Verbind je met ons

Finland

De Finse premier Marin geeft toe dat de rechtse NCP de verkiezingen wint

DELEN:

gepubliceerd

on

De linkse premier van Finland, Sanna Marin, heeft de nederlaag toegegeven bij de parlementsverkiezingen van zondag (2 april). De rechtse Nationale Coalitiepartij van de oppositie behaalde de overwinning in een zwaar bevochten race.

Pro-business NCP zou naar verwachting 48 van de 200 parlementszetels winnen. Dit ligt nipt voor de nationalistische Finse Partij, die 46 zetels heeft, en de sociaal-democraten van Marin, die er 43 hebben. Uit verkiezingsgegevens van het ministerie van Justitie blijkt dat alle stemmen zijn geteld.

"We hebben het grootste mandaat", NCP-leider Petteri Oderpo verklaarde in een toespraak tot zijn volgelingen. Hij beloofde "de economie van Finland te herstellen".

Aangezien de ambtstermijn van Marin als premier naar verwachting zal eindigen, krijgt hij de kans om een ​​coalitie te vormen om de meerderheid in het parlement te verwerven.

"We hebben steun gekregen en we hebben meer zetels gewonnen (in het parlement). Zelfs als we vandaag niet als eerste zijn geëindigd, is dat een uitstekende prestatie", zei de premier in een toespraak tot partijleden.

Marijn, 37, was de jongste premier ter wereld toen ze in 2019 aantrad. Ze wordt door haar fans beschouwd als een rolmodel voor millennial progressieve leiders. Thuis kreeg ze echter kritiek vanwege haar feesten en overheidsuitgaven.

Ondanks dat ze populair is bij veel Finnen, vooral bij jonge gematigden, heeft ze sommige conservatieven boos gemaakt door kwistig uit te geven aan onderwijs en pensioenen die zij niet voldoende achten.

Hoewel de NCP bijna twee jaar lang de peilingen leidde, is de voorsprong de afgelopen maanden afgenomen. Het heeft beloofd de uitgaven te verminderen en de stijging van de overheidsschuld, die is gestegen tot iets meer dan 70% van het bbp, een halt toe te roepen sinds Marin in 2019 werd gekozen.

advertentie

Orpo beschuldigde Marin van het aantasten van de economische veerkracht van Finland in een tijd waarin de energiecrisis van Europa, veroorzaakt door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, het land zwaar heeft getroffen en de kosten om te leven zijn gestegen.

Orpo verklaarde dat hij met alle partijen zal samenwerken om een ​​meerderheid in het parlement te krijgen. Marin zei echter dat haar sociaal-democraten met de NCP konden regeren, maar niet met de Finnenpartij.

Tijdens een debat in januari noemde Marin de Finnenpartij "openlijk racistisch" - een beschuldiging die de nationalistische groep weerlegde.

Het hoofddoel van de Finnenpartij is het terugdringen van wat Riikka Purra, haar leider, "schadelijke" migratie uit ontwikkelingslanden die geen lid zijn van de Europese Unie heeft genoemd. Het roept op tot bezuinigingsbeleid om de tekortuitgaven te verminderen, een standpunt dat het deelt met NCP.

Marins meest opmerkelijke actie op het gebied van buitenlands beleid was haar poging om samen met president Sauli Ninisto het land een cruciale ommekeer in het beleid te laten maken en te zoeken naar NAVO-lidmaatschap na de invasie van Rusland.

Dit proces is bijna voltooid. Helsinki zal toetreden tot de westerse defensiealliantie binnen enkele dagen nadat alle 30 westerse leden hun toetreding hebben goedgekeurd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending