Verbind je met ons

Denemarken

Denemarken gaat het verbranden van heilige teksten verbieden, Zweden volgt?

DELEN:

gepubliceerd

on

De Deense minister van Justitie Peter Hummelgaard (foto) vertelde verslaggevers: “Het voorstel zal het dus strafbaar maken om bijvoorbeeld in het openbaar een koran, bijbel of thora te verbranden. Ik geloof fundamenteel dat er beschaafdere manieren zijn om je mening te uiten dan dingen te verbranden.” Rabbi Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association, juichte de stap van Denemarken toe en drong er bij “alle Europese landen, vooral Zweden, op aan om het voorbeeld van Denemarken te volgen en dergelijke flagrante misbruiken van grondwettelijke rechten en privileges door degenen die willen provoceren, beledigen en verdelen te verbieden”, schrijft Yossi Lempkowicz.

De regering heeft de bezwaren van de Deense oppositiepartijen afgewezen, die stellen dat een dergelijk verbod een inbreuk zou zijn op de vrijheid van meningsuiting. De Deense regering is van plan het publiekelijk verbranden van heilige teksten, waaronder de Koran, de Bijbel of de Thora, strafbaar te stellen, zei de minister van Justitie van het land vrijdag.

Een wetsvoorstel dat zal worden ingediend, zou “de ongepaste behandeling van voorwerpen van aanzienlijk religieus belang voor een religieuze gemeenschap verbieden”, vertelde minister van Justitie Peter Hummelgaard aan verslaggevers.

Hij voegde eraan toe dat de wetgeving voornamelijk betrekking had op verbrandingen en andere ontheiligingen op openbare plaatsen.

“Het voorstel zal het dus strafbaar maken om bijvoorbeeld in het openbaar een koran, bijbel of thora te verbranden”, zei hij, en voegde eraan toe: “Ik geloof fundamenteel dat er beschaafdere manieren zijn om je mening te uiten dan dingen te verbranden.”

De regering heeft de bezwaren van de Deense oppositiepartijen afgewezen, die stellen dat een dergelijk verbod een inbreuk zou zijn op de vrijheid van meningsuiting.

De Deense stap volgt op talloze incidenten van de afgelopen maanden waarbij mensen dat hebben gedaan in beide Denemarken exemplaren van de Koran publiekelijk verbrand of beschadigd en Zweden in schijnbare vijandigheid jegens het islamitische geloof. In Zweden zou eerder dit jaar ook tweemaal een Toraverbranding plaatsvinden.

advertentie

De daden hebben in verschillende moslimlanden en bij joodse groepen tot verontwaardiging geleid roept de Scandinavische landen op om deze praktijk te verbieden.

De European Jewish Association (EJA), die honderden Joodse gemeenschappen over het hele continent vertegenwoordigt, juichte de stap van de Deense minister toe.

In een brief aan de minister schreef EJA-voorzitter rabbijn Menachem Margolin: “Dat u zo’n vastberaden actie hebt ondernomen in Denemarken zal een enorme bron van opluchting en troost zijn, niet alleen voor de Deense joden en moslims, maar voor joden en moslims in heel Europa. die, als we kijken naar de actie die is ondernomen door de Deense regering en uw ministerie in het bijzonder, nu een rood-witte vlag hebben waar we omheen kunnen scharen terwijl we andere staten proberen uw voorbeeld te volgen.”

Hij voegde eraan toe: “Waar Denemarken had geleid, moeten anderen nu volgen. We kijken vooral naar Zweden, waar ernstige schade aan de reputatie van het land werd toegebracht na een golf van Koranverbrandingen en pogingen om de Thora te verbranden in feite groen licht kregen. De verontwaardiging en pijn is reëel onder de Europese Joden, voor wie boekverbrandingen een huiveringwekkende herinnering zijn aan de donkerste dagen van Europa.”

Rabbi Margolin drong er bij “alle Europese landen, vooral Zweden, op aan om het voorbeeld van Denemarken te volgen en dergelijke flagrante schendingen van grondwettelijke rechten en privileges door degenen die willen provoceren, beledigen en verdelen te verbieden”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending