Verbind je met ons

Frankrijk

Franse asielrechtbank bereidt zich voor op de behandeling van de zaak Mukhtar Ablyazov

DELEN:

gepubliceerd

on

De voortvluchtige miljardair Mukhtar Ablyazov zal binnenkort te weten komen of hij als politiek vluchteling in Frankrijk mag blijven of dat hij wordt uitgeleverd op beschuldiging van fraude. De langlopende Ablyazov-saga heeft de Nationale Asielrechtbank (CNDA) in Frankrijk bereikt, die binnenkort uitspraak zal doen over de vluchtelingenstatus van de oligarch.

Ablyazov ontvluchtte Kazachstan in 2009 na de ineenstorting van BTA Bank en de Kazachse autoriteiten beschuldigden de oligarch vervolgens van het plunderen van $ 7.5 miljard van de bank. De miljardair kwam in Frankrijk terecht en probeert in het land te blijven door politiek asiel aan te vragen.

Volgens een onderzoek van Paris Match, baart de op handen zijnde asielbeslissing zorgen in Franse politieke kringen omdat het land belangrijke defensie- en uraniumcontracten heeft met Kazachstan.

De Franse regering is bezorgd dat als de CNDA het uitleveringsverzoek van Ablyazov blokkeert door hem politiek asiel te verlenen, dit de betrekkingen met Kazachstan onder druk zal zetten.

Paris Match meldde dat de Ablyazov-beslissing een van de eerste grote zaken zal zijn die op het bureau van Mathieu Hérondart belanden, die in juni de nieuwe president van de CNDA werd.

Hérondart, voormalig stafchef van het ministerie van Justitie, houdt toezicht op een organisatie die meer dan 60,000 zaken per jaar behandelt – een aantal dat dit jaar met meer dan 40% is gestegen, aldus Le Figaro.

Hoewel de meeste zaken van de CNDA relatief onopvallend zijn, is de behandeling van de zaak door Hérondart Ablyazov zaak zal veel aandacht krijgen.

advertentie

Paris Match meldde dat de problemen van Ablyazov in 2009 begonnen toen Kazachse aanklagers beweerden dat hij $ 7.5 miljard van BTA Bank had overgeheveld via nepleningen en via talloze lege vennootschappen.

Ablyazov zocht aanvankelijk zijn toevlucht in Londen en kreeg politiek asiel. Een Britse rechtbank oordeelde dat Ablyazov 4.6 miljard BTA moest betalen, maar de oligarch weigerde mee te werken aan de procedure en hij werd betrapt op minachting van de rechtbank. Hij werd veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf en zijn asielstatus werd ingetrokken. Ablyazov had geen opties meer en vluchtte met een nachtbus naar Frankrijk.

Rusland en Oekraïne hebben in Frankrijk uitleveringsbevelen ingediend in verband met de BTA-zaak en dit leidde tot de arrestatie van de oligarch. Een rechtbank oordeelde in 2014 dat hij moest worden uitgeleverd en dit vonnis werd het jaar daarop bevestigd door het hof van beroep van Lyon.

In 2015 ondertekende premier Manuel Valls het uitleveringsbevel, maar het besluit werd een jaar later nietig verklaard door de Raad van State, die stelde dat Ablyazov als politiek vluchteling moest worden behandeld vanwege zijn verzet tegen de Kazachse regering.

De zaak werd vervolgens doorgestuurd naar het Franse bureau voor de bescherming van vluchtelingen en staatlozen (OFPRA), dat in 2018 oordeelde dat Ablyazov geen politiek asiel rechtvaardigde. OFPRA citeerde artikel F van het Verdrag van Genève, waarin staat dat "bepaalde daden zo ernstig zijn dat ze geen internationale bescherming verdienen".

Ablyazov ging in beroep bij de CNDA, die het OFPRA-besluit vernietigde op grond van het feit dat de miljardair te maken had met "risico's van vervolging ... vanwege politieke standpunten". OFPRA ging in beroep tegen dit besluit en het werd terugverwezen naar de Raad van State.

Ondanks eerdere steun aan Ablyazov, oordeelde de Raad van State in december 2021 dat de oligarch geen asielstatus mocht krijgen omdat hij bij BTA een frauduleus plan had opgezet om "zich persoonlijk te verrijken".

De kwestie is nu terug bij CNDA, die volgens Paris Match nu opnieuw moet beslissen over het al dan niet toekennen van de politieke vluchtelingenstatus aan Ablyazov. Gezien de jarenlange juridische strijd over de status van Ablyazov in Frankrijk, lijkt het waarschijnlijk dat, wat Mathieu Hérondart en de CNDA ook besluiten, dit geschil nog vele jaren zal aanslepen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending