Verbind je met ons

China

Het verkeer tussen de EU en China betekent dat Kazachstan 'landgebonden is, niet ingesloten', terwijl de handel in de middelste corridor groeit

DELEN:

gepubliceerd

on

Er is een enorme vraag om gebruik te maken van de kortste handelsroute tussen China en Europa, de Middencorridor door Kazachstan en de Kaukasus. Importeurs en exporteurs die overstappen van het verzenden van hun goederen via Rusland kwamen in Brussel bijeen om te horen hoe obstakels worden overwonnen, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Wat aanvankelijk was gepland als een ronde tafel met ongeveer 40 gasten, groeide uit tot een grote conferentie met nog veel meer deelnemers toen 80 bedrijven, transportbedrijven en internationale organisaties samenkwamen onder de vlag van 'Transit- en transportsamenwerking tussen Kazachstan en de Europese Unie: vooruitzichten voor de toekomst'. Ontwikkeling van de Middencorridor'.

De enorme belangstelling voor de handelsroute tussen Europa en China, door Kazachstan, Azerbeidzjan en Georgië, komt voort uit de ineenstorting van het verkeer langs de Noordelijke Corridor door Rusland, na de invasie van Oekraïne. Bij de opening van de conferentie sprak Bogusław Liberadzki, lid van het Europees Parlement, van de Transportcommissie van het Europees Parlement, over de noodzaak van oplossingen die de handel van de Europese Unie niet zullen blokkeren.

De ambassadeur van Kazachstan bij de EU, Margulan Baimukhan, zei dat er een enorme groei heeft plaatsgevonden in het containerverkeer door zijn land en dat er in Nieuw-Kazachstan, als gevolg van politieke hervormingen die onlangs in een referendum zijn goedgekeurd, een garantie bestaat voor een gelijk speelveld voor de EU. alle bedrijven die daar handel drijven.

Vanuit het kabinet van de EU-commissaris voor Transport zei Pablo Fabregas Martinez dat Kazachstan niet louter als doorvoerland kan worden gezien, maar eerder als een logistiek knooppunt. Het is misschien wel de grootste geheel door land omgeven staat ter wereld, maar “je bent niet geheel door land omgeven door de Europese Unie, je bent verbonden door ons”, zei hij.

De vice-voorzitter van de Kazachstaanse Spoorwegen, Yerlan Koishibayev, zei dat het feit dat het geheel door land omgeven is eigenlijk een concurrentievoordeel is, vanwege de verbindingen met andere landen. Hij zei dat het containerverkeer op Kazachse treinen snel groeide om aan de eisen van Europa en China te voldoen. Er werden nieuwe spoorlijnen aangelegd en bestaande geëlektrificeerd om een ​​groter gebruik van de groenste vorm van transport aan te moedigen.

Cruciaal voor de uitbreiding van het verkeer langs de Middle Corridor is het zorgen voor efficiënte grensovergangen, vooral de oversteek per veerboot naar de Kaspische Zee. De voorzitter van de haven van Aktau, Abay Turikpenbaev, legde uit hoe vertragingen in het papierwerk werden geëlimineerd door een elektronische gegevensuitwisseling. Het betrof niet alleen de haven van Baku, aan de overkant van de Kaspische Zee in Azerbeidzjan, maar ook de 'droge haven' van Khorgos, aan de Kazachs-Chinese grens, waar goederen worden uitgewisseld tussen de spoorwegsystemen van de twee landen.

advertentie

Hoewel de meest tijdgevoelige goederen duur per vliegtuig zullen worden vervoerd, bieden spoor- en veerbootverbindingen aanzienlijke besparingen in reistijden vergeleken met zeeroutes. Over zee duurt het 35 dagen van de Chinese haven Lianyungang naar Istanbul, per spoor is het 16 dagen vanaf de spoorterminal die Kazachstan in een joint venture met China in Lianyungang heeft gevestigd.

De Senior Program Officer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, Daniel Kroos, zei dat het verbeteren van de handel in de Kaspische en Zwarte Zee al een hoge prioriteit was vóór de recente groei van het verkeer op de Middle Corridor. Maar de natuurlijke vooruitgang was versneld en sommige stappen om de capaciteit te vergroten, zoals het ter beschikking stellen van meer schepen, zouden tijd vergen. Een andere stap voorwaarts zou de oprichting zijn van een gemeenschappelijk track-and-trace-systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een digitaal platform dat verschillende landen en organisaties met elkaar verbindt.

Dat kan niet snel genoeg komen voor Marco Politi, commercieel directeur van de Italiaanse DBA Group, die ook opriep tot een geïntegreerde gegevensuitwisseling om douanevertragingen te verminderen. Hij was zelf een Venetiaan en riep de can-do-geest op van zijn naaste naamgenoot, Marco Polo, die pionierde in de Middle Corridor met zijn epische reis van Venetië naar China in de dertiende eeuw.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending