Verbind je met ons

Tsjechië

Gepensioneerde generaal en ex-premier leiden het veld bij de Tsjechische presidentsverkiezingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een voormalige NAVO-generaal en een militaire topofficier gingen vrijdag (13 januari) naar de presidentsverkiezingen in Tsjechië als een favoriet voor de belangrijkste rivalen, een verdeeldheid zaaiende voormalige premier en een professor econoom.

De presidenten van de NAVO- en Europese Unie-leden hebben niet dagelijks de uitvoerende macht, maar zij benoemen premiers, centrale bankiers, rechters en hebben inspraak in buitenlandse zaken.

De gepensioneerde generaal Petr Pavel (61) deed als onafhankelijke mee in twee van de vier laatste peilingen.

Andrej Babis (68), oud-premier en miljardair, was de leider van de grootste oppositiepartij in het parlement. Ook in de andere twee lag hij voor.

Een aparte peiling geeft echter het voordeel van Pavel in een waarschijnlijke tweede ronde boven Babis. Babis heeft de stemming gebruikt om te protesteren tegen de centrumrechtse regering die volgens hem te weinig doet om mensen te helpen de stijgende kosten van levensonderhoud het hoofd te bieden.

Er is geen kandidaat die meer dan 50% van de eerste ronde heeft gewonnen. Stemmen eindigt zaterdag om middernacht. Waarschijnlijk volgt binnen twee weken een tweede ronde tussen de twee beste kandidaten.

Er zijn acht kandidaten, maar alleen Pavel, Babis en Danuse Nerudova (44) maken kans op de tweede ronde. De opiniepeilers verwachten dat Pavel meer stemmen krijgt dan Babis, en ze geven hem een ​​voorsprong. Wedkantoor Fortuna zag Pavel als favoriet met 1-1.48 om Babis te verslaan met 3-3.40.

advertentie

Nerudova (44 jaar oud) staat derde in peilingen. Ze zou de derde vrouw zijn die de functie bekleedt. Het werd voor het eerst gehouden door Vaclav Arel in 1993 na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije. Nu is het in handen van Milos Zeman. Zeman probeerde gedurende het grootste deel van zijn ambtstermijn van vijf jaar nauwere betrekkingen met Rusland en China aan te knopen.

PAVEL TWIJFELT VISEGRAD GROEP

Babis, een vriend van de Hongaarse leider van Viktor Orban, bezocht dinsdag president Emmanuel Macron in Frankrijk om zijn grotere connecties in Europa te tonen.

Pavel distantieerde zich van Orban, die in botsing is gekomen met EU-partners over de rechtsstaat, en heeft vraagtekens gezet bij de verdiensten van de Visegrad-groep in Midden-Europa, waartoe ook Polen, Slowakije en Slovenië behoren.

Pavel verklaarde in een woensdagdebat dat "wanneer we het vandaag zo erg oneens zijn over fundamentele kwesties, het de vraag is of dit formaat helemaal moet worden opgegeven."

Pavel en Nerudova stemden voor de invoering van de euro en voor het traditionele, op mensenrechten gebaseerde buitenlandbeleid van Havel.

Babis was aan de macht van 2017-2021. De Europese Commissie vond hem in belangenverstrengeling vanwege subsidies betaald door zijn zakenimperium Agrofert. Dit vertrouwen zit in een trust. In een zaak van EU-subsidiefraude werd hij vrijgesproken.

Babis is de topkandidaat die de minste steun voor Oekraïne heeft getoond. De overheid heeft echter de regie over dit beleid. Zij zijn de trouwste supporters van Kiev geweest.

Pavel heeft zowel een Sovjet-tijdperk als een westerse militaire opleiding genoten. Hij heeft in de jaren negentig deelgenomen aan vredesmissies in voormalig Joegoslavië en van 1990 tot 2015 leidde hij het militaire comité van de NAVO, dat de secretaris-generaal adviseert.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending