Verbind je met ons

China

Bezoek van Xi Jinping aan Moskou: de basis leggen voor een nieuwe wereldorde?

DELEN:

gepubliceerd

on

President Xi Jinping's (foto) recente reis naar Rusland heeft aanzienlijke vertakkingen en ondertonen. Het dient als maatstaf voor de manoeuvreerbaarheid van China bij het uitdagen van de Amerikaanse invloed en dominantie. Onverschrokken door de escalerende Amerikaanse woede, ondernam de Chinese hoofdhoncho moedig zijn excursie naar Moskou, zich volledig bewust van de symbolische en betekenisvolle waarde ervan. schrijft Salem AlKetbi, politiek analist van de VAE en voormalig kandidaat voor de Federale Nationale Raad.

Nadat hij publiekelijk voor het parlement van de natie heeft verklaard dat de VS een kruistocht leiden om China te 'beteugelen, omsingelen en onderdrukken', is de Chinese leider nu van plan de positie van zijn land in de mondiale arena te verstevigen.

John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse National Security Council, vatte kort en bondig de Amerikaanse kijk op wereldschaal samen. Hij wees erop dat China en Rusland een wederzijds verlangen koesteren om de suprematie van Amerika te betwisten en het internationale kader te ondermijnen dat is gebaseerd op de leerstellingen van de VN en de rechtsstaat. Volgens hem hebben deze landen hun zinnen gezet op het verschuiven van het paradigma en het omverwerpen van de Amerikaanse overheersing, met name in Europa en andere regio's wereldwijd.

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague legde een waarheid bloot die het Westen koppig weigert te erkennen: China streeft slechts zijn strategische belangen na, zoals elk land dat zou doen. In een opiniestuk voor The Times onderstreepte hij de noodzaak om Rusland als bondgenoot voor China te hebben, gezien zijn ambities voor de 21e eeuw. Hij voerde aan dat het voor Rusland niet genoeg is om zich alleen aan te sluiten bij China, maar dat het eraan gebonden moet zijn en gedwongen wordt op die weg door te gaan. Dit zou inhouden dat uitsluitend gaspijpleidingen naar China worden aangelegd, militaire en ruimtevaarttechnologieën worden uitgewisseld en uiteindelijk wordt gegarandeerd dat China niet ten prooi valt aan Amerikaanse agressie.

Nu president Xi behendig een band met Poetin heeft gesmeed, heeft China nu een bondgenoot om op te leunen en een betrouwbare partner om op te vertrouwen, zoals het huidige politieke klimaat voorschrijft.

Hague zegt: “In het Westen handelen we ook in ons belang door Oekraïne te steunen, want als Rusland zou kunnen wegkomen met het vernietigen van een Europees land, zouden wij en onze bondgenoten de komende decennia enorm veel hogere defensie-uitgaven nodig hebben. Maar we geloven ook dat we handelen in het bredere belang van de mensheid. Voor ons zijn het verslaan van gewapende agressie en het handhaven van mensenrechten essentiële principes.”

Het artikel van Hague heeft misschien de discrepantie tussen de realiteit en de koppige houding van het Westen benadrukt, maar China en Rusland hebben moeite gedaan om duidelijk te maken dat hun nauwe banden niet neerkomen op een 'politiek-militaire alliantie'. Ze benadrukken dat hun band niet vijandig, confronterend of tegen een derde partij gericht is.

advertentie

De feiten spreken echter voor zich: China en Moskou hebben een bloeiende handelsrelatie die in 190 maar liefst 2022 miljard dollar opleverde, een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks het embargo op olie en geavanceerde technologie en de terugtrekking van Handelsbetrekkingen van westerse bedrijven met Rusland. De Russische export naar China steeg met 43%, terwijl de Chinese import met 13% toenam. Terwijl de handel van Rusland met het Westen vorig jaar afnam, is China veruit de belangrijkste handelspartner van Rusland geworden, waarbij de export van aardgas naar China met 50% omhoogschoot en de invoer van Russische olie door China met 10% toenam vanaf 2021.

De dringende kwestie is of de Chinese leider begonnen is met het afbakenen van de grenzen van hun conflict met de VS. Het antwoord is bevestigend, maar het is een voorzichtig antwoord. China blijft vastbesloten om zich - zelfs formeel - te distantiëren van eventuele negatieve gevolgen van zijn banden met Rusland, en is wars van het dragen van de dupe van de confrontatie tussen Moskou en het Westen of deel uitmaken van degenen die daarom vragen.

Neem bijvoorbeeld de aankondiging door Peking van het eerste rechtstreekse gesprek tussen president Xi en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky sinds het uitbreken van het conflict - een duidelijk Chinees signaal dat conflictoplossing prioriteit krijgt boven het smeden van een alliantie met Rusland. China wil zich profileren als een wereldwijd aanvaardbare vredesbemiddelaar, en daar ligt de nadruk.

China maakt vorderingen om zijn positie te verstevigen op de weg naar wat het het nieuwe tijdperk van internationale betrekkingen noemt. Het recente bezoek van de Chinese leider aan Moskou is een berekende stap in deze richting, met voorzichtigheid en voorzichtigheid bij het omgaan met de Chinese betrekkingen met zowel Rusland als Europa. In een gezamenlijke verklaring bevestigden beide partijen China's kernwaarden van inclusiviteit, non-discriminatie, aandacht voor de belangen van alle partijen, de opbouw van een multipolaire wereld en de bevordering van duurzame ontwikkeling wereldwijd.

De verklaring ontkrachtte ook het idee dat elk democratisch model superieur is aan andere, waarbij het Amerikaanse idee werd geschuwd om democratie tegenover dictatuur op te zetten, en het gebruik van democratie en vrijheden af ​​te wijzen als een voorwendsel om tussenbeide te komen en andere naties onder druk te zetten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending