Verbind je met ons

Bosnië-Herzegovina

Genocideveroordeling bevestigd tegen voormalige Bosnisch-Servische legerchef Mladic

gepubliceerd

on

Rechters van de Verenigde Naties voor oorlogsmisdaden hebben dinsdag (8 juni) een veroordeling voor genocide en een levenslange gevangenisstraf tegen de voormalige Bosnisch-Servische militaire commandant Ratko Mladic bevestigd, waarmee hij zijn centrale rol in Europa's ergste wreedheden sinds de Tweede Wereldoorlog bevestigde. schrijven Anthony Deutsch en Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, leidde de Bosnisch-Servische strijdkrachten tijdens de oorlog van 1992-95 in Bosnië. Hij werd in 2017 veroordeeld op beschuldiging van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder het terroriseren van de burgerbevolking van de Bosnische hoofdstad Sarajevo tijdens een 43 maanden durende belegering, en het doden van meer dan 8,000 moslimmannen en -jongens die gevangen werden genomen in de oostelijke stad van Srebrenica in 1995.

"Zijn naam moet worden geplaatst op de lijst van de meest verdorven en barbaarse figuren uit de geschiedenis", zei hoofdaanklager Serge Brammertz na het vonnis. Hij drong er bij alle functionarissen in de etnisch verdeelde regio van voormalig Joegoslavië op aan de ex-generaal te veroordelen.

Mladic, die tijdens zijn proces zowel de veroordeling als de levenslange gevangenisstraf had aangevochten, droeg een overhemd en een zwart pak en stond naar de grond te kijken terwijl het vonnis in hoger beroep werd voorgelezen in de rechtbank in Den Haag.

De kamer van beroep "verwerpt het beroep van Mladic in zijn geheel..., verwerpt het beroep van de aanklager in zijn geheel..., bevestigt de levenslange gevangenisstraf die de kamer van beroep tegen Mladic heeft uitgesproken", zei voorzitter Prisca Nyambe.

De uitkomst is het einde van 25 jaar processen bij het ad hoc Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië, waarbij 90 mensen werden veroordeeld. Het ICTY is een van de voorlopers van het Internationaal Strafhof, 's werelds eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden, eveneens gevestigd in Den Haag.

"Ik hoop dat met dit Mladic-oordeel kinderen in (Bosnië's Servisch geleide entiteit) Republika Srpska en kinderen in Servië die in leugens leven, dit zullen lezen", zei Munira Subasic, wiens zoon en echtgenoot werden gedood door Servische troepen die Srebrenica onder de voet liepen. na de uitspraak, met de nadruk op de ontkenning van de Servische genocide.

Veel Serviërs beschouwen Mladic nog steeds als een held, niet als een crimineel.

De naoorlogse Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik, nu voorzitter van het tripartiete interetnische presidentschap van Bosnië, hekelde het vonnis. "Het is ons duidelijk dat hier een poging wordt gedaan om een ​​mythe te creëren over genocide die nooit heeft plaatsgevonden", zei Dodik.

'HISTORISCH OORDEEL'

De Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic wordt begeleid door een officier van het Franse Vreemdelingenlegioen als hij aankomt op een bijeenkomst georganiseerd door de Franse VN-commandant generaal Philippe Morillon op de luchthaven van Sarajevo, Bosnië en Herzegovina in maart 1993. Foto gemaakt in maart 1993. REUTERS/ Chris Helgren
Voormalig Bosnisch-Servische militaire leider Ratko Mladic gebaart voorafgaand aan de uitspraak van zijn vonnis in hoger beroep bij het VN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) in Den Haag 8 juni 2021. Peter Dejong/Pool via REUTERS
Een Bosnische moslimvrouw reageert terwijl ze wacht op het definitieve vonnis van de voormalige Bosnisch-Servische militaire leider Ratko Mladic in het Srebrenica-Potocari Genocide Memorial Centre, Bosnië en Herzegovina, 8 juni 2021. REUTERS/Dado Ruvic

In Washington prees het Witte Huis het werk van de VN-tribunalen om plegers van oorlogsmisdaden voor het gerecht te brengen.

"Dit historische vonnis laat zien dat degenen die gruwelijke misdaden begaan verantwoordelijk zullen worden gehouden. Het versterkt ook onze gedeelde vastberadenheid om toekomstige gruweldaden waar ook ter wereld te voorkomen", staat in een verklaring.

De rechters van het beroep zeiden dat Mladic, die na zijn aanklacht tegen het ICTY 16 jaar voortvluchtig was tot zijn arrestatie in 2011, in hechtenis zou blijven in Den Haag terwijl er regelingen werden getroffen voor zijn overbrenging naar een staat waar hij zijn straf zal uitzitten. Het is nog niet bekend welk land hem zal meenemen.

Advocaten van Mladic hadden aangevoerd dat de voormalige generaal niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor mogelijke misdaden begaan door zijn ondergeschikten. Ze vroegen om vrijspraak of een nieuw proces.

Aanklagers hadden het beroepspanel gevraagd om de veroordeling en levenslange gevangenisstraf van Mladic volledig te handhaven.

Ze wilden ook dat hij schuldig zou worden bevonden aan een extra aanklacht van genocide wegens een campagne van etnische zuivering - een poging om Bosnische moslims, Kroaten en andere niet-Serviërs te verdrijven om een ​​Groot-Servië uit te werken - in de eerste jaren van de oorlog waaronder brute detentiekampen die de wereld schokten.

Ook dat beroep werd verworpen. Uit het vonnis van 2017 bleek dat de etnische zuiveringscampagne neerkwam op vervolging - een misdaad tegen de menselijkheid - maar niet op genocide.

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zei dinsdag dat de definitieve uitspraak van Mladic betekende dat het internationale rechtssysteem hem ter verantwoording had geroepen.

"De misdaden van Mladic waren het weerzinwekkende hoogtepunt van haat aangewakkerd voor politiek gewin", zei Bachelet in een verklaring.

De lagere rechtbank van het ICTY oordeelde dat Mladic deel uitmaakte van "een criminele samenzwering" met Bosnisch-Servische politieke leiders. Het ontdekte ook dat hij in "direct contact" stond met de toenmalige Servische president Slobodan Milosevic, die in 2006 stierf kort voor de uitspraak in zijn eigen ICTY-proces wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Mladic zou een beslissende rol hebben gespeeld bij enkele van de meest gruwelijke misdaden die op Europese bodem zijn gepleegd sinds de nazi-holocaust in de Tweede Wereldoorlog.

Het tribunaal stelde vast dat Mladic een cruciale rol speelde in de slachting in Srebrenica - die plaatsvond in een door de VN aangewezen "veilig gebied" voor burgers - aangezien hij zowel de militaire als de politie-eenheden controleerde.

Gezamenlijke verklaring van hoge vertegenwoordiger Josep Borrell en commissaris Olivér Várhelyi over de veroordeling van Ratko Mladic wegens genocide

De definitieve uitspraak in de zaak Ratko Mladić door het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (IRMCT) maakt een einde aan een belangrijk proces in de recente geschiedenis van Europa voor oorlogsmisdaden, waaronder genocide, die plaatsvonden in Bosnië en Herzegovina.

"Herinnerend aan degenen die hun leven hebben verloren, ons diepste medeleven gaat uit met hun dierbaren en degenen die het hebben overleefd. Dit oordeel zal bijdragen aan de genezing van al degenen die hebben geleden.

"De EU verwacht van alle politieke actoren in Bosnië en Herzegovina en op de Westelijke Balkan dat zij volledige samenwerking met de internationale tribunalen aan de dag leggen, hun beslissingen respecteren en hun onafhankelijkheid en onpartijdigheid erkennen.

"Ontkenning van genocide, revisionisme en verheerlijking van oorlogsmisdadigers zijn in tegenspraak met de meest fundamentele Europese waarden. Het besluit van vandaag is een kans voor leiders in Bosnië en Herzegovina en de regio, gezien de feiten, om het voortouw te nemen bij het eren van slachtoffers en het bevorderen van een gunstig klimaat tot verzoening om de erfenissen van de oorlog te overwinnen en duurzame vrede op te bouwen. 

"Dit is een voorwaarde voor de stabiliteit en veiligheid van Bosnië en Herzegovina en van fundamenteel belang voor zijn EU-pad. Het is ook een van de 14 kernprioriteiten van het advies van de Commissie over de aanvraag voor het EU-lidmaatschap van Bosnië en Herzegovina.

"Internationale en nationale rechtbanken in Bosnië en Herzegovina en in de buurlanden moeten hun missie voortzetten om gerechtigheid te bieden aan alle slachtoffers van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide, en hun familieleden. Er kan geen straffeloosheid zijn."

Verder lezen

Bosnië-Herzegovina

'Help ons alstublieft': migranten, blootgesteld aan de ijskoude winter in Bosnië, wachten op een kans om de EU te bereiken

gepubliceerd

on

By

Honderden migranten zoeken onderdak in verlaten gebouwen in en rond de noordwestelijke Bosnische stad Bihac, waar ze zich zo goed mogelijk inpakken tegen de sneeuw en het vriesweer en in de hoop uiteindelijk EU-lid Kroatië over de grens te bereiken, schrijft .
Bosnië is sinds begin 2018 onderdeel geworden van een doorvoerroute voor duizenden migranten uit Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika met als doel de rijkere landen van Europa te bereiken.

Maar het wordt steeds moeilijker om de EU-grenzen over te steken en het verarmde Bosnië is een doodlopende weg geworden met een etnisch verdeelde regering die het niet aankan, waardoor honderden mensen zonder behoorlijke onderdak achterblijven.

Ali, 16, uit Afghanistan, slaapt al bijna zes maanden in een verlaten bus nadat hij een Bihac-kamp had verlaten.

"Ik ben er echt slecht aan toe, er is hier niemand om voor ons te zorgen en de omstandigheden zijn hier niet veilig", zei Ali tegen Reuters.

“Mensen die verondersteld worden ons te steunen, zijn gekomen om dingen van ons af te pakken en die dingen vervolgens in het kamp of op andere plaatsen te verkopen. We hebben hier niets ... Help ons alstublieft. "

Er zijn ongeveer 8,000 migranten in Bosnië, ongeveer 6,500 in kampen rond de hoofdstad Sarajevo en in de noordwestelijke hoek van het land dat aan Kroatië grenst.

Maandag (11 januari) sprak Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, telefonisch met Milorad Dodik, de Servische voorzitter van het Bosnische voorzitterschap, en drong er bij de Bosnische autoriteiten op aan om de barre humanitaire omstandigheden van migranten te verbeteren en centra meer gelijkmatig over het hele land te openen.

De door Serviërs en Kroaten gedomineerde delen van Bosnië weigeren migranten op te vangen, van wie de meesten afkomstig zijn uit moslimlanden.

"Borrell benadrukte dat het nalaten hiervan ernstige gevolgen zou hebben voor de reputatie van Bosnië en Herzegovina", zei zijn kantoor in een verklaring.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de Bosnische kampen leidt, zei dat haar mobiele teams ongeveer 1,000 mensen helpen die gehurkt zijn in huizen die tijdens de Bosnische oorlog in de jaren negentig verlaten of verwoest waren.

"Ze hebben niet de mogelijkheid van regelmatige voedseldistributie", zei IOM-kampmanager en -coördinator Natasa Omerovic. "Ze kunnen geen medische hulp zoeken."

Tot vorige week zaten nog eens 900 mensen zonder onderdak nadat het Lipa-zomerkamp, ​​zo'n 26 km verderop, in brand was gestoken, net toen de IOM besloot zich terug te trekken omdat het niet warm genoeg was voor de winter.

De Bosnische autoriteiten, die maandenlang verzoeken van de Europese Unie om een ​​alternatieve locatie te zoeken, negeerden, hebben nu voor verwarmde militaire tenten en bedden gezorgd.

Op zondagavond at een groep die onderdak vond in een verlaten huis in Bihac een bescheiden diner, gekookt onder fakkellicht op een geïmproviseerd vuur. Ze sliepen zonder water op de vuile betonnen vloer. Sommigen droegen alleen plastic pantoffels in de sneeuw.

"Een te zwaar leven hier", zei Shabaz Kan uit Afghanistan.

Verder lezen

Bosnië-Herzegovina

Bosnië en Herzegovina: de EU trekt 3.5 miljoen euro extra uit om kwetsbare vluchtelingen en migranten te ondersteunen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vandaag 3.5 miljoen euro extra aan humanitaire hulp aangekondigd om kwetsbare vluchtelingen en migranten in Bosnië en Herzegovina te helpen die worden geconfronteerd met een humanitaire ramp. Meer dan 1,700 vluchtelingen en migranten hebben nog steeds geen passende opvang en ondersteuning in het kanton Una Sana. Na de sluiting van het opvangcentrum in Lipa, dat niet wintervast was en ook brand heeft geleden, zitten momenteel 900 mensen op de voormalige camping. Daarnaast verblijven nog eens 800 vluchtelingen en migranten buiten in barre winterse omstandigheden, inclusief kinderen.

Hoge vertegenwoordiger / vicevoorzitter Josep Borrell zei: “De situatie in het kanton Una Sana is onaanvaardbaar. Winterbestendige accommodaties zijn een eerste vereiste voor menselijke leefomstandigheden, die te allen tijde moeten worden gegarandeerd. Lokale autoriteiten moeten bestaande faciliteiten beschikbaar stellen en een tijdelijke oplossing bieden totdat het Lipa-kamp wordt herbouwd tot een permanente faciliteit. De humanitaire hulp van de EU zal de mensen in nood toegang geven tot basisartikelen als onmiddellijke verlichting van hun huidige benarde situatie. Er zijn echter dringend langetermijnoplossingen nodig. We dringen er bij de autoriteiten op aan om mensen niet in de kou te laten staan, zonder toegang tot sanitaire voorzieningen te midden van een wereldwijde pandemie. "

Commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič zei: "In Bosnië en Herzegovina slapen honderden mensen, inclusief kinderen, buiten bij vriestemperaturen. bestaande faciliteiten beschikbaar. De EU zal aanvullende noodhulp verlenen, ook aan degenen die buiten slapen door voedsel, dekens en warme kleding uit te delen en door te gaan met het ondersteunen van niet-begeleide minderjarigen. Humanitaire hulp zou echter niet nodig zijn in Bosnië en Herzegovina als het land de juiste migratie zou implementeren beheer, zoals de EU al vele jaren heeft gevraagd. "

De op 3 januari aangekondigde humanitaire financiering zal vluchtelingen en migranten voorzien van warme kleding, dekens, voedsel, gezondheidszorg, geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Het zal ook bijdragen aan inspanningen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze financiering komt bovenop de € 4.5 miljoen die in april 2020 is toegewezen, waardoor de humanitaire hulp van de EU voor vluchtelingen en migranten in Bosnië en Herzegovina sinds 13.8 op € 2018 miljoen komt.

Achtergrond

Terwijl meer dan 5,400 vluchtelingen en migranten worden ondergebracht in door de EU gefinancierde tijdelijke opvangcentra in Bosnië en Herzegovina, is de huidige opvangcapaciteit die in het land beschikbaar wordt gesteld niet voldoende.

Ondanks de voortdurende betrokkenheid van de EU bij de autoriteiten, zijn ze niet overeengekomen om extra opvangfaciliteiten te openen en zijn ze doorgegaan met de sluiting van de bestaande faciliteiten, zoals het tijdelijk opvangcentrum Bira in Bihać. Mensen blijven slapen in verlaten gebouwen of geïmproviseerde tenten, zonder toegang tot veilig en waardig onderdak, water en sanitaire voorzieningen, elektriciteit en verwarming, en ze hebben slechts beperkte toegang tot voedsel en veilig drinkwater. Zonder toegang tot basisdiensten worden kwetsbare vluchtelingen en migranten in Bosnië en Herzegovina blootgesteld aan ernstige bescherming en gezondheidsrisico's, verergerd door het coronavirus. De broodnodige levensreddende hulp is geen vervanging voor langetermijnoplossingen voor de huidige situatie.

De EU biedt technische en financiële steun aan Bosnië en Herzegovina bij het algehele migratiebeheer, ook met betrekking tot het asielstelsel en de opvangvoorzieningen, en versterkt het grensbeheer. Sinds begin 2018 heeft de EU rechtstreeks aan Bosnië en Herzegovina of via uitvoerende partnerorganisaties meer dan 88 miljoen euro verstrekt om in de onmiddellijke behoeften van vluchtelingen, asielzoekers en migranten te voorzien en om Bosnië en Herzegovina te helpen zijn capaciteiten op het gebied van migratiebeheer te versterken.

Meer informatie

Humanitaire hulp van de EU in Bosnië en Herzegovina

Verder lezen

Bosnië-Herzegovina

Reis naar nergens: migranten wachten in de kou om vanuit het verbrande Bosnische kamp te worden vervoerd

gepubliceerd

on

By

Honderden migranten uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten wachtten dinsdag (29 december) in de kou om te worden vervoerd uit een verbrand kamp dat op het punt stond te worden ontmanteld in West-Bosnië, maar er was geen overeenkomst waar ze heen moesten, schrijft Ivana Sekularac.

Brand verwoestte vorige week het kamp in Lipa, waar ongeveer 1,200 mensen woonden. De politie en VN-functionarissen hebben gezegd dat de brand waarschijnlijk is begonnen door migranten die niet blij waren met de tijdelijke sluiting van het kamp, ​​die op dezelfde dag was gepland.

Dinsdag citeerden de media de Bosnische minister van Veiligheid, Selmo Cikotic, die zei dat de migranten zouden worden overgebracht naar een militaire kazerne in de stad Bradina, 320 km verderop. Minister van Financiën Vjekoslav Bevanda bestreed dat en zei dat er geen overeenkomst was geweest.

Bosnische media lieten foto's zien van bussen die geparkeerd stonden zodat migranten aan boord konden gaan. Inwoners verzamelden zich in Bradina om te protesteren tegen migranten die daarheen verhuisden, meldde de portal klix.ba.

Ongeveer 10,000 migranten zitten vast in Bosnië, in de hoop rijkere landen van de Europese Unie te bereiken.

Het Lipa-kamp, ​​dat afgelopen voorjaar werd geopend als een tijdelijk onderkomen voor de zomermaanden op 25 km afstand van Bihac, moest woensdag (30 december) worden gesloten voor renovatie in de winter.

De centrale regering wilde dat de migranten tijdelijk zouden terugkeren naar het Bira-kamp in Bihac, dat in oktober werd gesloten, maar de lokale autoriteiten waren het er niet mee eens dat andere delen van Bosnië ook de last van de migrantencrisis zouden moeten dragen.

De Europese Unie, die Bosnië 60 miljoen euro had gesteund om de crisis het hoofd te bieden en 25 miljoen euro meer had toegezegd, heeft de autoriteiten herhaaldelijk gevraagd om een ​​alternatief te vinden voor het ongeschikte Lipa-kamp, ​​als waarschuwing voor een zich ontwikkelende humanitaire crisis.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending