Verbind je met ons

Arctisch

Denemarken beschuldigt China, Rusland en Iran van spionagedreiging

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Denemarken waarschuwde donderdag (13 januari) voor een toenemende spionagedreiging vanuit Rusland, China, Iran en anderen, ook in het Noordpoolgebied, waar wereldmachten strijden om hulpbronnen en zeeroutes, schrijft Jacob Gronholt-pedersen.

De Deense veiligheids- en inlichtingendienst zei dat er talloze voorbeelden waren geweest van pogingen tot spionage op Denemarken, wiens actieve mondiale rol het tot een verleidelijk doelwit had gemaakt.

"De dreiging van buitenlandse inlichtingenactiviteiten tegen Denemarken, Groenland en de Faeröer is de afgelopen jaren toegenomen", zegt Anders Henriksen, hoofd contraspionage bij de Deense veiligheids- en inlichtingendienst, in een rapport.

Groenland en de Faeröer zijn soevereine gebieden onder het Koninkrijk Denemarken en ook leden van het Arctische Raadsforum. Kopenhagen behandelt de meeste van hun buitenlandse en veiligheidszaken.

advertentie

Het rapport citeerde een incident in 2019 van een vervalste brief die zogenaamd afkomstig was van de Groenlandse minister van Buitenlandse Zaken aan een Amerikaanse senator en zei dat er een onafhankelijkheidsreferendum in het verschiet lag.

"Het is zeer waarschijnlijk dat de brief is verzonnen en op internet is gedeeld door Russische invloedsagenten, die verwarring en een mogelijk conflict tussen Denemarken, de VS en Groenland wilden creëren", staat in een verklaring.

De Russische ambassade heeft niet direct gereageerd op een verzoek om commentaar. Moskou heeft de spot gedreven met de recente beschuldigingen van spionage uit het Westen.

advertentie

Het noordpoolgebied is van toenemend geopolitiek belang, waarbij Rusland, China en de Verenigde Staten strijden om toegang tot natuurlijke hulpbronnen, zeeroutes, onderzoek en militair strategische gebieden.

Het Deense rapport zei ook dat buitenlandse inlichtingendiensten - waaronder uit China, Rusland en Iran - probeerden contact te leggen met studenten, onderzoekers en bedrijven om informatie over Deense technologie en onderzoek te benutten.

Reuters ontdekte in november dat een Chinese professor aan de Universiteit van Kopenhagen genetisch onderzoek deed met het Chinese leger zonder het verband te onthullen.

"De actieve deelname van Denemarken op het internationale toneel, de groeiende globalisering en het internationale concurrentievermogen, de algemene openheid van de samenleving, digitalisering en een hoog niveau van technologische kennis zijn allemaal factoren die Denemarken tot een aantrekkelijk doelwit maken van buitenlandse inlichtingenactiviteiten", aldus het rapport.

Ook van de Chinese of Iraanse ambassades kwam er geen onmiddellijke reactie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending