Verbind je met ons

Wit-Rusland

#FreeRomanProtasevich: EU roept op tot vrijlating van Wit-Russische journalist

gepubliceerd

on

Sluit je aan bij de oproep voor de vrijlating van Roman Protasevich en Sofia Sapega, die worden vastgehouden door de Wit-Russische autoriteiten. Ontdek hoe u kunt helpen. De Wit-Russische journalist Protasevich en zijn vriendin Sapega waren op 23 mei op een vlucht van Athene naar Vilnius toen de Wit-Russische regering het vliegtuig dwong om door te sturen naar Minsk, waar ze werden vastgehouden. Maatschappij

De stap werd onmiddellijk met wijdverbreide veroordeling van over de hele wereld ontvangen en leidde tot oproepen tot sancties tegen het land.

Parlementsvoorzitter David Sassoli zei: "De gebeurtenissen in Wit-Rusland, met de kaping van een burgervliegtuig om tegenstanders van het regime te arresteren, vereisen een sprong voorwaarts in onze reactie in zowel kracht als snelheid."

Het Parlement en andere EU-instellingen roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van Protasevich en dringen er bij iedereen op aan zich uit te spreken over deze flagrante schending van de grondrechten.

Wat u zou kunnen doen om Roman Protasevich vrij te krijgen?

Schending van mensenrechten kan alleen gedijen in stilte. Help een geluid te creëren door op te komen voor Protasevic en Sapega die momenteel het zwijgen worden opgelegd en vastgehouden.

Wat je zou kunnen doen op internet:

  • Gebruik de hashtag #FreeRomanProtasevich en #FreeSofiaSapega op Twitter en andere platforms
  • Help ons de boodschap te verspreiden door dit artikel en onze berichten op sociale media te delen, zoals onze tweet

Je zou je eigen manieren kunnen bedenken om te protesteren. Zo stelde president Sassoli voor om luchthavens te gebruiken om de oorzaak te benadrukken: “Ik denk dat het een zeer positief gebaar zou zijn als een foto van Roman Protasevich zou worden getoond op de belangrijkste luchthavens van de lidstaten van de Europese Unie, als teken van solidariteit en om laten zien dat we hem niet in de steek zullen laten.”

Wat de EU doet in reactie op de acties van Wit-Rusland

De EU-leiders kwamen een dag na de gedwongen omleiding van de Ryanair-vlucht bijeen om te beslissen over een gemeenschappelijk antwoord. President Sassoli opende de top met een oproep tot actie: “Onze reactie moet krachtig, onmiddellijk en eensgezind zijn. De Europese Unie moet zonder aarzelen optreden en de verantwoordelijken straffen. Vanavond heb je een grote verantwoordelijkheid om te laten zien dat de Unie geen papieren tijger is.”

EU-leiders waren het erover eens om Wit-Russische vliegtuigen te verbieden in EU-luchtruimten te vliegen of EU-luchthavens te gebruiken. Ze riepen ook op tot de vrijlating van Protasevich en Sapega en tot een onderzoek door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Ze kwamen ook gerichte economische sancties overeen en om toe te voegen aan de lijst van personen die onderworpen zijn aan sancties.

Wat het Europees Parlement heeft gevraagd met betrekking tot Wit-Rusland

Commissie buitenlandse zaken van het Parlement besprak de gebeurtenissen in Wit-Rusland op 26 mei met oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya. Ze zei tegen de EP-leden: "Ik roep het Europees Parlement op ervoor te zorgen dat de reactie van de internationale gemeenschap niet beperkt blijft tot het Ryanair-vluchtincident. De reactie moet de situatie in Wit-Rusland in zijn geheel behandelen."

Het Parlement heeft regelmatig opgeroepen tot eerlijke verkiezingen in Wit-Rusland en tot eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat.

Alleen al vorig jaar riepen de leden van het Europees Parlement op tot:

In 2020, Europarlementariërs bekroond met de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken aan de democratische oppositie in Wit-Rusland.

Lees meer over de banden van de EU met andere landen

MEER WETEN? 

Wit-Rusland

Wit-Russische oppositieleider wil dat internationaal tribunaal Loekasjenko . onderzoekt

gepubliceerd

on

By

De Wit-Russische oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya spreekt in de Tsjechische Senaat in Praag, Tsjechië, 9 juni 2021. Roman Vondrous/Pool via REUTERS
De Wit-Russische oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya spreekt in de Tsjechische Senaat in Praag, Tsjechië, 9 juni 2021. Roman Vondrous/Pool via Reuters

Wit-Russische oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya (foto) riep woensdag (9 juni) op ​​tot de oprichting van een internationaal tribunaal om te onderzoeken wat zij de "misdaden" van de "dictatuur" van president Alexander Loekasjenko noemde, Reuters.

Loekasjenko heeft Wit-Rusland stevig in zijn greep gehouden sinds hij in 1994 aan de macht kwam, en is hard opgetreden tegen straatprotesten die vorig jaar begonnen naar aanleiding van een presidentsverkiezing die volgens zijn tegenstanders was gemanipuleerd zodat hij de macht kon behouden.

Loekasjenko, die verkiezingsfraude ontkent en kritiek op zijn staat van dienst op het gebied van de mensenrechten van de hand wijst, breidde het optreden dinsdag uit door wetgeving te ondertekenen over strengere straffen, waaronder gevangenisstraffen, voor mensen die deelnemen aan protesten of staatsfunctionarissen beledigen. Lees meer

"Ik roep op tot de oprichting van een internationaal tribunaal dat de misdaden van Loekasjenko's dictatuur in het verleden en tijdens de verkiezingen in 2020 zou onderzoeken", zei Tsikhanouskaya, die nu in Litouwen is gevestigd, tegen de Tsjechische senaat.

Tsikhanouskaya, die de Tsjechische president Milos Zeman en premier Andrej Babis ontmoette tijdens haar bezoek aan Tsjechië, gaf geen verdere details over haar voorstel.

Ze zei dat de enige oplossing voor de situatie in Wit-Rusland het houden van vrije verkiezingen met internationale waarnemers was.

Tsikhanouskaya was deze week in Praag voor een top van de Groep van Zeven geavanceerde economieën in Groot-Brittannië, waar Wit-Rusland naar verwachting zal worden besproken.

De voormalige Sovjetrepubliek verontwaardigde westerse landen vorige maand door een Ryanair-vlucht te laten landen in de hoofdstad Minsk en een dissidente journalist te arresteren die aan boord was.

Loekasjenko heeft de westerse kritiek op het incident van de hand gewezen en beschuldigde westerse landen van het voeren van een "hybride oorlog" tegen hem. De Verenigde Staten en de Europese Unie bereiden zich voor om de sancties tegen Wit-Rusland vanwege het vliegtuigincident aan te scherpen. Lees meer

Verder lezen

Wit-Rusland

De Wit-Russische Tsikhanouskaya roept de EU, het VK en de VS op om gezamenlijk druk uit te oefenen op Loekasjenko

gepubliceerd

on

By

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie moeten gezamenlijk optreden om meer druk uit te oefenen op de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko en zijn regering, oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya (foto) vertelde Reuters op vrijdag (4 juni), schrijft Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya maakte de opmerkingen tijdens een bezoek aan Warschau, Polen, voorafgaand aan een top van de rijke G7-landen in Groot-Brittannië volgende week, waarop ze hoopt dat kwesties die door de Wit-Russische oppositie naar voren zijn gebracht, zullen worden aangepakt. Wit-Rusland heeft de internationale agenda omhooggeschoten sinds het vorige maand een Ryanair-vlucht boven zijn luchtruim dwong en een oppositiejournalist arresteerde.

"De druk is groter wanneer deze landen gezamenlijk optreden en we een beroep doen op [het] VK, de VS, de Europese Unie en Oekraïne. Ze moeten gezamenlijk optreden, zodat hun stem luider zal zijn", zei Tsikhanouskaya.

Frankrijk heeft gezegd dat het de Wit-Russische oppositie tegen de G7-top, als gastland Groot-Brittannië daarmee instemt. Groot-Brittannië heeft gezegd dat er geen plannen zijn om verdere delegaties uit te nodigen, maar dat Wit-Rusland zou worden besproken.

Tsikhanouskaya zei dat ze niet was uitgenodigd voor de top, maar verwachtte dat Wit-Rusland daar zou worden besproken.

Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben allemaal een aantal Wit-Russische functionarissen verboden en tegoeden opgelegd na een verkiezing die volgens de oppositie was gemanipuleerd.

Sinds het Ryanair-incident hebben westerse landen hun luchtvaartmaatschappijen ontmoedigd om over Wit-Rusland te vliegen en zeiden ze andere stappen te zullen ondernemen, zoals het blokkeren van Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen en het toevoegen van meer namen aan hun zwarte lijsten.

Sommige oppositiefiguren hebben opgeroepen tot strengere maatregelen die gevolgen zouden hebben voor de gehele Wit-Russische economie, zoals beperkingen op de invoer van mineralen of olie uit Wit-Rusland.

Verder lezen

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

EU verbiedt Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen uit haar luchtruim en luchthavens

gepubliceerd

on

De Raad heeft vandaag (4 juni) besloten de bestaande beperkende maatregelen met betrekking tot Wit-Rusland aan te scherpen door een verbod in te voeren op het overvliegen van het EU-luchtruim en op de toegang tot EU-luchthavens voor alle soorten Belarussische luchtvaartmaatschappijen.

EU-lidstaten zullen Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen (en marketingmaatschappijen die een codeshare hebben met een Wit-Russische luchtvaartmaatschappij) de toestemming ontzeggen om op hun grondgebied te landen, op te stijgen of erover te vliegen.

Het besluit van vandaag is een vervolg op de conclusies van de Europese Raad van 24 en 25 mei 2021, waarin de staatshoofden en regeringsleiders van de EU de onwettige noodlanding van een Ryanair-vlucht in Minsk op 23 mei 2021 krachtig veroordeelden, waardoor de luchtvaartveiligheid in gevaar kwam.

Het neerhalen van de Ryanair-vlucht in Minsk werd uitgevoerd met de uitdrukkelijke bedoeling om journalist Raman Pratasevich, die kritiek heeft geuit op het regime van Loekasjenko, en zijn vriendin Sofia Sapega vast te houden.

De Raad beoordeelt ook mogelijke aanvullende lijsten van personen en entiteiten op basis van het relevante sanctiekader en verdere gerichte economische sancties.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending