Verbind je met ons

Wit-Rusland

Wit-Russische functionaris: West liet ons geen andere keuze dan kernwapens in te zetten

DELEN:

gepubliceerd

on

Westerse landen lieten Wit-Rusland geen andere keuze dan Russische tactische kernwapens in te zetten en kunnen maar beter oppassen dat ze niet "rode lijnen overschrijden" bij belangrijke strategische kwesties, zo zei een hoge Wit-Russische functionaris op zondag (28 mei).

Alexander Volfovich, staatssecretaris van de Veiligheidsraad van Wit-Rusland, zei dat het logisch was dat de wapens werden teruggetrokken na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, aangezien de Verenigde Staten veiligheidsgaranties hadden geboden en geen sancties hadden opgelegd.

"Vandaag is alles afgebroken. Alle gemaakte beloften zijn voor altijd verdwenen", citeerde het persbureau Belta Volfovich tegen een interviewer op de staatstelevisie.

Wit-Rusland, geleid door president Alexander Loekasjenko sinds 1994, is de trouwste bondgenoot van Rusland onder de ex-Sovjetstaten en stond toe dat zijn grondgebied werd gebruikt om de invasie van Oekraïne door het Kremlin in februari 2022 te lanceren.

Rusland ging vorige week verder met een besluit om tactische kernwapens in te zetten op Wit-Russisch grondgebied, gericht op het behalen van specifieke winst op het slagveld.

Rusland zegt dat zijn "speciale militaire operatie" in Oekraïne gericht was op het tegengaan van wat het zegt een drang van het "collectieve westen" is om een ​​oorlog bij volmacht te voeren en Moskou een nederlaag toe te brengen.

"De inzet van tactische kernwapens op het grondgebied van Wit-Rusland is daarom een ​​van de stappen van strategische afschrikking. Als er enige reden in de hoofden van westerse politici blijft, zullen ze deze rode lijn natuurlijk niet overschrijden", zei Volfovich.

advertentie

Hij zei dat elke toevlucht tot het gebruik van "zelfs tactische kernwapens zal leiden tot onomkeerbare gevolgen".

Loekasjenko zei vorige week dat de wapens al onderweg waren, maar het is nog niet duidelijk wanneer ze op hun plaats zullen zijn.

De Verenigde Staten hebben de toekomstige inzet van kernwapens in Wit-Rusland aan de kaak gesteld, maar zeggen dat hun standpunt over het gebruik van dergelijke wapens niet is gewijzigd.

Lang voor de invasie werden aan Wit-Rusland westerse sancties opgelegd in verband met Loekasjenko's onderdrukking van de mensenrechten, met name de onderdrukking van massaprotesten tegen wat volgens zijn tegenstanders zijn vervalste herverkiezing in 2020 was.

Na de onafhankelijkheid van de Sovjetregering kwamen Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan overeen dat hun wapens werden verwijderd en teruggestuurd naar Rusland als onderdeel van internationale inspanningen om proliferatie in te dammen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending