Verbind je met ons

Frankrijk

Interculturele dialoog - Een prioriteit op EU-niveau

DELEN:

gepubliceerd

on

EU Reporter heeft met Élisabeth Guigou gesproken over de interculturele dialoog en de uitdagingen ervan (foto), voormalig Franse minister van Europese Zaken (1990-1993) in het Mitterrand-tijdperk vóór de EU, minister van Justitie (1997-2000) en minister van sociale zaken (2000-2002), beide tijdens het Chirac-tijdperk. Guigou was van 9 tot 2002 lid van de Nationale Vergadering voor het 2017e kiesdistrict van Seine-Saint-Denis, en sinds 2014 is zij voorzitter van Anna Lindh's Euro-mediterrane Stichting voor Dialoog tussen Culturen., schrijft Federico Grandesso met de bijdrage van Fajaryanto Suhardi.

Hoe denkt u dat de interculturele dialoog in de nabije toekomst waarschijnlijk zal plaatsvinden na de pandemie, gezien het tot nu toe positieve percentage van de mondiale vaccinatiegraad in de nabije toekomst?

EG
Onze stichting, de Anna Lindh Foundation (ALF), die nu 42 landenleden vertegenwoordigt, heeft haar opmerkelijke werk voortgezet. Ondanks de pandemie – zelfs voordat deze plaatsvond – hebben we ervaringen opgedaan met het houden van webinars. Dus toen de pandemie op wereldschaal toesloeg, gevolgd door het sluiten van de grenzen door de meeste landen, zijn we erin geslaagd onze debatten, onze programma’s en onze uitwisselingen voort te zetten die op virtuele basis werkten, wat natuurlijk een soort ideaal is in de pandemische situatie. . Binnen de stichting – we zijn met grofweg 4,500 NGO's en misschien wel meer – zijn we erin geslaagd ons werk voort te zetten, maar uiteraard kunnen webinars en visuele conferenties de face-to-face uitwisselingen niet vervangen.

Wat voor soort suggestie zou u aan de Europese autoriteiten willen geven om een ​​beter begrip te krijgen tussen verschillende culturen, bijvoorbeeld de economisch-politieke kwesties die typisch zijn tussen Europa en de landen rond het Middellandse Zeegebied?

EG
We werken feitelijk heel nauw samen met de Europese instellingen, het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Dienst voor extern optreden, die onze belangrijkste partners zijn naast UNESCO, de Verenigde Naties (VN) en de Wereldbank. En tegen al onze partners zeggen we dat we ons moeten concentreren op de jeugd, omdat zij degenen zijn die toegang hebben tot de nieuwe technologieën. Zij zijn ook de eerste slachtoffers van alle problemen in onze samenleving, bijvoorbeeld de problemen van werkloosheid en onzekerheid doordat landen hun grenzen sluiten. En zij zijn degenen die in de toekomst met de klimaatverandering te maken zullen krijgen. En zij zullen het hoofd moeten bieden aan de uitdagingen die de nieuwe technologieën met zich meebrengen. Daarom adviseren wij om ons te concentreren op de jeugd – wat ook onze keuze is binnen het ALF – en om zoveel mogelijk via NGO's die jongeren te mobiliseren die weigeren de zieke en vertrapte mensen in hun samenleving te zijn. Het is duidelijk dat we niet in staat zullen zijn om ze allemaal te huisvesten, maar dan wordt het een kwestie van toegang bieden tot onderwijs. Daarom stellen wij voor om de communicatie met alle partneruniversiteiten uit te breiden. Ten eerste moet ik zeggen dat mijn persoonlijke voorstel was om een ​​Erasmus van NGO's te creëren, omdat ik denk dat er, naast het geven van erkenning aan de mogelijkheid om uitwisselingen te organiseren aan studenten of bestuursleden van middelbare scholen, ruimte is om het geweldige werk te erkennen dat is verricht door de NGO’s. Binnen de NGO's die grotendeels door deze jeugdige mensen worden geleid, zijn ze bijzonder proactief en fantasierijk geweest en beschouwen ze zichzelf echt als een soort activisten die de leiding hebben en de touwtjes in handen hebben. Voor dit gedurfde doel is de ALF erin geslaagd haar programma in Libië te behouden – zelfs op enkele van de ergste plekken van de chaos in dit land – maar laten we hopen dat ze uit de verschrikkelijke situatie kunnen komen na jaren van gruwelijke politieke onrust en onrust. instabiliteit. Maar hoe dan ook, de afgelopen twee jaar zijn we daarin geslaagd en ik moet zeggen dat sommige van deze jonge organisatoren uit Libië komen en tot de beste van hen behoorden. Daarom denk ik dat (het idee van het oprichten van) Erasmus van (een soort) vereniging voor NGO's echt iets is dat ons in staat zou kunnen stellen onze acties te verbeteren.

Dat is echt een geweldig initiatief en ondanks de onvoorstelbare moeilijkheden in het land kunnen we niet anders dan de vraag stellen: hoe ben je erin geslaagd het project in Libië op te starten?

EG
Natuurlijk hebben we een geweldig team dat dat heeft georganiseerd en gelukkig hebben we alle contacten, en natuurlijk hebben we geprobeerd die jongeren te helpen toegang te krijgen tot het programma. Toen het mogelijk was, herinner ik me, zijn we er vlak voor de pandemie in geslaagd een selectielijst te maken van de jonge Libische kandidaten om naar New York te gaan voor de toespraak op het VN-hoofdkwartier, een van onze al lang bestaande partners. Ze vroegen de secretaris-generaal van de VN hoe jongeren een rol kunnen spelen in het bevorderen van de vrede. Daarom hebben we bewezen dat we over zo’n uitzonderlijk aantal slimme en getalenteerde jonge Libiërs beschikken – in dit geval waren er twee aanwezigen op het evenement met één bijzonder vooraanstaande jongedame. Wat we feitelijk doen is het organiseren van ontmoetingen met hooggeplaatste persoonlijkheden om hun ervaring te verbeteren, en wij zorgen voor de visumregelingen. Dit proces vindt plaats na de selectie die is gemaakt door ons netwerk op nationaal niveau, en uiteraard hebben zij de definitieve keuze gemaakt omdat ze voldeden aan de norm op basis van onze specifieke criteria.

advertentie

Heb je interessante ervaringen gehad met het omgaan met je programma op andere probleemgebieden of misschien in de gevaarlijke zones in letterlijke zin?

EG
We hebben onze initiatieven in plaatsen als Libanon en Jordanië, die bekend zijn met de extreme politieke problemen waarmee ze normaal gesproken te maken zouden krijgen, vooral nu met de migratieproblemen van mensen die uit Syrië en Irak komen. Wat wij proberen te doen is ervoor te zorgen dat onze programma's hoop blijven geven aan deze jonge mensen. We werken ook aan de kwestie van mediageletterdheid, omdat we vinden dat ze moeten weten hoe ze met de informatie moeten omgaan en gebruiken, vooral om hen in staat te stellen onderscheid te maken tussen nepnieuws en feiten, en ook om hen aan te moedigen zich te leren uiten in de media, zoals het is van cruciaal belang, want als we het hebben over het bestrijden van haatzaaiende uitlatingen of radicalisering. Het is altijd efficiënter om jongeren een platform te bieden waarop jongeren met andere jongeren kunnen praten, dan om officiële berichten via sociale netwerken of zelfs de klassieke media door te geven.

Dus in die zin bevestigde u het idee dat de jeugd de aanjagers van verandering zijn voor een betere en positieve toekomst?

EG
We hebben natuurlijk veel respect voor diversiteit, maar het ALF is van mening dat het hele evenwicht van de mensheid echt geïnvesteerd is in het belang van het respecteren van de waarden van de mensheid – in veel opzichten delen we dit wederzijdse begrip dat een nuttig communicatiemiddel is gebleken . Wat we dus proberen te doen is jonge mannen en jonge vrouwen in staat stellen – omdat we de gesprekken moeten beginnen over het vergroten van het bewustzijn van gendergelijkheid – en hen aanmoedigen om zich te uiten, om de problemen in hun omgeving te kennen als onderdeel van lokale en wereldburger. Ze worden dus niet langer het zwijgen opgelegd of zijn niet langer bang om te zeggen wat voor hen belangrijk is. In een retrospectief is dit uiteraard een vorm van respect voor de waarden van de mensheid.

Over de empowerment en emancipatie van vrouwen gesproken: welke rollen en gebieden denkt u dat deze jonge vrouwen kunnen vervullen – zoals we weten in landen als Syrië en Jordanië, waar de situatie over het algemeen ongunstig is voor vrouwen?

EG
Twee jaar geleden organiseerden we bijvoorbeeld in Amman, Jordanië, een bijeenkomst van NGO’s uit Zuid-Europa en de zuidelijke en oostelijke Middellandse Zeegebieden die hun uitstekende staat van dienst hebben bewezen op het gebied van creatief en actief zijn op het gebied van de empowerment van vrouwen in hun leven. Dat was heel interessant omdat ze, laten we zeggen, diverse en verschillende ervaringen tegenkwamen en ik denk dat, zonder dat het ALF iets oplegde, de ervaringen die ze hadden gehad hen niet alleen stof tot nadenken gaven, maar ook voedsel voor daden. De jonge deelnemers van de daar aanwezige NGO's zijn op zorgvuldige wijze geselecteerd. We werden ontvangen door het Jordan Media Institute, opgericht door prinses Rym Ali, die mij overigens zal opvolgen als hoofd van het ALF – en dit is slechts een voorbeeld van het werk dat we probeerden te volbrengen zonder enige vorm van vooropgezette ideeën op te leggen. Integendeel, we hebben over veel andere kwesties gevochten dan genderstereotypen en vooroordelen. In alle landen waar we actief bij betrokken zijn, willen we dat alle vrouwen, vooral jonge vrouwen, actief zijn in hun omgeving en dat ze hun kritische denkvermogen en volhardende geest nooit opgeven, zodat ze bewust blijven en alert blijven als een belangrijk onderdeel van de gemeenschap en wij faciliteren hen uiteraard om dat te kunnen doen.

Zie je, jaren nadat je aan dit project hebt gewerkt, daadwerkelijk enige echte verandering in deze mediterrane landen, waar ze grotendeels bekend staan ​​om hun gebrek aan praktijk en het geven van vrijheid aan vrouwen, laat staan ​​het versterken van hun positie?

EG
Nou, ik wil het eigenlijk niet hebben over het beleid van de regeringen, omdat dat niet in mijn hoedanigheid ligt, maar wat ik waarneem is dat de jonge mannen en vrouwen die aan onze programma’s deelnamen, die uitzonderlijke individuen, hun mentale houding hebben veranderd, en dit is absoluut duidelijk om te zien, omdat ze ervoor kozen om met elkaar te praten over ervaringen die ze nog nooit eerder hadden gekend. Over de kwestie van gendergelijkheid sprak bijvoorbeeld een jonge vrouw uit het zuidelijke deel van de Westelijke Jordaanoever (Palestina) met een jonge man uit het noorden van Europa en zij zei dat de belangrijkste zorg in haar land is dat als een vrouw Als ze gaat scheiden of gaat scheiden van haar echtgenoot/echtgenoot, zal zij niet worden uitgesloten en beroofd van haar rechten om deel uit te maken van de voogdij over de kinderen, terwijl de jonge Europese man zei dat in zijn land de situatie juist het tegenovergestelde is. Ze leert praktisch iets van dat soort uitwisseling. Het laat zien hoe we op verschillende manieren over soortgelijke kwesties denken. Natuurlijk zijn er altijd goede en slechte mensen in onze samenleving. Voor deze jonge vrouwen en mannen is het uiteraard belangrijk om veeleisender te zijn, vooral in dit gesprek over gendergelijkheid. Dat is alles wat ik kan zeggen. Maar met betrekking tot uw vraag: ik heb de evolutie van het politieke systeem in deze landen nauwlettend bekeken en bestudeerd en wat ik denk is dat we er echt over nadenken hoe we deze jonge mannen en vrouwen kunnen helpen vrij te spreken van het feit dat sommige van deze universele menselijke wezens zijn. rechten die erkend moeten worden, dus het is onmogelijk om genegeerd of ontkend te worden. Het resultaat is dat het echt de kwaliteit en de belangen laat zien die voortkomen uit deze uitwisselingen die deze jonge mannen en vrouwen in staat stelden te zien dat ze hun autoriteiten om vragen konden vragen, en dat ze een activist konden zijn op het gebied van bepaalde kwesties en voor veel verschillende soorten rechten konden strijden. . Het resultaat van deze jongerenbeweging is duidelijk zichtbaar op het gebied van gendergelijkheid, klimaatverandering en mediageletterdheid. We hebben alleen geprobeerd hen, als onderdeel van de burgers van hun respectievelijke land, op te voeden om actief en veeleisender te worden voor het respect van gemeenschappelijke waarden die overal erkend zouden moeten worden, hoe verschillend hun politieke systeem ook is. Wij bemoeien ons respectvol niet met het maken van wetten of wat dan ook in deze soevereine landen, omdat het niet onze taak is.

Slotvraag: Wat is uw eerste prioriteit als voorzitter van de Anna Lindh Foundation (ALF) of misschien een doel dat u nog niet heeft bereikt, maar dat u op dit moment heel graag wilt bereiken?

EG
Onze eerste prioriteit zou de ontwikkeling van het programma voor jonge mediterrane stemmen moeten zijn. Ik denk dat dit een hulpmiddel is dat van hoge waarde is en efficiënt, en dit is het soort programma waar we veel ervaring mee hebben en het werkt heel goed. Hopelijk zouden we de mogelijkheid hebben om dit programma goed te ontwikkelen met deze uitzonderlijke jonge individuen die betrokken zijn bij ons nationale netwerk van 42 landen. Ik hoop dat we de vrede kunnen bevorderen, bijvoorbeeld door de herstelinspanningen in Syrië.

Maar niet alleen gebonden op dit gebied, misschien kunnen we de conflicterende of politiek instabiele gebieden in een bepaalde buurt helpen om een ​​formele ervaring op te doen en de macht te hebben om met de autoriteiten te praten, omdat niets dit soort uitwisselingen vervangt, zowel virtueel als reëel. tussen jonge mensen die zich zorgen maken over de bescherming van gemeenschappelijke waarden van de mensheid en de wil om innovatieve manieren te vinden om uitdagingen aan te gaan. Ze zullen te maken krijgen met problemen als de klimaatverandering of problemen met de digitale economie en de gevolgen daarvan in de context van sociale en economische oplossingen. We hopen ook manieren te vinden om de economische en sociale gevolgen (dwz instortingen) als gevolg van de pandemie te verminderen. In dat opzicht streven we ernaar nuttiger werk te creëren door zoveel mogelijk jonge mensen te betrekken als onderdeel van de wereldburger – we zijn niet de enige, maar wel de grootste.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending