Verbind je met ons

Frankrijk

Duizenden marcheren in de eerste LGBT-trots van Parijs sinds lockdown since

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Deelnemers met regenboogvlaggen en plakkaten zitten op een monument tijdens de traditionele LGBTQ Pride-mars, te midden van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19), op het Plein van de Republiek in Parijs, Frankrijk 26 juni 2021. REUTERS/Sarah Meyssonnier
Deelnemers met regenboogvlaggen en spandoeken nemen deel aan de traditionele LGBTQ Pride-mars, te midden van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19), in Parijs, Frankrijk 26 juni 2021. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Deelnemers met regenboogvlaggen en plakkaten zitten op een monument tijdens de traditionele LGBTQ Pride-mars, te midden van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19), op het Plein van de Republiek in Parijs, Frankrijk, 26 juni 2021. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Een LGBT Pride-mars trok op zaterdag (26 juni) duizenden mensen de straten van Parijs op, en velen gebruikten het eerste evenement in zijn soort sinds de coronaviruspandemie om de situatie in Hongarije aan de kaak te stellen. schrijft Ardee Napolitano, Reuters.

Betogers, die slogans scandeerden als "Homorechten zijn mensenrechten!", begaven zich in een vrolijke sfeer van Pantin aan de rand van Parijs naar Place de la Republique op de rechteroever van de stad, te midden van regenboogvlaggen en kleurrijke borden.

advertentie

Gevraagd naar de situatie in Hongarije, waar een nieuwe wet de verspreiding van materiaal op scholen verbiedt die geacht worden homoseksualiteit of geslachtsverandering te promoten, zei een demonstrant dat dit onaanvaardbaar was. Lees meer.

"Geen enkel land ter wereld, geen enkel deel van de wereld zou homoseksualiteit strafbaar moeten stellen. De vertegenwoordiging ervan zou niet verboden moeten worden, het is absurd", vertelde Marc Pauli, 58, aan Reuters TV.

Volgens de European Pride Organizers Association zijn vorig jaar meer dan 200 demonstraties voor LGBT-rechten uitgesteld of geannuleerd vanwege de pandemie.

advertentie

Frankrijk

Franse gezant keert terug naar VS na oproep Biden-Macron om hekken te repareren

gepubliceerd

on

By

De Amerikaanse en Franse presidenten zijn op woensdag (22 september) overgegaan tot het herstellen van de banden, waarbij Frankrijk ermee instemde zijn ambassadeur terug naar Washington te sturen en het Witte Huis erkende dat het een fout had gemaakt bij het sluiten van een deal voor Australië om Amerikaanse in plaats van Franse onderzeeërs te kopen zonder Parijs te raadplegen, schrijven Michel Rose, Jeff Mason, Arshad Mohammed, John Irish in Parijs, Humeyra Pamuk in New York en door Simon Lewis, Doina Chiacu, Susan Heavey, Phil Stewart en Heather Timmons in Washington.

In een gezamenlijke verklaring die werd afgegeven nadat de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron 30 minuten telefonisch hadden gesproken, kwamen de twee leiders overeen om diepgaand overleg te starten om het vertrouwen te herstellen en om eind oktober in Europa bijeen te komen.

Ze zeiden dat Washington had toegezegd "de steun aan terrorismebestrijdingsoperaties in de Sahel, uitgevoerd door Europese staten", op te voeren, waarvan Amerikaanse functionarissen suggereerden dat dit een voortzetting van de logistieke steun betekende in plaats van het inzetten van speciale Amerikaanse troepen.

advertentie

De oproep van Biden aan Macron was een poging om hekken te herstellen nadat Frankrijk de Verenigde Staten ervan beschuldigde het in de rug te steken toen Australië een contract van $ 40 miljard voor conventionele Franse onderzeeërs dumpte en ervoor koos om in plaats daarvan kernaangedreven onderzeeërs te bouwen met Amerikaanse en Britse technologie . Lees meer.

Woedend door de Amerikaanse, Britse en Australische deal riep Frankrijk zijn ambassadeurs terug uit Washington en Canberra.

"De twee leiders waren het erover eens dat de situatie baat zou hebben gehad bij open overleg tussen bondgenoten over zaken die van strategisch belang zijn voor Frankrijk en onze Europese partners", aldus de gezamenlijke verklaring van de VS en Frankrijk.

advertentie

"President Biden heeft zijn voortdurende inzet in dat opzicht overgebracht."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Franse evenknie Jean-Yves Le Drian, die voor het eerst sinds het uitbreken van de onderzeeërcrisis met elkaar in contact kwamen, hadden woensdag een 'goede gedachtewisseling' in de marge van een bredere bijeenkomst bij de Verenigde Naties, een hooggeplaatste staatssecretaris Afdeling ambtenaar vertelde verslaggevers in een oproep.

De twee topdiplomaten zouden donderdag waarschijnlijk een aparte bilaterale ontmoeting hebben. "We verwachten dat ze morgen bilateraal wat tijd samen zullen hebben", zei de functionaris, en voegde eraan toe dat Washington de diepe betrokkenheid van Frankrijk en de Europese Unie in de Indo-Pacific "heel erg verwelkomde".

De Franse president Emmanuel Macron houdt een toespraak tijdens een collectieve prijsuitreiking in het Elysée-paleis, in Parijs, Frankrijk, 20 september 2021. Stefano Rellandini/Pool via REUTERS
De Franse president Emmanuel Macron legt een gezamenlijke verklaring af met de Chileense president Sebastian Pinera (niet gezien) na een ontmoeting in het Elysee-paleis in Parijs, Frankrijk, 6 september 2021. REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Eerder op woensdag beschreef de woordvoerster van het Witte Huis Jen Psaki de oproep als "vriendelijk" en klonk hoopvol over het verbeteren van de banden.

"De president heeft een vriendschappelijk telefoongesprek gehad met de president van Frankrijk, waar ze overeenkwamen om elkaar in oktober te ontmoeten en nauw overleg voort te zetten en samen te werken aan een reeks kwesties", vertelde ze aan verslaggevers.

Op de vraag of Biden zich bij Macron verontschuldigde, zei ze: "Hij erkende dat er meer overleg had kunnen zijn."

Het nieuwe Amerikaanse, Australische en Britse veiligheidspartnerschap (AUKUS) werd algemeen gezien als bedoeld om de groeiende assertiviteit van China in de Stille Oceaan tegen te gaan, maar critici zeiden dat het de bredere inspanning van Biden om bondgenoten zoals Frankrijk voor die zaak te verenigen, ondermijnde.

Ambtenaren van de regering van Biden suggereerden dat de Amerikaanse toezegging om "hun steun aan terrorismebestrijdingsoperaties in de Sahel-regio van West-Afrika te versterken", een voortzetting van de bestaande inspanningen betekende.

Frankrijk heeft een 5,000 man sterke antiterreurmacht die strijdt tegen islamitische militanten in de Sahel.

Het reduceert zijn contingent tot 2,500-3,000, verplaatst meer middelen naar Niger en moedigt andere Europese landen aan om speciale troepen te leveren om samen te werken met lokale troepen. De Verenigde Staten bieden logistieke en inlichtingenondersteuning.

De woordvoerder van het Pentagon, John Kirby, zei dat het Amerikaanse leger Franse operaties zou blijven steunen, maar weigerde te speculeren over mogelijke verhogingen of wijzigingen in de Amerikaanse hulp.

"Toen ik het werkwoord bekrachtiging zag, nam ik mee dat we ons aan die taak zullen blijven binden", vertelde hij aan verslaggevers.

Verder lezen

Frankrijk

EU steunt Frankrijk in onderzeeërgeschil en vraagt: is Amerika terug?

gepubliceerd

on

By

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie spraken maandag (20 september) hun steun en solidariteit uit met Frankrijk tijdens een bijeenkomst in New York om de sloop door Australië van een onderzeeërorder van $ 40 miljard met Parijs ten gunste van een Amerikaanse en Britse deal te bespreken, schrijven Michelle Nichols, John Irish, Steve Holland, Sabine Siebold, Philip Blenkinsop en Marine Strauss.

Na de vergadering achter gesloten deuren aan de zijlijn van de jaarlijkse VN-bijeenkomst van wereldleiders, zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, dat "meer samenwerking, meer coördinatie, minder fragmentatie" nodig was om een ​​stabiele en vreedzame Indo-Pacifische regio te bereiken, waar China de belangrijkste grote opkomende macht.

Australië zei vorige week dat het een bestelling voor conventionele onderzeeërs uit Frankrijk zou annuleren en in plaats daarvan ten minste acht zou bouwen nucleair aangedreven onderzeeërs met Amerikaanse en Britse technologie na het sluiten van een veiligheidspartnerschap met die landen onder de naam AUKUS. Lees meer.

advertentie

"Zeker, we waren verrast door deze aankondiging", zei Borrell.

De beslissing maakte Frankrijk woedend en eerder op maandag in New York beschuldigde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian de regering van de Amerikaanse president Joe Biden van het voortzetten van de trends van zijn voorganger Donald Trump van "unilateralisme, onvoorspelbaarheid, brutaliteit en het niet respecteren van uw partner".

De Verenigde Staten hebben getracht de woede in Frankrijk, een NAVO-bondgenoot, te bedaren. De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Joe Biden zullen elkaar de komende dagen telefonisch spreken.

advertentie

"We zijn bondgenoten, we praten en verbergen geen uitgebreide verschillende strategieën. Daarom is er een vertrouwenscrisis", zei Le Drian. "Dus dat heeft allemaal opheldering en uitleg nodig. Het kan even duren."

Woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis zei maandag dat ze verwachtte dat Biden "onze toewijding om met een van onze oudste en naaste partners samen te werken aan een reeks uitdagingen waarmee de wereldgemeenschap wordt geconfronteerd opnieuw zal bevestigen", wanneer hij met Macron spreekt.

Het is niet duidelijk of het geschil gevolgen zal hebben voor de volgende ronde van handelsbesprekingen tussen de EU en Australië, die gepland staat voor 12 oktober. Borrell had maandag een ontmoeting met de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in New York.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei dat hij het moeilijk vond om de stap van Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten te begrijpen.

"Waarom? Want met de nieuwe Joe Biden-regering is Amerika terug. Dit was de historische boodschap van deze nieuwe regering en nu hebben we vragen. Wat betekent het - Amerika is terug? Is Amerika terug in Amerika of ergens anders? Wij weet het niet", zei hij tegen verslaggevers in New York.

Als China een belangrijk aandachtspunt was voor Washington, dan was het "heel vreemd" voor de Verenigde Staten om samen te werken met Australië en Groot-Brittannië, zei hij, en noemde het een beslissing die de trans-Atlantische alliantie verzwakte.

Topfunctionarissen van de Verenigde Staten en de Europese Unie zullen later deze maand in Pittsburgh, Pennsylvania bijeenkomen voor de inaugurele vergadering van de nieuw opgerichte handels- en technologieraad tussen de VS en de EU, maar Michel zei dat sommige EU-leden erop aandrongen dat dit werd uitgesteld .

Verder lezen

coronavirus

Commissie keurt Franse steunregeling van 3 miljard euro goed om door middel van leningen en aandeleninvesteringen bedrijven te ondersteunen die getroffen zijn door de coronaviruspandemie

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-staatssteunregels, haar goedkeuring gehecht aan de plannen van Frankrijk om een ​​fonds van € 3 miljard op te richten dat via schuldinstrumenten en eigen vermogen en hybride instrumenten zal investeren in bedrijven die getroffen zijn door de pandemie. De maatregel werd goedgekeurd op grond van de tijdelijke kaderregeling staatssteun. De regeling wordt uitgevoerd via een fonds, genaamd 'Transitiefonds voor bedrijven die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie', met een budget van € 3 miljard.

In het kader van deze regeling zal de steun de vorm aannemen van (i) achtergestelde of participatieleningen; en (ii) herkapitalisatiemaatregelen, met name hybride kapitaalinstrumenten en preferente aandelen zonder stemrecht. De maatregel staat open voor bedrijven die in Frankrijk zijn gevestigd en aanwezig zijn in alle sectoren (behalve de financiële sector), die vóór de coronaviruspandemie levensvatbaar waren en die de levensvatbaarheid van hun economisch model op lange termijn hebben aangetoond. Naar verwachting zullen tussen de 50 en 100 bedrijven van deze regeling profiteren. De Commissie was van oordeel dat de maatregelen voldeden aan de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling.

De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregel noodzakelijk, passend en evenredig was om een ​​ernstige verstoring in de Franse economie op te heffen, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden van het tijdelijke toezicht. Op basis hiervan heeft de Commissie deze regelingen goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

advertentie

Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager (afgebeeld), mededingingsbeleid, zei: “Deze herkapitalisatieregeling van € 3 miljard zal Frankrijk in staat stellen bedrijven die getroffen zijn door de coronaviruspandemie te ondersteunen door hun toegang tot financiering in deze moeilijke tijden te vergemakkelijken. We blijven nauw samenwerken met de lidstaten om praktische oplossingen te vinden om de economische impact van de coronaviruspandemie te verzachten, met inachtneming van de EU-regelgeving.”

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending