Verbind je met ons

Bulgarije

Is de nationalisatie van Neftochim aantrekkelijker voor Bulgarije dan miljarden die uit Brussel komen?

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In plaats van het benodigde pakket wetten goed te keuren om EU-middelen te ontvangen in het kader van het plan voor herstel en duurzame ontwikkeling, heeft de Volksvergadering van Bulgarije (het parlement van het land) met spoed drie wetten aangenomen die de voorwaarden scheppen voor de onthoofding van een succesvolle particuliere onderneming en de overdracht ervan aan de staat controle. Bulgaren zijn zich terdege bewust van dit plan: de staat zal een nog minder effectieve manager blijken te zijn en zal de zwaar aangetaste, maar desalniettemin zeer waardevolle activa te koop aanbieden aan 'de juiste mensen'. De vraag blijft: wie wordt de toekomstige eigenaar van de grootste olieraffinaderij op de Balkan?

Het 48e parlement van Bulgarije begon zijn werkzaamheden in oktober 2022 en eindigde drie maanden later, in januari 2023. De president van de republiek, Rumen Radev, drong er bij de afgevaardigden op aan om de volgende regering te kiezen, een nieuwe staatsbegroting goed te keuren en te stemmen voor het pakket van wijzigingen die door de interim-regering zijn ingevoerd, waaronder 22 wetten die Bulgarije nodig heeft om 6.3 miljard euro van de EU te ontvangen. Het bedrag werd goedgekeurd door de Europese Commissie als onderdeel van het plan voor herstel en duurzame ontwikkeling van Bulgarije, maar de overdracht aan het land zou ingrijpende hervormingen vergen in Bulgarije.

Het parlement heeft geen enkele wet uit 22 pakketten volgens de EU-richtlijnen gestemd. De inspanningen van het parlementslid waren gewijd aan de drie nieuw uitgevonden wetten die werden gesteund door een oneven meerderheid van partijen - GERB, DPS en Democratisch Bulgarije. Ze zijn er altijd niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken over andere kwesties. Alle drie de wetten zijn aangenomen onder het voorwendsel toezicht te houden op de naleving van EU-sancties en hebben betrekking op slechts één bedrijf: de grote olieraffinaderij op de Balkan, LUKOIL Neftochim Burgas.

Iedereen die geïnteresseerd is in de oliehandel in Bulgarije is zich terdege bewust van het technologische niveau van de raffinaderij ter waarde van miljarden dollars. In zijn huidige positie als de grootste en modernste raffinaderij van het land, zou Neftochim Burgas te duur zijn om te worden gekocht door "geschikte" leidinggevenden. Als de plant echter onrendabel wordt, zal de eigenaar deze met een flinke korting moeten verkopen. De drie wetten, die al door president Radev zijn ondertekend, verlagen het activaprofiel radicaal.

De eerste wet legaliseert de terugtrekking van 70% van het verschil tussen de prijs van Oeral- en Brent-olie, vermenigvuldigd met het totale volume aan brandstof dat op de markt wordt geleverd. De tweede wet veronderstelt de intrekking van de concessie van de Neftochim Burgas voor de Rosenets-haven, via welke het grootste deel van de olie naar Bulgarije wordt geïmporteerd. Ten slotte impliceert de derde wet de introductie van operationeel beheer door de staat bij de raffinaderij, gerechtvaardigd door het strategische belang van de onderneming. De auteurs rechtvaardigen hun focus op de raffinaderij en samenwerking tussen concurrerende partijen met consumentenbelangen.

Bulgarije geniet een afwijking van Europese sancties op de invoer van Russische olie en aardolieproducten. De brandstof in Bulgarije is al de goedkoopste in de hele EU, en de Neftohim-raffinaderij betaalt al 33% belasting op overtollige winsten volgens de Europese regelgeving, de staat zal nog eens 70% aftrekken van het verschil tussen de prijs van Brent- en Oeralolie, en zal ze via overheidssteun teruggeven aan de consument. Tenzij de Europese Commissie merkt dat dit in wezen een vergoeding is en volgens de Europese regels 75% van deze fondsen incasseert.

Politici leggen uit dat raffinaderijen in de toekomst moeten betalen voor toegang tot haveninfrastructuur, en dat de staat dus nog meer winst zal ontvangen. Ook wordt een vervroegde accijns en btw ingevoerd. Als de fabriek onder dergelijke omstandigheden echter niet kan werken, neemt de staat de bedrijfsvoering over, wederom “in het belang van de consument”.

advertentie

Sommige Bulgaarse journalisten vermoeden echter dat de wetgevingsinitiatieven tegen de fabriek in het belang zijn van een andere eigenaar van een Bulgaarse raffinaderij, Insa Oil. Onlangs heeft het een nieuw opgericht Amerikaans investeringsfonds geïntroduceerd als stichtend lid en is het van plan zijn activiteiten in Europese landen uit te breiden. Een aantal publicaties in de Bulgaarse media brengt de eigenaar van Insa Oil, Georgy Samuilov, in verband met duistere handelspraktijken en politiek patronage. Als zijn structuren potentiële kopers van Neftohim Burgas blijken te zijn, zal dat de meeste Bulgaren niet verbazen.

In een land als Bulgarije, dat al tientallen jaren wordt bekritiseerd vanwege corruptie, is een dergelijke regeling algemeen bekend en is de afgelopen 15 jaar herhaaldelijk gebruikt: het staatsapparaat richt zich op een specifiek succesvol bedrijf, maakt het levenloos en verandert van eigenaar . Daarom is de veronderstelling dat de onrendabiliteit van de fabriek het uiteindelijke doel van uitdrukkelijke wetgeving is, niet zonder logica.

Aangezien raffinaderij Neftohim eigendom is van het Russische bedrijf, wordt de druk gerechtvaardigd door het sanctiebeleid van de EU. Vicepremier en minister van Transport Khristo Aleksiev ziet echter geen logica in de initiatieven van de afgevaardigden. “Ondanks de analyses die aan het parlement zijn verstrekt, heeft het wetten en besluiten aangenomen die risico's creëren voor prijsstijgingen en de opschorting van de operatie van Neftochim Burgas. De parlementsleden hadden geen wetten mogen aannemen die restrictiever zijn dan de eisen van de Europese Commissie. Deze EG-compromissen zijn juist gemaakt om Bulgarije, als het armste land in de EU, de kans te geven om van deze vertraging te profiteren, dus ik zie de logica van de parlementsleden niet in waarom we deze zaak op zo'n manier hadden moeten benaderen. op strikte wijze”, zei Aleksiev tegen verslaggevers. Hij is ervan overtuigd dat “het hele proces van aanvoer van ruwe olie overnemen, verwerken en distribueren een heel moeilijk proces is en het is duidelijk dat de staat niet over zo’n bron en kennis beschikt.

Nu kijkt de Bulgaarse regering uiterst onhandig tegenover de Europese Commissie. In plaats van te rapporteren over het voldoen aan de voorwaarden om het land van de broodnodige EU-middelen te voorzien, stuurt het verschillende wetten ter kennisgeving naar Brussel. De Europese Commissie zal moeten controleren of de EU-wetgeving en internationale handelsregels worden nageleefd, of de goedgekeurde staatssteun gerechtvaardigd is en of het opleggen van verborgen tarieven een poging is om het bedrijfsleven onder druk te zetten.

Als Brussel drie wetten goedkeurt, zal Neftochim Burgas onderworpen zijn aan de gebruikelijke inkomstenbelasting van 10% en aan een solidariteitsbijdrage van 33%, aangenomen in overeenstemming met de Europese regelgeving. En bovendien een vergoeding van 70% van het verschil tussen de prijzen van benchmark-ruwe oliën.

In combinatie met de ontoegankelijkheid van de haven kunnen andere belastingen, heffingen, accijnzen en gewijzigde voorwaarden van bestaande belastingen Neftochims bedrijf onrendabel maken en het activaprofiel verlagen. Dit kan gevolgen hebben voor de banen van ongeveer tienduizenden mensen, evenals honderd andere Bulgaarse bedrijven die bij de operationele activiteiten betrokken zijn.

Als LUKOIL echter besluit zich terug te trekken uit de Bulgaarse markt, zal de nieuwe eigenaar, wie hij ook mag zijn, onmiddellijk moeten zorgen voor olievoorraden voor de lange termijn. Dan zal Bulgarije om dure niet-Russische olie moeten concurreren met andere landen zoals Turkije. In dit geval kan het land niet alleen de opname van overtollige winsten vergeten, maar ook het aanzienlijke bedrag aan belastingen, accijnzen en sociale zekerheidsbetalingen dat op de Bulgaarse begroting terechtkomt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de bevolking van de armste EU-lidstaat.

Aan de andere kant is Neftochim Burgas een belangrijke producent van brandstof die niet alleen in Bulgarije, maar ook in andere Balkanlanden wordt verbruikt. Door de sluiting van de raffinaderij in het kader van de Europese dieselcrisis zou de hele regio zonder brandstof kunnen komen te zitten. In de praktijk zijn de drie wetten die zijn geërfd van de korte levensduur van het 48e Bulgaarse parlement dus een tikkende tijdbom voor elke toekomstige Bulgaarse regering en voor de hele regio.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending