Verbind je met ons

China

China formaliseert een ingrijpende electorale opschudding voor Hong Kong en eist loyaliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

China voltooide dinsdag (30 maart) een ingrijpende herziening van het kiesstelsel van Hongkong, waardoor de democratische vertegenwoordiging in de stad drastisch werd afgeremd, aangezien de autoriteiten ervoor willen zorgen dat "patriotten" het wereldwijde financiële centrum regeren. schrijven Taxus Lun Tian en Clare Jim.

De maatregelen maken deel uit van de inspanningen van Peking om zijn steeds autoritairder wordende greep op zijn meest vrije stad te consolideren na het opleggen van een nationale veiligheidswet in juni, die critici zien als een instrument om afwijkende meningen de kop in te drukken.

Door de veranderingen zou het aantal rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers dalen en het aantal door Peking goedgekeurde functionarissen stijgen in een uitgebreide wetgevende macht, meldde persbureau Xinhua.

Als onderdeel van de opschudding zal een krachtige nieuwe doorlichtingscommissie kandidaten voor een openbaar ambt volgen en samenwerken met de nationale veiligheidsautoriteiten om ervoor te zorgen dat ze loyaal zijn aan Peking.

Maria Tam, een hooggeplaatste politicus uit Hongkong die met het Chinese parlement samenwerkt aan zaken die verband houden met de mini-grondwet van Hongkong, vertelde Reuters dat het Comité voor de bescherming van de nationale veiligheid de nieuwe doorlichtingscommissie zou helpen om “de achtergrond van alle kandidaten te begrijpen, met name of ze had voldaan aan de nationale veiligheidswet.”

Beijing legde in juni de controversiële veiligheidswetgeving op aan Hongkong en bestrafte wat het in grote lijnen definieert als ondermijning, afscheiding, samenspanning met buitenlandse troepen en terrorisme met levenslange gevangenisstraffen.

De Chinese autoriteiten hebben gezegd dat de electorale opschudding bedoeld is om "achterpoortjes en tekortkomingen" weg te werken die de nationale veiligheid bedreigden tijdens anti-regeringsonrust in 2019 en om ervoor te zorgen dat alleen "patriotten" de stad besturen.

advertentie

De maatregelen zijn de belangrijkste herziening van de politieke structuur van Hongkong sinds het in 1997 terugkeerde naar de Chinese overheersing en wijzigen de omvang en samenstelling van de wetgevende macht en het kiescomité ten gunste van pro-Beijing-figuren.

Carrie Lam, Chief Executive van Hongkong, en verschillende stadsambtenaren, waaronder de minister van Justitie, gaven allemaal afzonderlijke verklaringen af ​​waarin ze China's stap prezen.

"Ik ben er vast van overtuigd dat door het kiesstelsel te verbeteren en 'patriotten die Hong Kong besturen' te implementeren, de buitensporige politisering in de samenleving en de interne verdeeldheid die Hong Kong heeft verscheurd, effectief kunnen worden verzacht", zei Lam.

Tijdens een persconferentie later zei Lam dat de wijzigingen half april aan de Wetgevende Raad zouden worden voorgelegd en dat ze naar verwachting eind mei zouden worden aangenomen.

De verkiezingen voor de Wetgevende Raad, die in september werden uitgesteld omdat de regering het coronavirus noemde, zouden in december worden gehouden, voegde ze eraan toe, terwijl de verkiezingen voor het leiderschap van de stad zoals gepland in maart zouden worden gehouden. Diashow ( 4 afbeeldingen )

ONOPGENOMEN

Het aantal rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers zal dalen van 20 naar 35 en de omvang van de wetgevende macht zal toenemen van 90 naar 70 zetels nu, zei Xinhua, terwijl een verkiezingscommissie die verantwoordelijk is voor het selecteren van de CEO zal toenemen van 1,200 leden naar 1,500.

De vertegenwoordiging van 117 districtsraadsleden op gemeenschapsniveau in de verkiezingscommissie zou worden geschrapt en de zes districtsraadszetels in de Wetgevende Raad zullen ook verdwijnen, aldus Xinhua.

Districtsraden zijn de enige volledig democratische instelling van de stad, en na een stemming in 90 wordt bijna 452% van de 2019 districtszetels gecontroleerd door het democratische kamp. Ze houden zich meestal bezig met basiskwesties, zoals verbindingen met het openbaar vervoer en het ophalen van afval.

De electorale herstructurering werd zonder tegenstand goedgekeurd door het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, aan de top van de Chinese wetgevende macht, meldde Xinhua.

Peking had algemeen kiesrecht beloofd als een ultiem doel voor Hongkong in zijn mini-grondwet, de basiswet, die de stad ook een brede autonomie garandeert die niet te zien is op het Chinese vasteland, inclusief vrijheid van meningsuiting.

Critici zeggen dat de veranderingen Hongkong in de tegenovergestelde richting doen bewegen, waardoor de democratische oppositie de meest beperkte ruimte krijgt die ze ooit heeft gehad sinds de overdracht, als die er al is.

Sinds de veiligheidswet is ingevoerd, zijn de meeste pro-democratische activisten en politici erin verstrikt geraakt of om andere redenen gearresteerd.

Sommige gekozen wetgevers zijn gediskwalificeerd, waarbij autoriteiten hun eed onoprecht noemden, terwijl tientallen democratie-activisten in ballingschap werden gedreven.

Alle wetgevende kandidaten, inclusief rechtstreeks gekozen zetels, zullen volgens Xinhua ook nominaties nodig hebben van elk van de vijf subsectoren in de verkiezingscommissie, waardoor het moeilijker wordt voor pro-democratische kandidaten om deel te nemen aan de verkiezingen.

"Ze willen de veiligheidsfactor verhogen, zodat de democraten in de toekomst niet alleen zeer beperkte zetels krijgen, maar als ze niet geliefd zijn bij Peking, ze niet eens kunnen deelnemen aan de verkiezingen", zegt Ivan Choy, een hoofddocent aan de Chinese University of Hong Kong's Department of Government and Public Administration.

Hij verwacht dat de democratische kandidaten na de hervormingen hooguit een zesde, of ongeveer 16 zetels, in LegCo zullen bemachtigen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending