Verbind je met ons

China

Chinese oorlogszucht: lessen voor Zuid- en Zuidoost-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

China's klaagzang

Historisch gezien heeft China zich gekrenkt gevoeld dat het zijn rechtmatige plaats in de wereldorde werd ontzegd. Tegenwoordig beschouwt een veerkrachtiger opkomend China de VS als voornaamste tegenstander. China heeft, door zijn gezamenlijke militaire modernisering en consistente economische groei, het gevoel dat zijn status in de wereldorde zodanig is dat het de hegemonie van de VS zou kunnen uitdagen en zich zou kunnen ontwikkelen tot een wereldspeler. Ze is geklonken met een verlangen om westerse ideeën uit te dagen en deze te vervangen door concepten en filosofieën die verfraaid zijn met Chinese kenmerken. Dit komt tot uiting in haar expansieve beleid, oorlogszuchtige handelsoorlogen, militaire confrontaties in SCS en conflicten langs de westelijke grenzen met India, enz. China haalt 100 jaar vernedering aan om zijn oorlogszuchtige acties te legitimeren, aangezien het ziet dat de alomvattende nationale macht toeneemt. Chinees leiderschap propageert het idee van het Middenrijk, waarin alle andere perifere naties een vazalstatus hebben. Het idee wordt door de Chinezen te ver doorgevoerd. We zullen later zien hoe de Chinese gewelddadige acties zich uitstrekken in de regio met zijn gevolgen voor de buurlanden., schrijft Henry St. George.

De Push Back

advertentie

De bestaande wereldorde, die door de westerse democratieën met grote inspanningen is opgebouwd, zowel in termen van menselijke als economische middelen, zal China niet toestaan ​​de systemen te veranderen, zonder krachtig verzet. De VS hebben de lat tegen het Chinese unilateralisme verhoogd door haar tegen te gaan met de Indo Pacific Strategy en te hameren op de noodzaak van een op regels gebaseerde wereldorde. De VS en westerse democratieën sluiten zich samen om terug te dringen tegen het Chinese unilateralisme. Evolutie van QUAD in zijn huidige vorm is zo'n voorbeeld. Zuid- en Zuidoost-Azië, dat de dupe is geworden van Chinese expansionistische ontwerpen, herschikken en integreren zich ook om China te ontmoedigen. India is vanwege zijn geostrategische ligging snel in opkomst als een essentiële spil om China tegen te gaan. De gezamenlijke inspanning van Western World om China aansprakelijk te stellen voor de pandemie door de lektheorie van het Wuhan-lab nieuw leven in te blazen, gelijkgestemde democratieën tegen China te verzamelen en BRI tegen te gaan door middel van initiatieven om een ​​betere wereld op te bouwen, zal waarschijnlijk op lange termijn dividend opleveren door de invloed van China in te dammen.

Chinees Truculent Gedrag

Vaccindiplomatie van China in Zuid-Azië. Nepal is een van de landen in Zuid-Azië met een zware last van COVID 19. De regering van Nepal is voor haar vaccinatie-inspanningen afhankelijk van de welwillendheid van zowel de noordelijke als de zuidelijke buren. Terwijl India in overeenstemming met zijn 'Neighbourhood First Policy' vooroploopt op het gebied van vaccindiplomatie, gebruikt China daarentegen dwangmaatregelen. China, om zijn imago als virusverspreider te redden, kijkt actief naar kleinere landen die zijn vaccin adopteren. Dit maakt deel uit van hun zachte diplomatie om hun imago als gulle staat te versterken. Vanwege een gebrek aan transparantie bij het delen van gegevens over proeven en werkzaamheid, zijn kleinere landen echter sceptisch over Chinese vaccins. Dit is ook gebaseerd op hun ervaringen uit het verleden met medische apparatuur van slechte kwaliteit of van lage kwaliteit, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, testkits die aan armere landen worden geleverd. Het Chinese dictaat aan Nepal, Bangladesh en Pakistan om Sinovax/Sinopharm krachtig te accepteren, is een in het oog springend voorbeeld van de Chinese wanhoop bij vaccindiplomatie om de perceptie van de wereld te veranderen. Er wordt aangenomen dat de Chinese ambassadeur in Nepal onder dwang 0.8 MnSinovax-doses aan Nepal heeft overhandigd. Sri Lanka heeft categorisch verklaard dat het de voorkeur geeft aan een Indiaas of Russisch vaccin boven een Chinees. Onlangs is het selectieve voorkeursgedrag van China bij het verdelen van vaccindoses en hun prijsstelling ernstig bekritiseerd door SAARC-landen.

Expansionistisch China in Bhutan en Nepal. China is altijd een fervent aanhanger van Mao geweest. Hoewel niet vastgelegd, stelt Mao's theorie de controle voor van vijf vingers die afkomstig zijn van het dak van de wereld, namelijk Ladakh, Nepal, Sikkim, Bhutan en Arunachal Pradesh. China, in navolging van deze zelfde strategie, initieert unilaterale overtredingen in India, Bhutan en Nepal.

Chinese territoriale agressie tegen India en de passende reactie van India zullen later worden behandeld. Hoewel Nepal beweert op hartelijke en vriendschappelijke voet te staan ​​met China, schetst de Chinese territoriale aantasting in het Humla-district en andere aangrenzende gebieden langs de Chinees-Nepalese grens een heel ander beeld. Evenzo is de militarisering van het Doklam-plateau, de aanleg van wegen diep in Bhutan in de westelijke en middelste sector, en de vestiging van dorpen met twee doelen op het Bhutanese grondgebied, een getuigenis van de actualisering van Mao's strategie voor het snijden van salami. Hoewel India kan worden beschouwd als een uitdager van de hegemonie van China, moeten kleinere landen zoals Nepal en Bhutan door China met een andere maatstaf worden behandeld. Het past niet goed dat een aspirant-supermacht zich neerlegt om kleinere goedaardige naties te pesten en heimelijk territoriale agressie uit te voeren.

Staatsgreep in Myanmar. Debatten over Chinese medeplichtigheid aan de staatsgreep van Myanmar zijn in het publieke domein geweest, maar impliciete betrokkenheid moet worden bevestigd. De militaire junta heeft hoogstwaarschijnlijk stilzwijgende goedkeuring van China gekregen voordat hij de ontluikende democratie in Myanmar aftroefde. China heeft enorme economische en strategische belangen in Myanmar. Chinese BRI in Myanmar, economische investeringen voor een bedrag van 40 miljard USD, levering van aardgas aan Kunming en impliciete steun aan de etnische gewapende groepen hebben van China de grootste belanghebbende in Myanmar gemaakt. De schijnbare Chinese steun aan de militaire junta en herhaalde veto's van sancties tegen Tatmadaw bij de VN-Veiligheidsraad heeft echter luchtafweergeschut gekregen van de democratische krachten in Myanmar en van liberale democratieën over de hele wereld. Gewelddadige protesten, brandstichting tegen Chinese activa en wijdverbreide veroordeling van Chinese inmenging in Myanmar hebben laat in een stroomversnelling geraakt onder de burgers van Myanmar.

Versnipperde betrekkingen met India. Chinees agressief gedrag in Oost-Ladakh, wat leidt tot langdurige patstelling en de botsing van Galwan behoeft geen versterking. De regering van India heeft een sterke uitzondering gemaakt en ondubbelzinnig de Chinese expansionistische ontwerpen aan de kaak gesteld. India heeft nu een onherbergzaam buitenlands beleid en zijn zwaardarm, het Indiase leger, heeft een passend antwoord gegeven op de Chinese onverzettelijkheid. De ongeëvenaarde strategische manoeuvre van het Indiase leger in South PagongTso dwong de Chinezen om zich terug te trekken en aan de onderhandelingstafel te komen. GoI heeft nu duidelijk gemaakt dat het geen zaken kan doen zoals gewoonlijk met China totdat de grenzen rustig zijn. Het herstellen van de bilaterale betrekkingen is afhankelijk van een vreedzame oplossing van grensgeschillen. India moet deze tegenspoed omzetten in kansen door gelijkgestemde landen, vooral in Zuid- en Zuidoost-Azië, op één lijn te brengen om een ​​formidabele alliantie tegen China te vormen.

Lessen geleerd in Zuid- en Zuidoost-Aziatische context

De opkomst van China op het Aziatische continent is verre van goedaardig, zoals wordt beweerd door zijn leiders. China is begonnen aan een transcendentale verschuiving van Mao's uitgesproken beleid van 'verberg je capaciteiten en wacht je tijd af' naar het agressievere beleid van Xi Jinping van 'Chinese droom', dat 'grote verjonging van de Chinese natie' inhoudt. De grote verjonging vertaalt zich in onderwerping van de wereld door middel van economische, militaire, dwingende diplomatie enz. Enkele van de belangrijkste lessen worden toegelicht als onder: -

  • Chinese opkomst is niet goedaardig; China zal alomvattende nationale macht gebruiken om zijn doelstellingen te bereiken om de wereldorde uit te dagen en vervolgens af te zetten.
  • Chinese chequeboekdiplomatie is kwaadaardig. Het probeert zwakkere naties te onderwerpen door ze in een wrede schuldenval te lokken. Landen hebben hun soevereiniteit verloren aan deze vorm van economische chantage.
  • Chinese zachte machtsprojectie, door middel van vaccindiplomatie, moeten China Study Centres een alternatief verhaal verspreiden om het groeiende koor onder westerse landen tegen te gaan om de oorsprong van het Corona-virus te onderzoeken en de op China gerichte ideologie te propageren.
  • BRI-projecten hebben als doel om ten eerste Chinese overtollige capaciteiten in buurlanden te ontladen en ten tweede om goedgelovige landen te vangen in een wurggreep van financiële onderlinge afhankelijkheid.
  • Chinese kwaadaardige ambities, vooral in Zuid- en Zuidoost-Azië, kunnen alleen worden uitgedaagd door hechte groeperingen/allianties op te bouwen.
  • Het ongecontroleerde Chinese monopolie op het gebied van supply chain management, zeldzame aardmetalen en halfgeleiders moet met voorrang worden aangepakt.

Chinese kolos aanpakken

Operationalisering van de Indo-Pacific-strategie. Zoals gezegd, 'Pestkoppen begrijpen alleen de taal van de macht', evenzo kunnen Chinezen alleen worden afgeschrikt door een krachtige reactie in alle domeinen, of het nu militair, economisch, human resources is, gesteund door een sterk leger of allianties smeden. De operationalisering van de Indo-Pacific-strategie is daarbij een belangrijk facet. Een belangrijke manifestatie van de Indo-Pacific Strategy is het opvoeren van QUAD. De strategie van de Indo-Pacific moet zich richten op de belangrijkste dividenden, namelijk maritieme veiligheid, om onaanvaardbare kosten op te leggen aan de Chinese maritieme handel in IOR, terug te grijpen op China bij het ontwikkelen van veerkrachtig beheer van de toeleveringsketen, niche- en kritieke technologie en het waarborgen van open, vrije en inclusieve Indo- Grote Oceaan.

Economische integratie. Zuid- en Zuidoost-Azië heeft een onbenut potentieel op het gebied van menselijke en natuurlijke hulpbronnen die kunnen worden benut, voor het geval er tussen de lidstaten wederzijds voordelige economische onderlinge afhankelijkheden ontstaan.

UNSC. De hervorming van de VN-Veiligheidsraad is essentieel in de veranderde wereldorde. Structurele veranderingen van een toenemend aantal permanente leden of de diversificatie ervan is essentieel voor een billijke vertegenwoordiging. Kandidatuur van India, Japan en enkele van de belangrijke Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen moet serieus worden overwogen voor de VN-Veiligheidsraad.

BRI tegengaan. Het Amerikaanse voorstel om een ​​betere wereld op te bouwen, zoals voorgesteld door president Joe Biden tijdens de G7-bijeenkomst, kan de weg vooruit zijn om BRI effectief tegen te gaan.

Conclusie

Met de onverminderde toename van de Chinese macht zullen de uitdagingen in Zuid- en Zuid-Azië veelvoudig toenemen. De manifestaties zijn te zien in de Oost-Chinese Zee, de Zuid-Chinese Zee, IOR en langs de noordelijke grenzen met India, Nepal en Bhutan. Chinese agressie in Zuid- en Zuidoost-Azië kan alleen worden tegengegaan door stevige allianties. De Indo-Pacific-strategie moet de nodige impuls krijgen om het een afschrikmiddel te maken tegen Chinees oorlogszuchtig gedrag. Gelijkgestemde naties zullen moeten samenwerken in hun gezamenlijke inspanning om de Chinese kolos tegen te gaan, anders blijft het onverbiddelijk met zijn expansionistische ontwerpen.

China

Amerikaanse bezorgdheid over de opbouw van kernwapens in China na nieuw rapport over silo's

gepubliceerd

on

By

Militaire voertuigen met DF-5B intercontinentale ballistische raketten rijden langs het Tiananmen-plein tijdens de militaire parade ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China, op de nationale feestdag in Peking, China, 1 oktober 2019. REUTERS/Jason Lee/File Photo

Het Pentagon en de Republikeinse congresleden uitten dinsdag (27 juli) nieuwe zorgen over China's opbouw van zijn nucleaire strijdkrachten na een nieuw rapport waarin stond dat Peking nog 110 raketsilo's aan het bouwen was. schrijft David Brunnström, Reuters.

Een rapport van de Amerikaanse Federatie van Wetenschappers (AFS) op maandag (26 juli) zei dat satellietbeelden lieten zien dat China een nieuw veld van silo's aan het bouwen was in de buurt van Hami in het oostelijke deel van de Xinjiang-regio.

advertentie

Het rapport kwam weken na het andere op de bouw van ongeveer 120 raketsilo's in Yumen, een woestijngebied ongeveer 240 mijl (380 km) naar het zuidoosten.

"Dit is de tweede keer in twee maanden dat het publiek ontdekt wat we al die tijd hebben gezegd over de groeiende dreiging waarmee de wereld wordt geconfronteerd en de sluier van geheimhouding die haar omringt", zei het Amerikaanse Strategische Commando in een tweet gekoppeld aan een New York Times artikel over het AFS-rapport.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde begin juli China's nucleaire opbouw verontrustend en zei dat het erop leek dat Peking afweek van decennia van nucleaire strategie gebaseerd op minimale afschrikking. Het riep China op om samen met het land "praktische maatregelen te nemen om de risico's van destabiliserende wapenwedlopen te verminderen".

Republikeins congreslid Mike Turner, lid van de House Armed Services Subcommittee on Strategic Forces, zei dat China's nucleaire opbouw "ongekend" was en maakte duidelijk dat het "kernwapens inzet om de Verenigde Staten en onze bondgenoten te bedreigen".

Hij zei dat de weigering van China om te onderhandelen over wapenbeheersing "een reden tot zorg zou moeten zijn en door alle verantwoordelijke landen moet worden veroordeeld".

Een andere Republikein, Mike Rogers, lid van de House Armed Services Committee, zei dat de Chinese opbouw de noodzaak aantoont om het Amerikaanse nucleaire afschrikmiddel snel te moderniseren.

Een rapport van het Pentagon uit 2020 schatte de voorraad kernkoppen van China in "de lage 200s" en zei dat het naar verwachting ten minste zou verdubbelen in omvang naarmate Peking zijn troepen uitbreidt en moderniseert. Analisten zeggen dat de Verenigde Staten ongeveer 3,800 kernkoppen hebben, en volgens een factsheet van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er 1,357 daarvan op 1 maart ingezet.

Washington heeft China herhaaldelijk opgeroepen om zich bij Rusland en Rusland aan te sluiten bij een nieuw wapenbeheersingsverdrag.

Het verslag op de nieuwe silo's komt als adjunct-staatssecretaris Wendy Sherman is wegens het houden van wapenbeheersingsgesprekken met Rusland in Genève op woensdag.

Sherman was eerder deze week in China voor besprekingen waarbij Peking Washington beschuldigde van: het creëren van een "denkbeeldige vijand" om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen en China te onderdrukken.

Peking zegt dat zijn arsenaal in het niet valt bij dat van de Verenigde Staten en Rusland en dat het bereid is om bilaterale dialogen te voeren over strategische veiligheid "op basis van gelijkheid en wederzijds respect".

Verder lezen

China

VS en China staan ​​stil in diepgewortelde Tianjin-gesprekken

gepubliceerd

on

By

Zonder indicatie van een top van de leiders tussen de VS en China in de maak, noch van de resultaten die zijn aangekondigd van diplomatieke besprekingen op hoog niveau op maandag (26 juli), lijken de betrekkingen tussen Peking en Washington tot stilstand te zijn gekomen, aangezien beide partijen erop aandringen dat de ander moet concessies doen om de banden te verbeteren, schrijven Michael Martina als David Brunnstrom.

Amerikaanse functionarissen hadden benadrukt dat de reis van plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman naar de Noord-Chinese havenstad Tianjin om minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en andere functionarissen te ontmoeten een kans om ervoor te zorgen dat de toenemende concurrentie tussen de twee geopolitieke rivalen leidt niet tot een conflict.

Maar de strijdlustige verklaringen die uit de bijeenkomst naar voren kwamen – zij het in combinatie met suggesties van functionarissen dat de sessies achter gesloten deuren iets hartelijker waren – weerspiegelden de toon die in maart in Alaska werd gezet, toen de eerste diplomatieke gesprekken op hoog niveau onder president Joe Biden werden overschaduwd door zeldzame openbare vitriool van beide kanten.

advertentie

Hoewel Tianjin niet dezelfde mate van uiterlijke vijandigheid aan de kaak stelde als die in Alaska te zien was, leken de twee partijen te stoppen om daadwerkelijk over iets te onderhandelen, in plaats daarvan vast te houden aan lijsten met vastgestelde eisen.

Sherman drong bij China aan op acties die volgens Washington in strijd zijn met de op regels gebaseerde internationale orde, waaronder het harde optreden van Peking tegen de democratie in Hong Kong, wat de Amerikaanse regering beschouwt als een aanhoudende genocide in Xinjiang, misbruik in Tibet en de inperking van de persvrijheid.

"Ik denk dat het verkeerd zou zijn om de Verenigde Staten te typeren als mensen die op de een of andere manier China's samenwerking zoeken of vragen", zei een hoge functionaris van de Amerikaanse regering na de gesprekken tegen verslaggevers, verwijzend naar wereldwijde zorgen zoals klimaatverandering, Iran, Afghanistan en Noord-Korea.

"Het is aan de Chinese kant om te bepalen hoe klaar ze zijn om... de volgende stap te zetten", zei een tweede functionaris van de Amerikaanse regering over het overbruggen van meningsverschillen.

Maar Wang hield in een verklaring vol dat de bal in het kamp van de Verenigde Staten lag.

"Als het gaat om het respecteren van internationale regels, zijn het de Verenigde Staten die opnieuw moeten nadenken", zei hij en eiste dat Washington alle unilaterale sancties en tarieven tegen China opheft.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onlangs gesignaleerd dat er voorwaarden zouden kunnen zijn voor de Verenigde Staten waarop elke vorm van samenwerking afhankelijk zou zijn, een standpunt dat volgens sommige analisten een recept is voor diplomatieke ossificatie en dat slechte vooruitzichten laat voor verbeterde banden.

Bonnie Glaser, een Azië-expert bij het Duitse Marshallfonds van de Verenigde Staten, zei dat het belangrijk is dat de twee partijen een vorm van engagement behouden. Tegelijkertijd bleek er in Tianjin geen overeenstemming te zijn over vervolgbijeenkomsten of mechanismen voor een voortdurende dialoog.

"Dat zal Amerikaanse bondgenoten en partners waarschijnlijk ongerust maken. Ze hopen op meer stabiliteit en voorspelbaarheid in de relatie tussen de VS en China", zei Glaser.

Beide partijen zullen waarschijnlijk teleurgesteld zijn als ze verwachten dat de ander als eerste toegeeft, voegde ze eraan toe.

In kringen van buitenlands beleid was er enige verwachting dat Biden de Chinese leider Xi Jinping voor het eerst zou ontmoeten sinds hij president werd aan de zijlijn van een G20-top in Italië in oktober.

Woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis zei dat het vooruitzicht van een Biden-Xi-bijeenkomst in Tianjin niet aan de orde was, hoewel ze eraan toevoegde dat ze verwacht dat er op een gegeven moment een mogelijkheid zal zijn om deel te nemen.

Indicaties zijn ondertussen dat de Biden-administratie kan opschalen zowel handhavingsacties die van invloed zijn op Peking - zoals hardhandig optreden tegen de Iraanse olieverkoop aan China - als coördinatie met bondgenoten in de context van het tegengaan van China, inclusief een andere top later dit jaar die Biden graag wil organiseren met de leiders van Japan, Australië en India .

Het Witte Huis van Biden heeft ook weinig signalen gegeven dat het van plan is de tarieven op Chinese goederen die onder de regering-Trump zijn vastgesteld, terug te draaien.

Tegelijkertijd lijkt samenwerking bij de COVID-19-pandemie bijna volledig buiten bereik, aangezien de Verenigde Staten de afwijzing door Peking van een plan van de Wereldgezondheidsorganisatie voor verder onderzoek naar de oorsprong van het virus noemen. "onverantwoordelijk" en "gevaarlijk".

Er zijn ook weinig tekenen van bereidheid van China om samen te werken met Washington op het gebied van klimaat, een prioriteit voor Biden, ondanks energieke smeekbeden van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

"Wat in Tianjin te zien was, is dat beide partijen nog steeds ver van elkaar verwijderd zijn over hoe zij de waarde en de rol van diplomatieke betrokkenheid zien", zegt Eric Sayers, een visiting fellow bij het American Enterprise Institute.

Scott Kennedy, een China-specialist bij het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington, zei dat geen van beide partijen op dit moment veel voordeel zag om meer coöperatief te zijn.

"En er is geen laaghangend fruit voor samenwerking voor beide partijen en elk gebaar in de richting van samenwerking gaat gepaard met aanzienlijke kosten, zowel binnenlands als strategisch", zei hij.

"Ik denk dat we zeer lage verwachtingen moeten hebben over het vinden van een gemeenschappelijke basis en het stabiliseren van de relatie in de nabije toekomst."

Verder lezen

China

Chinese president Xi Jinping bezoekt onrustige regio Tibet

gepubliceerd

on

President Xi Jinping (foto) heeft de politiek geteisterde regio van Tibet bezocht, het eerste officiële bezoek van een Chinese leider in 30 jaar, schrijft BBC.

De president was van woensdag tot en met vrijdag in Tibet, maar vanwege de gevoeligheden van de reis meldden de staatsmedia vrijdag pas over het bezoek.

China wordt beschuldigd van het onderdrukken van culturele en religieuze vrijheid in de afgelegen en voornamelijk boeddhistische regio.

advertentie

De regering ontkent de beschuldigingen.

Op beelden die zijn vrijgegeven door de staatsomroep CCTV, is te zien hoe de heer Xi een menigte begroette die etnische kostuums droeg en met de Chinese vlag zwaaide toen hij zijn vliegtuig verliet.

Hij kwam aan in Nyingchi, in het zuidoosten van het land en bezocht een aantal locaties om meer te weten te komen over stedelijke ontwikkeling, voordat hij met de hooggelegen spoorlijn naar de hoofdstad Lhasa reisde.

In Lhasa bezocht de heer Xi het Potala-paleis, het traditionele huis van de verbannen Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama.

Mensen in de stad hadden voorafgaand aan zijn bezoek "ongewone activiteiten gemeld en hun bewegingen in de gaten gehouden", zei belangenbehartigingsgroep International Campaign for Tibet donderdag.

De heer Xi bezocht de regio 10 jaar geleden voor het laatst als vice-president. De laatste zittende Chinese leider die officieel een bezoek bracht aan Tibet was Jiang Zemin in 1990.

Staatsmedia zeiden dat de heer Xi de tijd nam om meer te weten te komen over het werk dat wordt gedaan op het gebied van etnische en religieuze zaken en het werk dat wordt gedaan om de Tibetaanse cultuur te beschermen.

Veel Tibetanen in ballingschap beschuldigen Peking van religieuze onderdrukking en het uithollen van hun cultuur.

Tibet heeft een tumultueuze geschiedenis gehad, waarin het sommige perioden heeft doorgebracht als een onafhankelijke entiteit en andere heeft geregeerd door machtige Chinese en Mongoolse dynastieën.

China stuurde in 1950 duizenden troepen om zijn claim op de regio af te dwingen. Sommige gebieden werden de Tibetaanse Autonome Regio en andere werden opgenomen in naburige Chinese provincies.

China zegt dat Tibet zich aanzienlijk heeft ontwikkeld onder zijn heerschappij, maar campagnegroepen zeggen dat China de mensenrechten blijft schenden en beschuldigt het van politieke en religieuze repressie.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending