Verbind je met ons

coronavirus

Ondanks de hoge COVID-cijfers keren Franse basisschoolleerlingen terug naar school

gepubliceerd

on

Schoolkinderen die beschermende gezichtsmaskers dragen, keren terug naar de lessen op de Lepeltier-basisschool in La Trinite, nabij Nice, te midden van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in Frankrijk, 26 april 2021. REUTERS / Eric Gaillard
Schoolkinderen met beschermende gezichtsmaskers worden gezien in een klaslokaal op de Lepeltier-basisschool in La Trinite, nabij Nice, te midden van de uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19) in Frankrijk, 26 april 2021. REUTERS / Eric Gaillard

Frankrijk stuurde leerlingen van het basis- en kleuteronderwijs op maandag (26 april) terug naar school, de eerste fase van de heropening na een COVID-19-lockdown van drie weken, ook al bleven de dagelijkse nieuwe besmettingen hardnekkig hoog.

President Emmanuel Macron zei dat een terugkeer naar school zou helpen bij het bestrijden van sociale ongelijkheid, waardoor ouders die moeite hebben om te betalen voor kinderopvang weer aan het werk kunnen, maar vakbonden waarschuwden dat nieuwe infecties zouden leiden tot een "stortvloed" van klaslokalen.

In de chique Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine droegen leerlingen gezichtsmaskers en wreven ze desinfecterende gel op hun handen terwijl ze door de voordeur van de Achille Peretti-basisschool liepen. Een poster herinnerde de jongeren eraan om een ​​meter uit elkaar te blijven.

"Ze zijn jong, ze hebben een volwassene nodig om hen te helpen, maar de meeste ouders hebben een baan en het is lastig om ze te vragen het schoolwerk te doen", zei lerares Elodie Passon.

Middelbare en middelbare scholieren zullen volgende maandag terugkeren naar de klas, wanneer de regering ook binnenlandse reisbeperkingen zal opheffen die sinds begin april in het hele land van kracht zijn.

De openluchtterrassen van bars en restaurants, evenals sommige zakelijke en culturele locaties, mogen vanaf half mei weer opengaan als de stoepranden de verspreiding van het coronavirus voldoende hebben vertraagd, aldus de regering.

Sommige artsen en volksgezondheidsdeskundigen hebben gewaarschuwd dat het misschien te vroeg is om de beperkingen te versoepelen.

Op zondag (25 april) daalde het zevendaagse gemiddelde van nieuwe gevallen voor het eerst in meer dan een maand onder de 30,000, van ongeveer 38,000 toen de lockdown begon, hoewel het aantal COVID-19-patiënten op de intensive care nog steeds in de buurt van een derde golf high van 5,984.

Covid-19

EU Digitaal COVID-certificaat - 'Een grote stap naar een veilig herstel'

gepubliceerd

on

Vandaag (14 juni) woonden de voorzitters van het Europees Parlement, de Raad van de EU en de Europese Commissie de officiële ondertekeningsceremonie bij voor de verordening betreffende het EU-digitale COVID-certificaat, waarmee het einde van het wetgevingsproces werd gemarkeerd.

Premier van Portugal Antonio Costa zei: “Vandaag zetten we een grote stap op weg naar een veilig herstel, om onze bewegingsvrijheid te herstellen en om het economisch herstel te stimuleren. Het digitale certificaat is een inclusief hulpmiddel. Het omvat mensen die hersteld zijn van COVID, mensen met negatieve tests en gevaccineerde mensen. Vandaag sturen we een hernieuwd gevoel van vertrouwen naar onze burgers dat we samen deze pandemie zullen overwinnen en weer kunnen genieten van reizen, veilig en vrij door de Europese Unie.”

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei: “Op deze dag, 36 jaar geleden, werd het Akkoord van Schengen ondertekend, toen besloten vijf lidstaten hun grenzen voor elkaar open te stellen en dit was het begin van wat vandaag de dag voor velen, vele burgers, een van de grootste verworvenheden van Europa, de mogelijkheid om vrij te reizen binnen onze unie. Het Europese digitale COVID-certificaat verzekert ons van deze geest van een open Europa, een Europa zonder barrières, maar ook een Europa dat zich langzaam maar zeker opent na de meest moeilijke tijd, het certificaat is een symbool van een open en digitaal Europa.”

Dertien lidstaten zijn al begonnen met het uitgeven van EU Digitale COVID-certificaten, per 1 juli zijn de nieuwe regels van toepassing in alle EU-landen. De Commissie heeft een toegangspoort opgezet waarmee de lidstaten kunnen controleren of de certificaten authentiek zijn. Von der Leyen zei ook dat het certificaat mede te danken is aan het succes van de Europese vaccinatiestrategie. 

EU-landen kunnen nog steeds beperkingen opleggen als deze noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te beschermen, maar alle staten wordt verzocht af te zien van het opleggen van aanvullende reisbeperkingen aan de houders van het EU Digital COVID-certificaat

EU Digitaal COVID-certificaat

Het doel van het EU Digital COVID-certificaat is om veilig en vrij verkeer binnen de EU te vergemakkelijken tijdens de COVID-19-pandemie. Alle Europeanen hebben recht op vrij verkeer, ook zonder het certificaat, maar het certificaat zal het reizen vergemakkelijken en houders vrijstellen van beperkingen zoals quarantaine.

Het EU Digital COVID-certificaat zal voor iedereen toegankelijk zijn en zal:

  • dekking COVID-19 vaccinatie, test en herstel
  • gratis en beschikbaar zijn in alle EU-talen
  • beschikbaar zijn in een digitaal en op papier gebaseerd formaat
  • wees veilig en voeg een digitaal ondertekende QR-code toe

Daarnaast heeft de Commissie toegezegd 100 miljoen euro in het kader van het instrument voor noodhulp beschikbaar te stellen om de lidstaten te ondersteunen bij het aanbieden van betaalbare tests.

De regeling geldt vanaf 12 juli 1 voor 2021 maanden.

Verder lezen

coronavirus

Voorzitter van het Parlement roept op tot een Europese opsporings- en reddingsmissie

gepubliceerd

on

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement (foto) heeft een interparlementaire conferentie op hoog niveau geopend over het beheer van migratie en asiel in Europa. De conferentie richtte zich met name op de externe aspecten van migratie. De president zei: “We hebben ervoor gekozen om vandaag de externe dimensie van het migratie- en asielbeleid te bespreken, omdat we weten dat we alleen door de instabiliteit, crises, armoede en mensenrechtenschendingen die buiten onze grenzen plaatsvinden aan te pakken, de wortel kunnen aanpakken oorzaken die miljoenen mensen ertoe aanzetten te vertrekken. We moeten dit wereldwijde fenomeen op een menselijke manier beheren, om de mensen die elke dag bij ons aankloppen met waardigheid en respect te verwelkomen.
 
“De COVID-19-pandemie heeft een diepgaande impact op migratiepatronen, zowel lokaal als wereldwijd, en heeft een multiplicatoreffect gehad op de gedwongen verplaatsing van mensen over de hele wereld, vooral waar toegang tot behandeling en gezondheidszorg niet gegarandeerd is. De pandemie heeft migratieroutes verstoord, immigratie geblokkeerd, banen en inkomen vernietigd, geldovermakingen verminderd en miljoenen migranten en kwetsbare bevolkingsgroepen in armoede geduwd.
 
“Migratie en asiel maken al integraal deel uit van het externe optreden van de Europese Unie. Maar ze moeten in de toekomst deel gaan uitmaken van een sterker en samenhangender buitenlands beleid.
 
“Ik geloof dat het in de eerste plaats onze plicht is om levens te redden. Het is niet langer acceptabel om deze verantwoordelijkheid alleen over te laten aan NGO's, die een vervangende functie vervullen in de Middellandse Zee. We moeten weer gaan nadenken over een gezamenlijk optreden van de Europese Unie in het Middellandse Zeegebied dat levens redt en mensenhandelaars aanpakt. We hebben een Europees opsporings- en reddingsmechanisme op zee nodig, dat gebruikmaakt van de expertise van alle betrokken actoren, van de lidstaten tot het maatschappelijk middenveld tot Europese agentschappen.
 
“Ten tweede moeten we ervoor zorgen dat mensen die bescherming nodig hebben, veilig en zonder gevaar voor eigen leven in de Europese Unie kunnen aankomen. Samen met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties moeten humanitaire kanalen worden vastgesteld. We moeten samenwerken aan een Europees hervestigingssysteem op basis van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben het over mensen die dankzij hun werk en hun vaardigheden ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het herstel van onze samenlevingen die zijn getroffen door de pandemie en de demografische achteruitgang.
 
“We moeten ook een Europees opvangbeleid voor migratie opzetten. Samen zouden we de criteria voor één enkele inreis- en verblijfsvergunning moeten definiëren, waarbij we de behoeften van onze arbeidsmarkten op nationaal niveau moeten beoordelen. Tijdens de pandemie kwamen hele economische sectoren tot stilstand door de afwezigheid van gastarbeiders. We hebben gereguleerde immigratie nodig voor het herstel van onze samenlevingen en voor het behoud van onze socialezekerheidsstelsels.”

Verder lezen

Covid-19

De reguliere media dreigen een bedreiging te worden voor de volksgezondheid

gepubliceerd

on

In de afgelopen weken heeft de controversiële bewering dat de pandemie mogelijk is gelekt uit een Chinees laboratorium – ooit door velen afgedaan als een marginale samenzweringstheorie – aan kracht gewonnen. Nu heeft de Amerikaanse president Joe Biden een dringend onderzoek aangekondigd dat zal kijken naar de theorie als een mogelijke oorsprong van de ziekte, schrijft Henry St.George.

De verdenking ontstond begin 2020 om voor de hand liggende redenen, aangezien het virus opdook in dezelfde Chinese stad als het Wuhan Institute of Virology (WIV), dat al meer dan tien jaar coronavirussen bij vleermuizen bestudeert. Het laboratorium bevindt zich op slechts een paar kilometer van de Huanan-wetmarkt waar de eerste cluster van infecties opdook in Wuhan.

Ondanks het opvallende toeval verwierpen velen in de media en de politiek het idee ronduit als een complottheorie en weigerden het het afgelopen jaar serieus te overwegen. Maar deze week is gebleken dat een rapport dat in mei 2020 door het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië is opgesteld, had geconcludeerd dat de hypothese dat het virus uit een Chinees laboratorium in Wuhan lekte, aannemelijk was en nader onderzoek verdiende.

Dus waarom werd de Lab Leak Theory vanaf het begin overweldigend afgewezen? Het lijdt geen twijfel dat vanuit het perspectief van de reguliere media het idee werd aangetast door associatie met president Donald Trump. Toegegeven, scepsis over de beweringen van de president over een bepaald aspect van de pandemie zou in bijna elk stadium gerechtvaardigd zijn geweest. Om het eufemistisch te zeggen: Trump had laten zien dat hij een onbetrouwbare verteller was.

In de loop van de pandemie verwierp Trump herhaaldelijk de ernst van COVID-19, drong aan op onbewezen, potentieel gevaarlijke remedies zoals hydroxychloroquine, en suggereerde zelfs tijdens een gedenkwaardige persconferentie dat het injecteren van bleekmiddel zou kunnen helpen.

Journalisten vreesden ook redelijkerwijs overeenkomsten met het verhaal van massavernietigingswapens in Irak, waarin enorme bedreigingen werden aangehaald en aannames werden gehonoreerd aan een antagonistische theorie met te weinig bewijs om het te ondersteunen.

Het is echter onmogelijk om het feit te negeren dat een algemene vijandigheid tegenover Trump door grote delen van de media heeft geleid tot een grootschalig plichtsverzuim en het niet naleven van objectieve normen van zowel journalistiek als wetenschap. In werkelijkheid was het Lab Leak nooit een complottheorie, maar altijd een geldige hypothese.

Suggesties van het tegendeel door anti-establishment figuren in China werden ook summier verworpen. Al in september 2020 verscheen de 'Rule of Law Foundation', verbonden met de prominente Chinese dissident Miles Kwok, op de titelpagina een studie die beweerde dat het coronavirus een kunstmatige ziekteverwekker was. De langdurige oppositie van de heer Kwok tegen de CCP was voldoende om ervoor te zorgen dat het idee niet serieus werd genomen.

Onder het voorwendsel dat ze verkeerde informatie bestreden, censureerden de monopolies op de sociale media zelfs berichten over de lab-leak-hypothese. Pas nu - nadat bijna alle grote mediakanalen en de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben bevestigd dat het een haalbare mogelijkheid is - zijn ze gedwongen terug te keren.

"In het licht van lopende onderzoeken naar de oorsprong van COVID-19 en in overleg met deskundigen op het gebied van volksgezondheid", zei een Facebook-woordvoerder, "zullen we de bewering dat COVID-19 door de mens is gemaakt of is vervaardigd met onze apps niet langer verwijderen." Met andere woorden, Facebook is nu van mening dat de censuur van miljoenen berichten in de voorgaande maanden een vergissing was.

De gevolgen van het niet serieus nemen van het idee zijn ingrijpend. Er zijn aanwijzingen dat het laboratorium in kwestie mogelijk 'functiewinst'-onderzoek heeft uitgevoerd, een gevaarlijke innovatie waarbij ziekten opzettelijk virulenter worden gemaakt als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.

Als zodanig, als de laboratoriumtheorie in feite waar is, is de wereld opzettelijk in het ongewisse gehouden over de genetische oorsprong van een virus dat tot nu toe meer dan 3.7 miljoen mensen heeft gedood. Honderdduizenden levens hadden kunnen worden gered als de belangrijkste eigenschappen van het virus en de neiging om te muteren eerder en beter waren begrepen.

De culturele gevolgen van een dergelijke ontdekking kunnen niet worden overschat. Als de hypothese waar is, zal het besef spoedig komen dat de fundamentele fout van de wereld niet was onvoldoende eerbied voor wetenschappers, of onvoldoende respect voor expertise, maar onvoldoende controle van de reguliere media en te veel censuur op Facebook. Onze grootste mislukking zal het onvermogen zijn geweest om kritisch te denken en te erkennen dat absolute expertise niet bestaat.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending