Verbind je met ons

Canada

Canada bestempelt de Iraanse IRGC als een terroristische organisatie, waarmee de passiviteit van de EU wordt getrotseerd

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 19 juni 2024 ondernam Canada beslissende actie tegen de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) door bestempelt het als een terroristische organisatie. Deze belangrijke stap komt ondanks de voortdurende weigering van de Europese Unie om dit voorbeeld te volgen, ondanks herhaalde oproepen van het Europees Parlement om de IRGC op de zwarte lijst te zetten.

https://globalnews.ca/video/10576013/canada-officially-designates-irans-irgc-as-a-terrorist-entity

De IRGC opereert onder de directe invloed van de Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, en is berucht om zijn interne repressie en economische controle.

De Revolutionaire Garde heeft in Iran een enorm economisch imperium gecreëerd, dat handel, industrie, energie, bankwezen, transport, mijnbouw, gezondheidszorg, entertainment, sport en import-export omvat. Zij controleren dit enorme netwerk via stichtingen, kampen, consortia en holdings. Maar dit is slechts de gewone kant van hun activiteiten. Belangrijker nog is dat ze hun economische macht gebruiken om mondiaal terrorisme en oorlogvoering te financieren, terwijl ze het onderdrukkende regime in Iran steunen.

Internationaal is de Quds Force berucht vanwege het ondersteunen van terroristische activiteiten en het verlenen van financiële, logistieke en militaire steun aan geallieerde regeringen en gewapende groepen in het hele Midden-Oosten.

advertentie

Deze beslissende stap van Canada staat in schril contrast met de weigering van de Europese Unie (EU) om soortgelijke stappen te ondernemen. Ondanks verschillende resoluties van het Europees Parlement waarin wordt opgeroepen om de IRGC op de zwarte lijst te plaatsen, is de EU inactief gebleven. Sleutelfiguren zoals Josep Borrell, die als zachtaardig tegenover Iran wordt gezien, hebben een belangrijke rol gespeeld in dit verzoeningsbeleid. Deze onwil heeft tot scherpe kritiek geleid, waarbij velen beweren dat het het Iraanse regime en zijn repressieve mechanismen aanmoedigt.

De aanwijzing van Canada brengt het in lijn met de Verenigde Staten, die de IRGC in 2019 op de zwarte lijst hebben gezet. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook aangekondigd van plan te zijn dit voorbeeld te volgen, maar moet de aanwijzing nog implementeren. Door deze stap te zetten versterkt Canada de noodzaak van een verenigd internationaal standpunt tegen de kwaadaardige activiteiten van de IRGC en onderstreept het de groeiende erkenning van zijn rol bij het bevorderen van terrorisme en regionale instabiliteit.

Het besluit heeft ook bijzondere weerklank voor de Canadezen, gezien de verantwoordelijkheid van de IRGC voor de tragische neergang van vlucht PS752 in 2020, waarbij 176 mensen om het leven kwamen, waaronder 55 Canadese staatsburgers en 30 permanente inwoners.

Mvr MaryamRajaviDe verkozen voorzitter van de belangrijkste oppositionele Nationale Raad van Verzet van Iran zei: “De aanwijzing door Canada van de IRGC als een terroristische entiteit is een lovenswaardige stap die felicitaties verdient aan het parlement en de regering van Canada. Het Iraanse verzet heeft hiervoor gepleit. Deze maatregel is essentieel als reactie op vier decennia van repressie, terrorisme en oorlogszucht door het regime.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending