren dat de straffen de politie in staat stellen te beslissen welke sancties ze willen zonder verantwoording af te leggen. Advocaten en voorvechters van mensenrechten beweren dat deze macht ertoe heeft geleid dat de politie zich richt op de armen en etnische minderheden, waardoor sommige mensen met grote schulden worden opgezadeld.

Franse wetten beperken het verzamelen van gegevens over iemands ras en etniciteit. Dit maakt het voor autoriteiten moeilijk om de impact van boetes op etnische minderheden te beoordelen. De volkstelling verzamelt echter enige informatie over immigranten op basis van hun geboorteplaats en hun nationaliteit. Een analyse van Franse censusgegevens en boetegerelateerde politiegegevens laat zien dat boetes zijn verhoogd in gebieden met een hoge immigrantenbevolking.

advertentie

Alice Achache, een advocaat die inwoners van Parijs vertegenwoordigt die boetes aanvechten, zei dat "er sprake is van systematische discriminatie".

Macron verklaarde eerder dat er geen systemisch racisme is bij de Franse politie. De nationale politie en zijn bureau reageerden niet op vragen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde niet op vragen. Andere landen, zoals de Verenigde Staten of Groot-Brittannië, zijn ervan beschuldigd minderheden te veel te controleren en sancties op te leggen.

Uit een overzicht van meer dan twee decennia aan politierapporten in Epinay-sous-Senart bleek dat meer dan 80% van de incidenten met minimaal één boete plaatsvond in twee buurten in de buurt van Assam. Bewoners beweren dat veel van deze gezinnen etnische minderheden zijn. Volgens gegevens van de lokale politie kwamen 403 van de 478 boetemeldingen tussen april 2018 en juli 2020 uit dit gebied. Volgens gegevens had de overgrote meerderheid van de beboeten Arabische en Afrikaanse achternamen.

Volgens France Strategie, een denktank van de regering, is meer dan een derde (33%) van de inwoners van Epinay-sous-Senart tussen 25 en 54 jaar van niet-Europese immigranten. Volgens de censusgegevens van 2017 is meer dan de helft van de kinderen in de stad ook van niet-Europese afkomst.

Het patroon van hoge boetes in gebieden waar immigranten wonen, komt overeen met een patroon dat in heel Frankrijk te zien is. Op basis van France Strategie-cijfers heeft de politie 58 COVID-gerelateerde boetes opgelegd per 1,000 inwoners in vijf Parijse districten met de hoogste concentratie inwoners met een niet-Europese achtergrond. Dit is 40% meer dan het tarief in andere gebieden waar er bijna 42 boetes waren per 1,000 inwoners. Uit de cijfers van France Strategie blijkt dat dit cijfer zo'n 40% hoger ligt.

Landelijk lag het percentage pandemiegerelateerde straffen in gebieden met hoge immigrantenconcentraties tussen half maart 54 en half mei 2020 2020% hoger dan elders. Dit was tijdens de eerste nationale afsluiting van het land.

Volgens advocaten en ontvangers van de verdediging kan de politie ook boetes op afstand uitdelen en dezelfde persoon herhaaldelijk beboeten. Deze mensen beweren dat minderheden de dupe zijn van herhaalde boetes en boetes op afstand, wat bijdraagt ​​aan het vermoeden dat de politie het op etnische gemeenschappen heeft gemunt.

Volgens juridische experts schendt het uitdelen van boetes op afstand politieprocedures voor niet-verkeersovertredingen. Philippe Astruc is de openbare aanklager van Rennes. Hij runt het kantoor in Rennes dat boetes verwerkt die door individuen in het hele land worden aangevochten. Behalve voor bepaalde verkeersgerelateerde overtredingen, zei hij dat de politie geen boete mag uitdelen zonder een regelovertreder te stoppen.

Sommige advocaten die boete-ontvangers vertegenwoordigen, beweren dat boetes op afstand plaatsvinden ondanks de regels. Achache, een Parijse advocaat, verklaarde dat de politie de namen van mensen heeft omdat ze regelmatig identiteitscontroles uitvoeren. Soms weten ontvangers niet dat ze een boete krijgen.

Sommige geleerden beweren dat het moeilijk is om vooringenomenheid te bewijzen in boetepraktijken. Sociologen suggereerden ook dat andere factoren de geografische ongelijkheid in boetetarieven zouden kunnen verklaren. Deze omvatten hogere misdaadcijfers of grotere concentraties van politiepatrouilles.

Aline Daillere is sociologe aan de Paris Saclay University en studeert politiewerk. Ze zei dat uit analyse bleek dat "bepaalde categorieën" van de bevolking vaak beboet worden, meestal jonge mannen uit arme buurten die - of worden gezien als - minderheden. Ze suggereerde dat de politie zich mogelijk richt op minderheden als mogelijke verklaring. Ze zei dat het onmogelijk is om discriminatie te bewijzen zonder bewijs dat de politie mensen van verschillende etniciteiten verschillend behandelt. Dergelijke gegevens bestaan ​​niet.

Augustin Dumas was vanaf de zomer van 2020 hoofd van de gemeentelijke politie van Epinay-sous-Senart. Hij ontkende dat hij zich op een bepaald deel of gebied van de bevolking had gericht en zei dat de politie alleen reageerde op klachten van bewoners. Dumas, die nu een gekozen functionaris is in een nabijgelegen dorp, verklaarde dat "als iemand iets verkeerd doet, je moet handelen".

Macron, die vijf jaar geleden werd gekozen om op een centristisch platform aan de macht te komen, heeft zijn standpunt van wet en orde versterkt temidden van hevige concurrentie van rechts. Voorstanders van rechten beweren dat de regering van Macron de burgerlijke vrijheden heeft verzwakt en de autoriteiten meer gezag heeft gegeven. De mogelijkheid om moskeeën te sluiten zonder proces.

Dankzij uitgebreide politiebevoegdheden is het nu mogelijk om ter plekke boetes uit te schrijven. Sinds 2020 zijn er verschillende nieuwe overtredingen mogelijk. Deze omvatten drugsgebruik en rondhangen in gebouwen. Als onderdeel van een grotere veiligheidswet wil de regering de politieboetes verhogen. De wet zal deze maand ter stemming worden voorgelegd aan wetgevers.

In oktober verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin tegenover het hogerhuis dat de voorgestelde verhoging van de boetes bedoeld was om "efficiëntie en eenvoud" te bieden. Darmanin, die tijdens een andere discussie in november lid was van het lagerhuis, ontkende elke vorm van etnisch profileren bij het opleggen van boetes door de politie.

De nieuwe voorgestelde boetes van de regering, waaronder straffen voor graffiti en diefstal van benzine, zouden op iemands strafblad worden bijgeschreven. Dit in tegenstelling tot boetes voor kleine overtredingen zoals het maken van lawaai, zwerfafval of het overtreden van lockdown-beperkingen. Het gebrek aan gerechtelijk toezicht is wat sommige critici verontrustend vinden.

Daillere, een socioloog, stelde dat gerechtigheid op straat wordt gedaan in plaats van in een rechtszaal. "Als we niet voor een rechter stappen, wat verhindert dan dat een politieagent een sanctie uitdeelt, ook al is er geen overtreding?"

Assam werd in Frankrijk geboren uit Marokkaanse ouders. Hij zei dat de politie hem en andere immigranten had gestereotypeerd en vooroordelen over hem had. Assam zei dat de politie hem vaak tegenhoudt, waardoor hij zich minder gelijk voelt dan zijn medeburgers. Assam zei: "We zijn gewone mensen, net als iedereen. We zijn Fransen en we zijn er trots op Frans te zijn." Begin dit jaar sprak hij bij een kopje koffie in een plaatselijk café.

Epinay-sous-Senart ligt ongeveer 30 km ten zuidoosten van het centrum van Parijs en heeft iets meer dan 12,000 inwoners. De historische wijk Epinay-sous-Senart ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Parijs. Het was de thuisbasis van een kleine bevolking van iets meer dan 12,000.

Assam woont hier in een nieuwer deel van de stad genaamd 'Les Cineastes'. Dit is een verzameling moderne flatgebouwen die worden bediend door een café en een paar winkels. In deze en een naburige buurt werden de meeste boetes uitgedeeld gedurende de onderzochte periode van twee jaar.

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2021 is het aantal gewelddadige en niet-gewelddadige misdaden in Epinay-sous-Senart lager dan in andere Parijse regio's en steden binnen hetzelfde departement.

Dumas werd in 2017 door de toenmalige centrumrechtse burgemeester van de stad aangesteld als hoofd van de gemeentepolitie. Hij zei dat het zijn doel was om asociaal gedrag, drugshandel en andere criminele activiteiten te bestrijden.

Er werd ontdekt dat sommige mensen meerdere boetes kregen. Bij de 185 onderzochte politierapporten waren in totaal 478 personen betrokken. Volgens verkregen politiegegevens kreeg ongeveer een vijfde een boete voor drie of meer incidenten. De inhoud van politierapporten werd ook bekeken en er werd vastgesteld dat sommige personen meerdere boetes kregen voor exact hetzelfde incident. Veel boetes werden ook opgelegd in overeenstemming met lokale verordeningen die openluchtbijeenkomsten verbieden of de politie toestaan ​​om personen in bepaalde gebieden aan te houden.

Volgens gegevens van de stad kreeg Hassan Bouchouf meer dan zesentwintig keer een boete. De 37-jarige fabrieksarbeider zei dat de politie hem zou zeggen verder te gaan of zijn vrienden een boete zou geven als ze hem buiten met zijn vrienden zagen. Dit was zelfs nadat ze naar het bos waren verhuisd.

Hij zei: "Wie stoor ik? Stoor ik de eekhoorns?"

Volgens een overzicht van de schatkist van 9 augustus is Bouchouf meer dan € 20,000 verschuldigd aan de Schatkist voor boetes die hij tussen 2017-2020 heeft ontvangen.

Dumas verontschuldigde zich niet voor het herhaaldelijk opleggen van boetes. Dumas stelt dat mensen die herhaaldelijk beboet worden, zich schuldig hebben gemaakt aan herhaalde overtredingen.

Vragen over boetes betaald door Assam of Bouchouf werden niet beantwoord door de politie van Essonne.

Volgens twee agenten, de burgemeester en meer dan een dozijn inwoners die zijn geïnterviewd, zijn de nieuwe politiechef en burgemeester van Epinay-sous-Senart minder actief geweest met het uitdelen van boetes. Het burgemeesterskantoor van Epinay-sous-Senart reageerde niet op de vraag om gegevens.

Damien Allouch (de centrumlinkse burgemeester van de stad die in juni 2020 werd gekozen) zei dat hoewel de politie zo nodig straffen blijft uitdelen, hij zei dat asociaal gedrag met andere methoden kan worden aangepakt. Hij zei: "Soms is het genoeg om een ​​discussie te voeren."

Allouch reageerde niet op vragen over de eerder ontvangen politiegegevens van de gemeente.

Georges Pujals was burgemeester van 2000 tot 2020. Hij benoemde Dumas en ontkende dat er sprake was van discriminatie door de politie. Hij verklaarde dat de politie COVID-gerelateerde regels toepaste tijdens de lockdown en dat een kleine groep mensen die meerdere boetes kreeg, goed bekend was bij de politie. Hij zei dat de officier van justitie toezicht houdt op de gemeentepolitieagenten die verantwoordelijk zijn voor de rechtshandhaving.

TERUG VECHTEN

Assam's boetes leidden tot een nog diepere kluwen met de politie

Volgens getuigen en beide mannen confronteerde Assam Dumas mondeling nadat hij hoorde over de boetes van april 2020. Dumas beweert dat Assam ermee dreigde hem te vermoorden, terwijl Assam volhoudt dat hij Dumas alleen maar heeft beledigd. Beide mannen beweerden dat er geen sprake was van fysiek geweld. Volgens Assam werd Assam de volgende ochtend bij hem thuis gearresteerd.

Volgens gerechtelijke documenten werd Assam in november 2020 door de rechtbank van Evry schuldig bevonden aan geweld en bedreigingen tegen een overheidsfunctionaris. Clara Gandin, de advocaat van Assam, verklaarde dat Assam in beroep gaat tegen de voorwaardelijke straf van zes maanden en dat zijn beroep zal worden behandeld. in december. Gandin verklaarde dat de politie jongeren in het gebied had lastiggevallen en ze is van plan aan te voeren dat deze provocatie een lichtere straf rechtvaardigt.

Assam betwistte ook de negen boetes die hij ontving voor zijn boodschappenreis in april 2020 en vier andere vanaf mei 2020 op verschillende gronden. Gandin verklaarde dat Assam in geen van deze gevallen werd tegengehouden en dat rapporten van de politie onvoldoende details bevatten. Gandin zei dat twee boetes in verband met COVID-19 in november door een politietribunaal zijn geannuleerd. Gandin blijft de 11 andere boetes aanvechten, waaronder enkele die betrekking hebben op de quad waarmee hij boodschappen deed.

Er werd ontdekt dat ten minste 45 mensen in Epinay-sous-Senart en andere gebieden in de regio Parijs die beweren een boete te hebben gekregen, niet met een politieagent hadden gesproken. Dat stellen zowel ontvangers als hun advocaten. Volgens de advocaten waren de boetes voor asociaal gedrag, zoals het maken van lawaai en het dichten van inbreuken. Bijna alle mensen waren afstammelingen van immigranten of immigranten op basis van hun naam.

Volgens Assam en een lokale ambtenaar klaagde Assam in een politie-interview na zijn arrestatie in april 2020 over boetes op afstand. Dit leidde tot een onderzoek van het parket waaruit bleek dat Assam op afstand boetes had gekregen van de politie, aldus deze persoon.

Volgens het lokale parket kon het geen commentaar geven op de zaak van Assam. Het zei echter dat het een klacht uit 2020 had ontvangen over boetes op afstand en een herinneringsbrief naar burgemeesters had gestuurd.

"Dit bevestigt dat de officier van justitie zich er volledig van bewust is dat er een boete op afstand is opgelegd", zei Gandin, de advocaat van Assam.

'POLITIE INTIMIDATIE'

Naast de kritiek op boetes van de politie, zijn er andere beschuldigingen dat de politie mensen discrimineerde. De identiteitscontroles van de politie zijn een hoogtepunt geweest.

Het Hof van Beroep van Parijs 2021 deed een baanbrekende uitspraak en oordeelde dat discriminatie de reden was voor de identiteitscontroles van drie middelbare scholieren op een station in Parijs in 2017. Het waren Franse staatsburgers van Marokkaanse, Malinese en Comorese afkomst. De rechtbank verklaarde dat elk individu 1,500 euro aan schadevergoeding en juridische kosten kreeg toegekend.

Assam diende samen met meer dan 30 inwoners van Epinay-sous Senart een klacht in bij de Defenseur des Droits (Franse staatsrechtenwaakhond) over hoe de politie omging met boetes tijdens de pandemie.

In de inzending van april 2021, opgesteld door Gandin en anderen, stond dat boetes op afstand "systemische discriminatie" door de politie is van jonge mannen van Noord-Afrikaanse en Subsaharaans-Afrikaanse afkomst. Het beweert dat de politie zich bezighield met op afstand en herhaaldelijk beboeten. Dit wordt beschreven als intimidatie door de politie.

Sindsdien zijn de klachten over politieboetes toegenomen. In maart dienden 60 inwoners van drie Parijse wijken een gezamenlijke klacht in bij de Defenseur des Droits met soortgelijke beschuldigingen. Volgens iemand die bekend is met de zaak, zijn er ongeveer 10 klachten ingediend tegen de waakhond wegens vermeende onterechte boetes van politieagenten, de meesten van hen Parijse. Een woordvoerder van de waakhond zei dat hoewel ze beleidsaanbevelingen kunnen doen en schendingen van rechten kunnen aanvechten, ze niet de macht of bevoegdheid hebben om gerechtelijke of administratieve bevelen in te trekken.

Claire Hedon, het hoofd van de Defenseur des Droits, weigerde commentaar te geven op de sondes. Ze zei dat boetes willekeurig kunnen worden opgelegd en dat ze moeilijk aan te vechten zijn. Ze verklaarde dat het rechtvaardigheidsbeginsel in beroep mag gaan.

Advocaten zeggen dat schulden die zijn opgebouwd als gevolg van boetes zwaar kunnen blijven wegen op individuen.

Assam, die in november sprak, verklaarde onlangs dat hij na een periode van werkloosheid een baan als verkoper had gevonden. Assam zei dat hij nog steeds berichten ontvangt over zijn gerechtelijke procedures en brieven van autoriteiten die dreigen deurwaarders te sturen of geld dat hij schuldig is in beslag te nemen. Hij zei dat de waarschuwingen hem gestrest maken.

Hij zei: "Brieven komen bij mij thuis aan, ik maak ze niet eens meer open."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending