Verbind je met ons

Tsjechië

Tsjechisch voorzitterschap schetst prioriteiten voor EP-commissies 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De ministers schetsen in een reeks bijeenkomsten de prioriteiten van het Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de EU aan parlementaire commissies.

Tsjechië bekleedt het voorzitterschap van de Raad tot eind 2022. Van 11 tot 13 juli vond een eerste reeks hoorzittingen plaats. Een tweede reeks hoorzittingen zal plaatsvinden in de eerste week van september.

Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Het voorzitterschap steunt krachtig de reacties van de EU op Russische agressie, met inbegrip van de strijd tegen straffeloosheid en het verzamelen van bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden, Minister van Justitie Pavel Blažek tegen de leden van het Europees Parlement op 5 september. Hij zei dat Eurojust en zijn nieuwe mandaat een sleutelrol kunnen spelen, terwijl hij benadrukte dat het lopende werk om de schendingen van sancties tegen te gaan, zal worden voortgezet.

Minister van Europese Zaken Mikuláš Bek zei dat het werk aan de rechtsstaat een grote rol zal spelen en kondigde aan dat de volgende discussie over dit onderwerp zich zal concentreren op Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Zweden. Het voorzitterschap zal ook werken aan de lopende procedures met betrekking tot Polen en Hongarije, in overleg met de nationale regeringen.

De leden van het Europees Parlement moedigden het voorzitterschap aan om landspecifieke aanbevelingen te doen over de rechtsstaat. EP-leden riepen ook op tot meer betrokkenheid bij e-Privacy en e-Evidence, vroegen om een ​​sterker standpunt over onthullingen over het gebruik van spyware en brachten de kwestie van de monopolisering van de media in bepaalde landen aan de orde.

Op dezelfde dag, Eerste vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakušan zei dat het voorzitterschap klaar is om onderhandelingen te beginnen over de screening- en Eurodac-regelgeving en te werken aan structurele oplossingen voor solidariteit en legale migratie. Online seksueel misbruik van kinderen, het mandaat van het EU-waarnemingscentrum voor drugsverslaving, het politieke bestuur van het Schengengebied en de opname van Kroatië, Roemenië en Bulgarije daarin, zijn ook prioriteiten.

advertentie

EP-leden vroegen om meer details over het tijdschema van de Raad over migratiedossiers, over gegevensbeschermingsproblemen in verband met de bestrijding van online kindermisbruik en over pushbacks en mensenrechtenschendingen aan de buitengrenzen van de EU.

Juridische zaken

Op 5 sept. Minister van Justitie Pavel Blažek noemde vooruitgang met de richtlijn inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht en de digitalisering van rechtsstelsels als kernpunten. Andere prioriteiten zijn onder meer due diligence op het gebied van duurzaam ondernemen, de richtlijn om onrechtmatige rechtszaken tegen kritische stemmen aan te pakken, de zogenaamde SLAPP's en wetgeving over kunstmatige intelligentie (AI).

EP-leden benadrukten het belang van een aansprakelijkheidsregeling voor AI. Sommige EP-leden drongen aan op vooruitgang bij de herziening van geografische aanduidingen in de EU. Ten slotte vroegen de EP-leden om een ​​ambitieuze aanpak van de SLAPPs-richtlijn, waarbij ze benadrukten dat deze van vitaal belang is voor de vrijheid van meningsuiting, uit angst dat de Raad het initiatief zou afzwakken.

Constitutionele zaken

Naar aanleiding van de presentatie door Minister van Europese Zaken Mikuláš Bek op 5 september vroegen de leden van het Europees Parlement naar de follow-up van de conferentie over de toekomst van Europa, met inbegrip van de herziening van de EU-verdragen en de hervorming van de verkiezingsregels, die al door het Parlement waren geïnitieerd. Zij riepen het voorzitterschap ook op zich te concentreren op de strijd tegen buitenlandse inmenging en desinformatie, en de bescherming van de rechtsorde van de EU tegen schendingen van de rechtsstaat.

Minister Bek antwoordde dat hij van plan is om in oktober een politieke discussie te voeren over een Conventie om de Verdragen te herzien, met als doel om in november te stemmen en de kwestie door te geven aan de Europese Raad. De hervorming van de kieswet zal in oktober worden besproken, maar hij waarschuwde de EP-leden dat het proces politiek gecompliceerd zal zijn. Het voorzitterschap zal voor het einde van het jaar streven naar een gemeenschappelijke aanpak van Europese politieke partijen en stichtingen. Wat de rechtsstaat betreft, beloofde hij dat het onderwerp een prominente plaats zal krijgen op alle agenda's van de Raad Algemene Zaken.

Landbouw en plattelandsontwikkeling

De impact van de Russische agressie tegen Oekraïne op de voedselzekerheid is volgens hem een ​​topprioriteit Minister van Landbouw Zdeněk Nekula op 11 juli. Het voorzitterschap zal streven naar een vroege start van de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) om de lidstaten flexibiliteit en tijdelijke uitzonderingen te bieden om de crisis het hoofd te bieden. Het voorzitterschap zal ook prioriteit geven aan de onderhandelingen over het duurzame gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Een aantal Europarlementariërs riep op tot verbetering van de manier waarop solidariteitscorridors voor landbouwexport uit Oekraïne werken en tot een evenwicht tussen voedselproductie in de EU en de voorgestelde vermindering van het gebruik van pesticiden. Sommige leden van het Europees Parlement waren het erover eens dat er enkele afwijkingen van de GLB-regels nodig zullen zijn, terwijl anderen waarschuwden voor een verzwakking van het GLB en in plaats daarvan opriepen tot ondersteuning van de biologische landbouw.

Ontwikkeling

Op 12 juli, Jiří Kozák, onderminister van Buitenlandse Zaken, benadrukte een drievoudige uitdaging veroorzaakt door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne: de distributie van graan uit Oekraïne; zorgen voor voldoende humanitaire hulp; en het doorbreken van het Russische verhaal dat de voedselzekerheidscrisis de schuld van de EU is. De heer Kozák zei ook dat het voorzitterschap voor de post-Cotonou-overeenkomst vastbesloten is de resterende stappen zo snel mogelijk af te ronden.

De leden van het Europees Parlement waren het erover eens dat het belangrijk is om de onmiddellijke en langetermijneffecten van de oorlog op de wereldwijde voedselzekerheid aan te pakken. Ze stelden ook de kwestie van vluchtelingen in Oekraïne en zijn buurlanden aan de orde. Anderen plaatsten vragen bij het voorzitterschap over hun prioriteiten in de Sahel, over de migratiekwestie aan de zuidgrens van de EU en de integratie van humanitaire hulp en ontwikkelingsbeleid op lange termijn.

Vervoer en toerisme

Op 12 juli, Minister van Vervoer Martin Kupka, en Vicepremier voor Digitalisering en minister van Regionale Ontwikkeling Ivan Bartoš, benadrukte dat het voorzitterschap zich zal concentreren op maatregelen om het vervoer koolstofarmer te maken, spoorwegen te bevorderen, ervoor te zorgen dat de solidariteitsstroken voor Oekraïne werken en de veerkracht van de toeristische sector te vergroten. Minister Kupka beloofde de leden van het Europees Parlement dat het werk aan nieuwe regels voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim, infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, duurzame brandstoffen voor de luchtvaart- en maritieme sector, intelligente vervoerssystemen en de herziening van TEN-T zou vorderen.

De EP-leden van de Vervoerscommissie drongen er bij het voorzitterschap op aan meer inspanningen te leveren om mobiliteitsarmoede en verkeersveiligheid aan te pakken, ervoor te zorgen dat de EU-landen zich zouden verenigen in reactie op een mogelijke nieuwe COVID-19-pandemie en vroegen om de mogelijkheid om financiële steun van de EU te verlenen voor solidariteitsstroken in Oekraïne om verkend worden.

Visserij

Op 12 juli, Zdeněk Nekula, minister van Landbouw, zei dat de topprioriteit van het voorzitterschap zal zijn om de voedselzekerheid in de EU te waarborgen en het concurrentievermogen van de sector in vergelijking met derde landen te verbeteren. Ondanks dat het een geheel door land omgeven land is, zal het Tsjechische voorzitterschap zich ook richten op vangstquota, het bereiken van overeenkomsten over de vangstmogelijkheden van de EU met derde landen, evenals visserijrelevante initiatieven in verband met de Green Deal.

EP-leden benadrukten de noodzaak om vissers te helpen vanwege de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Zij waren ingenomen met het voornemen om de visserij concurrerender te maken, maar benadrukten de noodzaak om een ​​evenwicht te vinden tussen de sociaal-economische en milieuaspecten van het initiatief. Tot slot bevestigden sommigen het idee om het gemeenschappelijk visserijbeleid te hervormen, ook al is de Commissie daar terughoudend in.

Interne markt en consumentenbescherming

Minister van Industrie en Handel Jozef Síkela vertelde de leden dat het voorzitterschap speciale aandacht zal besteden aan een betere handhaving van de instrumenten en diensten van de interne markt, een diepere marktintegratie en een hoge consumentenbescherming, inclusief het vergroten van het bewustzijn van de consument over duurzame consumptie en online risico's. Het voorzitterschap zal zich inspannen om vooruitgang te boeken bij de onderhandelingen met de leden van het Europees Parlement over machineproducten en consumentenkredieten en om een ​​gemeenschappelijk standpunt in de Raad te bereiken over de verordening inzake algemene productveiligheid, de wet op kunstmatige intelligentie en transparantie en doelgerichtheid van politieke reclame.

EP-leden ondervroegen het voorzitterschap over het mondiger maken van consumenten in het licht van de dubbele transitie, de implementatie van regels over dubbele kwaliteit van producten, de update van de pakketreisregels in het licht van de pandemie en de lopende digitale prioriteiten (inclusief de nieuwe Chips Act en European Digital Identity Identity). ).

Rechten van de vrouw en gendergelijkheid

Marian Jurečka, vice-premier en minister van Arbeid en Sociale Zakenrs, zei dat het Tsjechische voorzitterschap ernaar zal streven vooruitgang te boeken met de richtlijn inzake loontransparantie. Bij een EU-strategie voor zorg zullen zij zich richten op langdurige zorg en het bieden van hoogwaardige zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne. De verschillende standpunten van de lidstaten over het voorkomen van geweld tegen vrouwen moeten worden gerespecteerd, zei hij, hoewel de definitie van online seksueel geweld in november zal worden besproken. Er zullen conclusies van de Raad komen over gendergelijkheid, en het voorzitterschap zal zich buigen over de economische gelijkheid van mannen en vrouwen, met de nadruk op jongeren.

Verschillende EP-leden vroegen of Tsjechië van plan is het Verdrag van Istanbul te ratificeren. Velen waren ingenomen met de doelstelling om een ​​akkoord over loontransparantie te bereiken, benadrukten dat LGBTI-rechten en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten moeten worden beschermd, en benadrukten de oproep van het Parlement om het recht op abortus toe te voegen aan het EU-Handvest van grondrechten.

Werkgelegenheid en sociale zaken

Op 11 juli, Marian Jurečka, vice-premier en minister van Arbeid en Sociale Zaken, geïdentificeerd als belangrijke kwesties: beheer van de instroom en integratie van vluchtelingen, betaalbaarheid van voedsel en energie voor de meest kwetsbaren en de bestrijding van kinderarmoede. Andere prioriteiten zijn onder meer het bereiken van een gemeenschappelijk standpunt in de Raad over het verbeteren van de voorwaarden voor platformwerk en het maken van vorderingen met de richtlijn inzake loontransparantie.


Europarlementariërs vroegen om het Sociaal Klimaatfonds operationeel te maken om de meest kwetsbaren te beschermen tijdens de groene transitie. Sommige EP-leden drongen erop aan dat het SURE-instrument voor het behoud van werkgelegenheid permanent wordt en dat er ambitieuzer gebruik wordt gemaakt van de kindergarantie. Ten slotte vroegen de leden van het Europees Parlement om een ​​buitengewone sociale top om de impact van de energie- en inflatiecrisis en de recessie op de werkgelegenheid aan te pakken.

Milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid

Op 11 juli, Minister van Milieu Anna Hubáčková vertelde de leden van het Europees Parlement dat de prioriteiten zijn: afspraken maken over de Fit for 55-dossiers; natuurherstelrecht; het beschermen van kwetsbare huishoudens tijdens de groene transitie; en wereldwijde samenwerking op het gebied van klimaat en milieu. Europarlementariërs ondervroegen de minister over de voorbereidingen voor de VN-conferenties over klimaatverandering (COP27) en biodiversiteit (COP15), evenals over de impact van de Russische oorlog op het milieu.

Op 12 juli, Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek zei dat het voorzitterschap zich zal concentreren op de strijd tegen kanker; desinformatie over vaccinatie en vaccins voor nieuwe varianten; vorderingen met het standpunt van de Raad over de European Health Data Space (EHDS) en de gezondheidsdiensten voor Oekraïense vluchtelingen. EP-leden ondervroegen de minister over eerlijke prijzen en toegang tot vaccins, de impact van de oorlog, zeldzame ziekten en de impact van klimaatverandering op de volksgezondheid.

Later die dag Minister van Landbouw Zdeněk Nekula benadrukte voedselzekerheid, duurzame landbouw, diergezondheid en het boeken van vooruitgang op het gebied van "van boer tot bord" en overeenstemming over de "ontbossing"-verordening. Europarlementariërs ondervroegen de minister over het duurzame gebruik van pesticiden, de impact van de Russische oorlog op de voedselzekerheid, genomische technologieën, de financiering van de groene transitie van de landbouwsector en de vleesproductie.

Regionale Ontwikkeling

Op 12 juli, Vicepremier voor Digitalisering en minister van Regionale Ontwikkeling Ivan Bartos zei dat het voorzitterschap zich zal concentreren op het toekomstige cohesiebeleid, waarbij wordt geanalyseerd welke instrumenten de EU-regio's het beste helpen convergeren en zorgen voor groene en digitale transities, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor de nodige flexibiliteit om nieuwe ontwikkelingen het hoofd te bieden.

EP-leden benadrukten dat cohesiefondsen moeten worden gebruikt om een ​​capaciteit te ontwikkelen die zorgt voor een veilige doorvoer van voedsel en voorraden, in de huidige oorlogstijd. Ze waarschuwden ook dat de beginselen van het cohesiebeleid het milieu niet mogen schaden. EP-leden drongen er ook bij het voorzitterschap op aan om het idee te steunen om een ​​nieuwe generatie fonds voor een rechtvaardige transitie op te richten en het grensoverschrijdende mechanisme van de EU nieuw leven in te blazen.

Economische en monetaire zaken

De Russische oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie zullen de achtergrond vormen voor de meeste prioriteiten van het voorzitterschap, Minister van Financiën Zbyněk Stanjura tegen de leden van het Europees Parlement op 13 juli. Het voorzitterschap zou prioriteit geven aan het bereiken van afspraken over EU-regels voor een wereldwijde minimumbelasting op grote multinationals, groene obligaties, antiwitwasregels en energiebelasting. Het zou de aanzet geven tot discussies over de integratie van Repower EU in de Recovery and Resilience Facility om de Russische invloed uit de EU-economie weg te nemen, en over de actualisering van de EU-begrotingsregels.

EP-leden stelden hun vragen over wat het voorzitterschap concreet van plan was te doen om de regels voor een wereldwijde minimumbelasting te redden, en hoe het de besprekingen over een herziening van de begrotingsregels zou oriënteren, en in hoeverre het mogelijk is om de inflatie aan te pakken zonder afbreuk te doen aan de de onafhankelijkheid van centrale banken. De dreigende economische moeilijkheden en het debat over unanimiteitsstemming op het gebied van belastingen werden ook door een aantal leden van het Europees Parlement aan de orde gesteld.

Cultuur, onderwijs en jeugd

Op 13 juli, Minister van Cultuur Martin Baxa zei dat het voorzitterschap zich zal concentreren op de afronding van het EU-werkplan voor cultuur 2023-2026. Hij beloofde ook te zullen werken aan het openen van onderhandelingen over het stimuleren van fondsen voor het programma Creatief Europa, aangezien de huidige financiering niet voldoet aan de behoeften van de sector. Minister van Onderwijs, Jeugd en Sport Vladimír Balaš concentreerde zich in zijn presentatie op digitaal onderwijs, intergenerationele dialoog en actieve steun voor het Europees Jaar van de Jeugd, met een conferentie over dit laatste gepland voor 6 december 2022.

Europarlementariërs vroegen naar plannen voor de Media Freedom Act, die in september wordt aangekondigd, manieren om Oekraïense studenten op te nemen in het EU-programma voor studentenmobiliteit en om Oekraïense vluchtelingenkinderen en -jongeren te integreren in het EU-onderwijssysteem. Ze stelden ook kwesties aan de orde rond sportactiviteiten, de implementatie van de auteursrechtrichtlijn en de voltooiing van de Europese onderwijsruimte.

International Trade

"Vrijhandelsovereenkomsten zijn de kerntaken van het Tsjechische voorzitterschap", zei Minister van Handel Jozef Síkala op 13 juli, een verklaring die door de leden van het Handelscomité werd verwelkomd. Ze drongen aan op het sluiten en ratificeren van vrijhandelsovereenkomsten met onder meer Nieuw-Zeeland, Mexico, Chili, Australië, India en de Mercosur-landen, en benadrukten dat alle handelsovereenkomsten de waarden en duurzaamheidsdoelstellingen van de EU moeten respecteren.

Leden van het Handelscomité hebben het voorzitterschap verzocht te streven naar een standpunt van de Raad over de herziening van het stelsel van algemene preferenties en het instrument ter bestrijding van dwang, en om uiteindelijk de post-Cotonou-overeenkomst te sluiten. Verschillende leden van het Europees Parlement drongen er bij de Raad op aan om de samenwerking met Afrika te intensiveren en gendergelijkheid te overwegen bij het werken aan handel.

Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský op 13 juli werden vijf prioriteiten geschetst: Oekraïne, energie, defensie, economie en democratie. Hij benadrukte de noodzaak om Oekraïne bij te staan, waarschuwde voor de gevaren van "Oekraïne-vermoeidheid", en riep op tot een snellere levering van wapens aan Kiev en meer inspanningen om de wederopbouw van het land na de oorlog te vergemakkelijken. Hij benadrukte ook de noodzaak van een sterk trans-Atlantisch partnerschap en om te bespreken hoe de EU haar betrekkingen met Rusland op de lange termijn moet herzien.

EP-leden ondervroegen Lipavský over een reeks onderwerpen, waaronder over de langetermijnvisie van de EU voor de betrekkingen met Rusland, hoe verder te gaan met het EU-uitbreidingsproces, met name over de blokkade van Noord-Macedonië door Bulgarije, de noodzaak om de EU-visumliberalisering voor Kosovo te verlenen en de noodzaak om Russische valse verhalen tegen te gaan in landen ten zuiden van de EU, waaronder Afrika.

Industrie, onderzoek en energie

Ivan Bartoš, vicepremier voor Digitalisering en minister van Regionale Ontwikkeling, zei dat het voorzitterschap zal werken aan de digitale agenda, veerkracht van communicatie, duurzame digitale ecosystemen, cyberbeveiliging in de EU, beveiliging van ICT-toeleveringsketens en digitalisering van openbare diensten. Het voorzitterschap zal streven naar een standpunt van de Raad over de AI-wet, een algemene oriëntatie over de eID-verordening, en verder werken aan de datawet. Hij zal er ook naar streven om vóór eind november een akkoord in de Raad te bereiken over het voorstel om de cyberbeveiliging in de EU te versterken, zei hij.

Over industrie en energie, Jozef Síkela, minister van Industrie en Handel, zei dat het voorzitterschap zal werken aan het verminderen van de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen zoals uiteengezet in het RepowerEU-plan, zal blijven werken aan klimaatneutraliteit en tegelijkertijd zal zorgen voor betaalbare energie voor de burgers. Het voorzitterschap zal werken aan versnelde vergunningsprocedures voor hernieuwbare energiebronnen, verbetering van de energie-efficiëntie en energiebesparing, en aan de overgang naar koolstofarme en hernieuwbare energiebronnen. Het zal zich ook richten op diversificatie van de voorziening en de Commissie helpen met het EU-energieplatform voor gezamenlijke inkoop, om ervoor te zorgen dat alle lidstaten voldoende energievoorziening hebben voor de winter.

Over onderzoek en innovatie, Vladimír Balaš, minister van Onderwijs, Jeugd en Sport, zei dat het voorzitterschap zich zal inspannen om de ontwikkeling van de Europese onderzoeksruimte en het onderzoeksecosysteem van de EU te bevorderen. Het zal zich richten op synergieën in de financiering van onderzoek en innovatie, op de verbetering van het ecosysteem van de Europese onderzoeksinfrastructuur en de ontwikkeling van een nieuwe Europese innovatieagenda. Het zal ook gericht zijn op het afronden van de wetgeving over de gemeenschappelijke ondernemingen van Horizon Europa met betrekking tot halfgeleiders, en het sluiten van associatieovereenkomsten met derde landen over Horizon Europa.

Over ruimtebeleid, Martin Kupka, minister van Transport , zei dat het voorzitterschap zich zal blijven inzetten om ervoor te zorgen dat het EUSPA-agentschap voor het ruimtevaartprogramma, gevestigd in Praag, over de beste omstandigheden beschikt en de beste normen biedt. De belangrijkste prioriteit zal het programma voor veilige connectiviteit zijn, en het voorzitterschap wil zo snel mogelijk de besprekingen met de leden van het Europees Parlement beginnen. Het voorzitterschap zal zich ook richten op innovatie en het gebruik van gegevens en diensten van EU-ruimtesystemen, en op uitbreiding van de bestaande capaciteit om de satellietsystemen van de EU te beschermen.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending