Verbind je met ons

Bangladesh

Desinformatiecampagne tegen Bangladesh: de feiten rechtzetten

DELEN:

gepubliceerd

on

In het buitenland wordt al geruime tijd een lastercampagne gevoerd om de regering van Bangladesh in diskrediet te brengen, vooral bij de westerse wereld – schrijft Syed Badrul Ahsan. Dergelijke pogingen worden ondernomen door elementen die in het recente verleden op meer dan één manier hun ongenoegen hebben geuit over de stappen van de autoriteiten van Bangladesh om de plaatselijke Bengaalse collaborateurs van het Pakistaanse leger in 1971 voor het gerecht te brengen wegens hun deelname aan de gepleegde genocide. door het leger in de negen maanden van de bevrijdingsoorlog in Bangladesh.

Afgaande op deze en andere pogingen om Bangladesh in de verkeerde kleur te schilderen over de misdaden die de autoriteiten in Dhaka zouden hebben begaan, zou je kunnen denken dat Bangladesh vandaag de dag in de greep is van een dictatuur, en zelfs van een diepgewortelde autocratie die zichzelf heeft opgedrongen. het land door louter wapengeweld in plaats van de macht over te nemen via algemene verkiezingen.

De desinformatie heeft de afgelopen maanden aan intensiteit gewonnen, zoals blijkt uit de druk die door overzeese regeringen en organisaties op de regering wordt uitgeoefend om in januari volgend jaar vrije en eerlijke verkiezingen te garanderen. Een deel van de desinformatie heeft te maken met de algemene verkiezingen van 2014 en 2018, toen de Awami League via een volksstemming weer aan de macht kwam. Je zult niet beweren dat de verkiezingen perfect waren, dat alles soepel verliep.

We kunnen echter niet anders dan aan mensen buiten Bangladesh laten weten dat de politieke oppositie bij de verkiezingen van 2014 weigerde deel te nemen aan de oefening. Dat leidde ertoe dat 153 kandidaten van de Awami League onbetwist naar het parlement werden teruggestuurd. De resterende 147 zetels (Bangladesh heeft een parlement met 300 zetels, met nog eens 50 gereserveerde zetels voor vrouwen) werden betwist door de Awami League en kleinere partijen die wel aan de verkiezingen deelnamen. En toch is er valse informatie verspreid dat de verkiezingen niet eerlijk waren.

Dat brengt ons bij de verkiezingen van 2018. Men erkent zeker dat de stemming zowel in binnen- als buitenland enkele vragen opriep, maar om te suggereren dat het om middernachtverkiezingen ging, waarbij stemmen door aanhangers van de uitspraak in stembussen werden gestopt Awami League, vergroot de goedgelovigheid. Ondanks beschuldigingen van de oppositie dat de verkiezingen zijn gestolen, is er geen bewijs van haar kant om haar argumenten te ondersteunen. Bovendien is er geen dagvaarding ingediend bij de rechterlijke macht waarin wordt geprotesteerd tegen de uitslag van de verkiezingen. Dergelijke klachten bij de wet zijn standaardpraktijk in landen waar stemfraude wordt vermoed. In Bangladesh zijn dergelijke klachten niet geregistreerd.

Desinformatie tegen Bangladesh is zeker geen nieuw fenomeen. Toen veiligheidstroepen in 2013 een bende wegjoegen die in de hoofdstad Dhaka was samengebracht door de islamitische organisatie Hefazat-e-Islam, die het openbare leven ontwrichtte en de openbare orde bedreigde, werd deze verspreid door zogenaamde mensenrechtenorganen die bekend staan ​​om hun anti-regeringsstandpunt dat honderden Hefazat-aanhangers waren gedood en hun lichamen in rioolbuizen en afvoeren waren gedumpt. Uit onderzoek van de administratie zijn geen lichamen gebleken en dus ook geen bewijs van dergelijke toespelingen. En toch werd de leugen in het buitenland overgenomen om Bangladesh af te schilderen als een staat waar politieke afwijkende meningen korte metten maken.

Men moet een beetje teruggaan in de tijd. Ongeveer tien jaar geleden heeft de regering van Bangladesh, door het opzetten van speciale tribunalen, de taak op zich genomen om de collaborateurs van het Pakistaanse leger uit 1971 voor het gerecht te brengen op beschuldiging van medeplichtigheid aan de genocide gepleegd door de soldaten. Een enorme verontwaardiging was het resultaat in het Westen, vooral van aanhangers van de Jamaat-e-Islami. De desinformatie was simpel: dat de processen niet eerlijk waren en dat bij de vervolging van de verdachten de internationale normen niet werden nageleefd.

advertentie

Dat was een afwijking van de waarheid. Bovendien hebben de verdedigers van de oorlogsmisdadigers zorgvuldig en doelbewust feiten over het hoofd gezien – dat de beschuldigden openlijk en trots betrokken waren geweest bij het orkestreren van de moorden op grote aantallen Bengalen, waaronder tientallen intellectuelen, gedurende de oorlog in 1971, dat een Een hele reeks bewijzen getuigde van hun schuld. Er werd recht gedaan aan deze collaborateurs in Bangladesh, maar hun buitenlandse vrienden negeerden of onderdrukten opzettelijk de geschiedenis van hun wandaden uit het verleden.  

Desinformatie heeft een bizarre vorm aangenomen, waarbij suggesties rondvliegen over misdaden tegen de menselijkheid waar de regering zich aan heeft overgegeven sinds haar verkiezing bij de verkiezingen van december 2008. Wanneer een regering die met instemming van het volk is opgericht, operaties onderneemt om de veiligheid van burgers en de staat te waarborgen, is dat geen misdaad. Als de vraag betrekking heeft op 'verdwenen mensen', zijn er uiteraard zorgen. Als een burger door een overheidsinstantie verdwijnt, wordt het de morele verantwoordelijkheid van de overheid om ervoor te zorgen dat degenen die verdwenen zijn, worden teruggevonden en naar huis worden gebracht. Je verwacht van de regering van Bangladesh dat zij serieus en krachtig de zaken van vermisten oppakt en ervoor zorgt dat de klaagzangen van hun families worden gehoord.

Is het echter bij mensenrechtenorganisaties in het buitenland opgekomen om onderzoek te doen naar gevallen van hoeveel mensen er door overheidsinstanties zijn verdwenen, hoeveel mensen uit eigen beweging vermist zijn geraakt en hoeveel van de verdwenen mensen naar huis zijn teruggekeerd? In het land wordt onderzoek gedaan naar de vermisten. Een merkwaardige bewering hier is dat de veiligheidstroepen in Bangladesh bevelen ontvangen van de regering van de Awami League. Maar zou dat niet de regel moeten zijn? Waar anders hebben de veiligheidstroepen hun orders vandaan, in welk land dan ook?

Nu naar een ander aspect van de desinformatiecampagne. Het uiten van de beschuldiging dat de media in Bangladesh niet de vrijheid hebben om onafhankelijke verslaggeving uit te voeren, is een andere onwaarheid waar bepaalde elementen in binnen- en buitenland mee rondzwerven. Je hoeft alleen maar de opiniestukken in de kranten door te nemen en de strekking van talkshows op televisie over de nationale politiek te observeren om de onwaarheden te begrijpen die in het buitenland worden geuit over de mediavrijheid in het land.

Het is duidelijk dat degenen die opgewekt hun campagne van desinformatie over de politieke realiteit in Bangladesh hebben voortgezet, historische waarheden hebben genegeerd als de nationale vereiste om het land weer op het spoor van de authentieke geschiedenis te krijgen. Zesentwintig jaar lang, in 1975-1996 en 2001-2006, bleef Bangladesh in de greep van militair en quasi-militair bestuur. Het was een periode waarin de geschiedenis van het land ten prooi viel aan krachten die vastbesloten waren het land in een illiberale en gemeenschappelijke vorm te duwen. De afgelopen jaren zijn de inspanningen daarom gericht geweest op een herstel van de geschiedenis op basis van een seculiere democratie.

De regering heeft de afgelopen veertien jaar hard opgetreden tegen islamistische militanten. Het blijft zich richten op het opsporen van overblijfselen van dergelijke elementen door middel van onophoudelijke operaties van de veiligheidstroepen in het hele land. Dergelijke waarheden worden zorgvuldig verborgen of over het hoofd gezien door degenen die desinformatie tegen Bangladesh produceren en verspreiden. Opnieuw heeft een deel van de desinformatiecampagne te maken gehad met de verplaatsing van delen van de Rohingya-vluchtelingenpopulatie naar Bhashan Char vanuit de overvolle kampen in Cox's Bazar. De kritiek heeft betrekking op de zogenaamde onveiligheid, het isolement en de kwetsbaarheid voor de woede van de natuur van de vluchtelingen. En toch worden de Rohingya's, in Cox's Bazar en Bhashan Char, ruim een ​​miljoen van hen, door de autoriteiten van Bangladesh met de nodige zorgvuldigheid en met inachtneming van de humanitaire principes verzorgd.

Bangladesh wordt niet bestuurd door een autoritair regime, maar door een regering die strijdt tegen de demonen die zich rondom het land en het land bevinden. Het geloofwaardige gevoel is in het land gegroeid dat deze desinformatiecampagne, die gepaard gaat met het aandringen op eerlijke verkiezingen door westerse regeringen, slechts een subtiele, zorgvuldig georkestreerde campagne is om de regering onder leiding van premier Sheikh Hasina uit de macht te ontzetten. .

Geen enkele regering is perfect. Geen enkel land is een paradijs. Niemand beweert dat alles goed is met Bangladesh. In gelijke mate mag niemand de conclusie trekken dat er alles mis is met het land.

En hier is het laatste punt. Geen enkel land met een gevoel van eigenwaarde zal, ondanks alle beproevingen die het doormaakt, toestaan ​​dat propaganda die in het buitenland wordt vormgegeven en gepubliceerd, zijn politiek en zijn constitutionele basis ondermijnt. 

De schrijver Syed Badrul Ahsan is een in Londen gevestigde journalist, auteur en analist van politiek en diplomatie. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending