Verbind je met ons

Kroatië

Antiracisme-activist racistisch geprofileerd en vastgehouden op de luchthaven van Zagreb

DELEN:

gepubliceerd

on

“Een politieagent vertelde me dat Kroatië een homogene blanke samenleving is, dat ik zwart ben en dat hen het recht geeft om mijn documenten te vragen”.

Het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR) en het Centrum voor Vredesstudies Kroatië hebben de systemische raciale profilering en discriminerende praktijken aan de Europese grenzen krachtig veroordeeld na een schrijnend incident waarbij Emmanuel Achiri betrokken was, een mensenrechtenexpert op het gebied van migratie en politie en een staflid van ENAR.

Het beschreef de ontmoeting, die plaatsvond op de luchthaven van Zagreb in Kroatië op 11 juni 2024, als een duidelijke illustratie van het wijdverbreide racisme waarmee raciale individuen in Europa dagelijks worden geconfronteerd.

Op de middag van 11 juni bereidde Emmanuel Achiri, die een doctoraat heeft in internationaal recht en migratie, zich voor op een vlucht van Zagreb naar Brussel. Ondanks dat hij aan alle wettelijke vereisten voldeed, werd Emmanuel zonder enige uitleg onderworpen aan een ogenschijnlijk willekeurige aanhouding en fouillering door Kroatische politieagenten. De heer Achiri, die zwart is, was de enige persoon in de omgeving die werd uitgekozen voor deze behandeling, die ENAR beschouwt als een duidelijke daad van racistisch profileren.

“Toen Emmanuel rustig om een ​​reden voor de stop vroeg, slaagden de politieagenten er niet in om er een te geven en escaleerde de situatie door om versterking te vragen. Emmanuel werd vervolgens omsingeld door een groep agenten die zijn documenten bleven eisen zonder enige rechtvaardiging te geven, behalve de kleur van zijn huid, en hun toevlucht namen tot dreigementen met geweld toen hij standvastig bleef in het doen gelden van zijn wettelijke rechten”, aldus ENAR.

“Eén politieagent vertelde me dat Kroatië een homogene blanke samenleving is, dat ik zwart ben en dat hen het recht geeft om mijn documenten op te vragen”, zei Emmanuel Achiri over zijn interacties met de politie.

advertentie

Omstanders die getuige waren van de gebeurtenis registreerden het incident en boden hun steun aan, waarbij ze de agenten confronteerden met hun discriminerende gedrag. Desondanks weigerde de politie de racistische profilering aan te pakken en hield Emmanuel in plaats daarvan met handboeien vast en begeleidde hem naar een Frontex-kantoor op de luchthaven. Daar werd hij onderworpen aan verdere vernederingen, waaronder gefouilleerd en beboet zonder reden.

“Deze ervaring heeft mijn vastberadenheid om te strijden tegen het systemische racisme dat onze samenlevingen teistert alleen maar versterkt. Niemand mag het gevoel krijgen dat hij een crimineel is, louter vanwege zijn huidskleur. We moeten ons blijven uitspreken en actie ondernemen tegen deze onrechtvaardigheden”, aldus Emmanuel Achiri.

Lucija Mulalić van het Centrum voor Vredesstudies, een Kroatisch lid van ENAR, merkte op dat “Emmanuel een expert is op het gebied van migratie en zijn rechten kende. Dat feit heeft de politie in het geheel niet van haar stuk gebracht. We zijn opgelucht dat omstanders getuigenis hebben afgelegd van Emmanuel in zijn tijd van nood en hebben geholpen zijn veiligheid te garanderen. Dit incident had heel anders kunnen aflopen als dit niet het geval was geweest.”

Kim Smouter, uitvoerend directeur van ENAR voegde eraan toe dat “ENAR geschokt is door dit flagrante vertoon van racisme en machtsmisbruik door de Kroatische politie. De ervaring van Emmanuel is geen op zichzelf staand incident, maar maakt regelmatig deel uit van de manier waarop raciale mensen worden behandeld in Europa, vooral in de grenslanden. We bedanken ook onze Kroatische leden, Centrum voor Vredesstudies, voor hun snelle mobilisatie om onze vriend en collega te steunen”.

ENAR zal het Centrum voor Vredesstudies ondersteunen bij juridische acties die gericht zijn op het vaststellen van wangedrag en discriminatie door de politie, en zal de misdrijfzaak tegen Emmanuel aanvechten en roept de Kroatische autoriteiten op om de politieagenten verantwoordelijk te houden voor hun gedrag.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending