Verbind je met ons

China

Armoedebestrijding met Chinese kenmerken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Volksrepubliek China (VRC) heeft een ongekende historische prestatie geleverd door doel 1 van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) te bereiken, schrijft Paul Tembe, People's Daily Online

Doel 1 van de SDG's verplicht landen om een ​​einde te maken aan alle vormen van armoede. De Volksrepubliek China heeft de absolute armoede 10 jaar voor de sluitingsdatum van 2030 uitgeroeid. Doelstelling 1 heeft als expliciet doel “Een einde maken aan armoede in al zijn vormen overal”. Deze SDG-doelstelling bouwt voort op de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG's) om het aantal mensen dat dagelijks moet rondkomen van minder dan $ 1.25 (ongeveer R19) te verminderen en fatsoenlijk werk te bieden, vooral voor vrouwen en jongeren.

Door deze doelen te gebruiken, heeft de VRC een nieuwe wereldwijde maatstaf vastgesteld door de "volledige overwinning" te verklaren in de uitroeiing van armoede, meer nog voor de plattelandsbewoners en gemeenschappen in China.

In februari 2021, hetzelfde jaar dat de Communistische Partij van China (CPC) haar 100ste verjaardag vierde, verkondigde president Xi Jinping dat de laatste 98.99 miljoen verarmde plattelandsbewoners die onder de huidige armoedegrens leven, allemaal uit de armoede zijn getild. Alle 832 verarmde provincies en 128,000 dorpen zijn ook van de armoedelijst gehaald.

De door de VRC gebruikte criteria waren gebaseerd op "twee garanties en drie garanties". De twee garanties waren gericht op het produceren van beleid, constant gemeten op hun impact, dat voorziet in voldoende voedsel en kleding voor verarmde plattelandsbewoners.

Dit werd aangevuld met toegang tot niet-onderhandelbare medische basisdiensten, negen jaar leerplicht en veilige huisvesting. 

Bovendien werd absolute armoede uitgebannen door openbare levering van infrastructuur, waardoor plattelandsgebieden toegang kregen tot 1.1 miljoen km gereconstrueerde snelwegen.

advertentie

Deze plattelandsgebieden waren uitgerust met optische vezelcommunicatie (OFC) en 4G-technologie die 98 procent van de plattelandsgebieden dekten. Deze resultaten waren het totale resultaat van het openstellings- en hervormingsproces van 1978.

De voormalige Chinese leider Deng Xiaoping was doorslaggevend in de strijd tegen armoede door landbouwhervormingen door te voeren. Om effectief te zijn, bouwden deze vroege hervormingen voort op het verbeteren van de infrastructuur om de landbouwsectoren te hervormen en radicaal te veranderen.

Dit vereiste voldoende investeringen in irrigatie, drainagesystemen, wegeninfrastructuur en internettoegang om boeren met markten te verbinden, dienstensectoren aan te moedigen om in plattelandsgebieden te investeren en om werkgelegenheid in plattelandsgebieden te creëren.

De ervaring van de Volksrepubliek China is een model voor de wereld over wat er mogelijk is als er in een land (i) beslissend leiderschap is, (ii) ononderbroken juridische en beleidscontinuïteit, (iii) empowerment van mensen van onderop, (iv) solide intergouvernementele betrekkingen en partnerschappen met de particuliere sector, en (v) gebruikmaken van contextuele omstandigheden (in geografie, politiek, technologie, enz.).

Al deze factoren zijn samengesmolten en vertaald in "armoedebestrijding met Chinese kenmerken". China elimineerde absolute armoede en honger door op grote schaal afstandsonderwijs beschikbaar te maken, ervoor te zorgen dat verarmde plattelandsgebieden OFC hadden en zo toegang hadden tot telegeneeskunde en e-commerce.

Het is niet ondenkbaar dat Zuid-Afrika het Chinese model van het beëindigen van armoede in al zijn vormen repliceert. Wat nodig is, is doortastend daadkrachtig leiderschap dat de ideologische partijpolitiek overstijgt en gericht is op het realiseren van één doel.

Ten tweede is het om burgers de middelen te geven voor hun eigen bevrijding, zodat ze niet voornamelijk afhankelijk zijn van sociale subsidies. Ten derde is de betrokkenheid van de particuliere sector onvervangbaar bij het mobiliseren van een samenlevingsbrede aanpak.

Terwijl China terecht viert dat er een einde is gekomen aan armoede in al zijn vormen in de VRC, moet er nog meer worden gedaan. Zoals president Xi zei: "Uit de armoede worden getild, is geen doel op zich, maar het beginpunt van een nieuw leven en een nieuwe zoektocht."

Paul Tembe is een Zuid-Afrikaanse expert op het gebied van China.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending