Verbind je met ons

Tsjechische Republiek

Nieuwe Tsjechische coalitie staat voor een uitdagende agenda - interview met Petr Ježek

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (28 november) is Petr Fiala door president Miloš Zeman benoemd tot premier van Tsjechië. De benoeming volgt op verkiezingen waarbij de partij in de regering de meeste zetels won, maar waar een coalitie van oppositiepartijen samen een coalitieregering vormden*. EU Reporter sprak met voormalig diplomaat en voormalig liberaal EP-lid Petr Ježek over de nieuwe regering. 

EU Reporter (EUR): Wat weten we over Petr Fiala, de nieuwe Tsjechische premier?

PJ (Petr Ježek): Fiala is een bekende en ervaren Tsjechische politicus. Hij was al lid van een van de voormalige regeringen en de voorzitter van de Tsjechische, zou ik zeggen, de conservatieve partij, die de coalitie leidt.

EUR: Is dit een stabiele coalitie?

PJ: Het valt nog te bezien. De logica achter het verstevigen van deze coalitie was om een ​​verandering teweeg te brengen en de populistische premier Andre Babis omver te werpen. Er zijn misschien wat verschillen tussen conservatieven en liberalen binnen de coalitie, maar ik denk dat het uiteindelijk komt erop neer dat ze verantwoordelijk willen zijn en de veranderingen willen brengen die Tsjechië weer in de familie van normale, reguliere Europese landen zullen brengen, want met een populistische premier en populistische president was dat niet het geval.

Hoewel hij de nieuwe regering verwelkomt en de verandering die het met zich meebrengt, onderschat Ježek niet de uitdagingen waarmee de nieuwe regering wordt geconfronteerd. 

advertentie

PJ: Ik denk dat er een aantal zaken zijn die het leven van de nieuwe regering moeilijk maken, niet alleen omdat het een partnerschap van vijf is, maar omdat er nog steeds de president van de Tsjechische Republiek (Zeman) is, die met zijn assistenten en medewerkers gedragen zich gewetenloos. Ze doen wat ze willen, ongeacht de grondwet, dat is één probleem. 

De andere is de openbare dienst, mensen die loyaal waren aan de premier werden aangesteld en niet op basis van hun kwalificaties en kwaliteit. We hebben dus een zeer inefficiënte openbare dienst.  

Het andere probleem zal zijn dat de oppositie in het parlement ofwel populistische ofwel extremistische partijen zal zijn, waarbij elke fout van de regering door hen zal worden gebruikt. In dit opzicht is er ook een bredere dimensie [voor de bredere regio Visegrad] dat de oppositie tegen populistische leiders in Hongarije en Polen zal moeten samenwerken en bredere coalities zal moeten bouwen om te winnen, als de Tsjechische coalitie een succesverhaal is, het zal hen versterken, het zal hen helpen; maar zo niet, dan kan het de populistische leiders heel goed versterken. De verantwoordelijkheid ligt dus niet alleen bij Tsjechië. 

Ježek zegt dat er ook een behoorlijke erfenis is voor elke nieuwe regering.

PJ: Allereerst zijn er prangende zaken als de COVID-pandemie, de energieprijzen en het enorme begrotingstekort. Deze problemen zijn enorm, maar dit terzijde is er ook de noodzaak om iets te doen aan de tekortkomingen van de vorige regering die het land niet heeft gemoderniseerd. Ze verbeterden de snelwegen niet, om nog maar te zwijgen van nieuwe technologieën of de groene agenda. De regering staat dus voor enorme uitdagingen die niet gemakkelijk zullen zijn in het licht van een oppositie bestaande uit populisten en extremisten. 

EUR: Fiala's partij maakt deel uit van de ECR-fractie waartoe ook de Poolse Partij voor Recht en Rechtvaardigheid behoort, die de rechtsstaat uitdaagt, met name door de politisering van de rechterlijke macht. Denkt u dat Fiala achter zijn Poolse collega's in de ECR-groep zal staan? Of neemt hij een ander standpunt in dat de rechtsstaat verdedigt?

PJ: Ik zou zeggen dat Petr Fiala een realistisch persoon is en iemand met goede bedoelingen. Er is een zekere erfenis in de partij van de voormalige voorzitter Vaclav Klaus, die premier en president was en hij was fel tegen de euro en andere aspecten van een hechtere Europese Unie, die nog steeds boven de partij hangt en ik zou zeggen dat er nog nogal wat leden van het Europees Parlement, die deel uitmaken van de ECR-fractie, die deze mening delen, die denken dat wat er in Hongarije en Polen gebeurt, alleen een zaak is voor de twee landen en dat het niets met de EU te maken heeft. 

Ik hoop dat Fiala de krachten zal bundelen om de partij te transformeren in de trant van reguliere Europese rechtse partijen aan de rechterkant, zoals de CDU in Duitsland bijvoorbeeld, die graag zou zien dat alle lidstaten de rechtsstaat en andere verplichtingen naleven. Ik hoop dat wanneer hij zijn collega's binnen de Europese Raad ontmoet, het hem zal versterken en dat het helpt om zijn mening over deze kwestie vorm te geven.

EUR: Petr, ik ken je uit je tijd als EP-lid in de TAX3-commissie, die werd opgericht na talloze schandalen, zoals LuxLeaks en de Panama Papers. Er is het afgelopen jaar veel gebeurd, wat vindt u van deze ontwikkelingen? En we weten ook dat een van de meest prominente politici die werd genoemd in het meest recente lek van de Pandora-kranten, Andre Babis was. Is dat Gebeurt daar iets mee? 

PJ: Nou, ik denk dat er enorme veranderingen hebben plaatsgevonden, niet alleen in de sfeer, maar ook in de poging om de belasting rechtvaardiger te maken, met name de OESO-ontwikkelingen over een minimale vennootschapsbelasting over de hele wereld. De EU levert ook enorme inspanningen om problemen in verband met belastingontwijking en belastingontduiking op te lossen. Ik denk dat politici beseften dat ze iets moesten doen. Sommige staten stellen hun inspanningen uit, maar ik zou zeggen dat de druk enorm is, en vroeg of laat zal de situatie aanzienlijk verbeteren.

EUR: En oud-premier Babis?

PJ: Men zou alle details moeten kennen. Ik denk dat de Franse autoriteiten en ook de Amerikaanse autoriteiten, omdat de Amerikaanse entiteit erbij betrokken was, alles zullen onderzoeken.

Bekijk de video hierboven voor het volledige interview.

*Fiala (ODS, ECR Group) zal een coalitie van vijf partijen leiden, waaronder: Mayors and Independents (STAN, EPP Group), Christian and Democratic Union – Czechoslovak People's Party (KDU/ČSL, EPP), Tradition Responsibility Prosperity (TOP09, EPP ) en de Tsjechische Piratenpartij (Piráti, Groenen/EFA)

Deel dit artikel:

Trending