Verbind je met ons

Bangladesh

Het partnerschap tussen de EU en Bangladesh krijgt een positieve impuls

DELEN:

gepubliceerd

on

De hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid/vicevoorzitter van de Europese Commissie, Joseph Borrell Fontelles, heeft geschreven dat het partnerschap tussen de EU en Bangladesh een positieve impuls krijgt. 

Merk op dat zes leden van het Europees Parlement op 12 juni een brief hebben ingediend bij de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Joseph Borrell, waarin zij hun bezorgdheid uiten over de twaalfde verkiezing, de mensenrechten en de politieke situatie in Bangladesh. De genoemde brief is geschreven door leden van het Europees Parlement Ivan Stefanek (Slowakije), Michaela Sojdrova (Tsjechië), Andrey Kovatchev (EVP, Bulgarije), Karen Melchior (Denemarken), Javier Nart (Spanje) en Heidi Hautala (Finland). .

321 expats uit verschillende landen die in Europa wonen, waaronder wetenschappers, leraren, onderzoekers, journalisten, zakenlieden, werknemers en verschillende beroepen, hebben hun bezorgdheid geuit over de brief namens "Bangladesh Civil Society in Europe". Ze zeiden dat de brief was geschreven op basis van valse informatie en een poging was om het imago van Bangladesh in de buitenwereld te bederven. Deze expats stuurden de protestbrief op 29th June aan de genoemde zes EP-leden en de vicevoorzitter van het EU-parlement, Joseph Borrell. Ze zeiden dat zes EP-leden geen ervaring hebben met de politiek en de huidige situatie in Bangladesh. Ze schreven de brief doelbewust om het imago van Bangladesh te bezoedelen zonder lid te zijn van de delegatie van het EU-parlement voor de betrekkingen met Zuid-Aziatische landen.

Ze zeiden dat na de moord op Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman en de meeste van zijn familieleden op 15 augustus 1975, de buitengerechtelijke executies en gedwongen verdwijningen begonnen door BNP-oprichter generaal-majoor Ziaur Rahman. Volgens rapporten van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn tijdens de vijf en een half jaar aan de macht zijnde president Zia duizenden leden van het leger geëxecuteerd. Zijn BNP-regering bracht wijzigingen aan in de grondwet van Bangladesh (het 'vijfde amendement'), waardoor alle acties van de regering tussen 15 augustus 1975 en 9 april 1979 werden gelegaliseerd. Tijdens het BNP-Jamaat-regime onder premier Begum Khaleda Zia in 1991-1996 en 2001-2006 zijn ze doorgegaan met het martelen, ontvoeren, ontvoeren en doden van oppositieleiders en activisten, journalisten, leiders van kleine gemeenschappen, waaronder hindoeïstische, boeddhistische, christelijke, Ahmadiyya-moslimgemeenschappen en de inheemse gemeenschap.

In de brief zeiden ze ook dat het raadzaam zou zijn om de rechtsstaat en de mensenrechten tijdens het bewind van BNP-Jamaat goed te controleren. Volgens de "Corruption Perceptions Index (CPI)" van Transparency International (TI) in Berlijn is Bangladesh van 2001 tot 2006 vijf keer op rij wereldkampioen corruptie geweest als gevolg van ongebreidelde corruptie en het witwassen van geld door de door de BNP geleide GOVT. Bangladesh heeft de opkomst gezien van dodelijke islamitische strijdbaarheid tijdens het BNP-Jamaat-regime in 2001-2006, met de directe betutteling van de regerende partijen. Ze hebben Jamatul Mujahidin (JMB) gecreëerd.

Ze verklaarden ook dat de wetshandhavingsinstantie Rapid Action Battalion (RAB) op 12 juli 2004 werd opgericht tijdens het regime van de Bangladesh Nationalist Party en Jamaat-e-Islami.

Het zou absoluut relevant zijn om te vermelden dat duizenden leiders en activisten van de Awami League en leden van de religieuze minderheidsgemeenschappen tussen 2001 en 2006 werden gemarteld en vermoord door de BNP-Jamaat-goons en ook door het staatsapparaat onder hun regime, wat een nachtmerrie was. voor de bevolking van Bangladesh.

advertentie

Ze vermeldden dat de BNP-Jamaat-alliantie een terreurbewind in Bangladesh had ingesteld tijdens de 10e verkiezingen voor de Nationale Vergadering in 2014 om de verkiezingen te voorkomen. Ze vernielden en staken honderden voertuigen, huizen en onderwijsinstellingen in brand. Maar liefst 200 mensen, onder wie 20 wetshandhavers, werden gedood door hun benzinebommen, handgemaakte bommen en andere vormen van geweld. De door BNP-Jamaat geleide coalitie nam deel aan de verkiezingen voor de 2018e Nationale Vergadering van 11 en won verschillende zetels. Alle andere politieke partijen deden mee aan de verkiezingen. De beschuldiging van 'middernachtverkiezingen' was een werk van geruchten en desinformatie dat nooit werd onderbouwd.

Naar aanleiding van die brief heeft ZE Rensje Teerink, hoofd van de EU-delegatie naar Bangladesh bij de Europese Dienst voor Extern Optreden, namens de heer Borrel een brief geschreven aan de coördinator van "Bangladesh Civil Society in Europe" Dr. Mazharul Islam Rana. In haar brief vermeldde ze dat de bezorgdheid van het maatschappelijk middenveld van Bangladesh over de brief van 6 leden van het Europees Parlement over de situatie in Bangladesh naar behoren is genoteerd. Ze heeft ook kennis genomen van het verzoek om de brief in te trekken, wat het positieve imago van Bangladesh heeft aangetast. ze zei dat het buiten haar mogelijkheden lag om zich te bemoeien met brieven van leden van het Europees Parlement, en dat ze het volledige democratische recht hadden om brieven te schrijven over elk onderwerp dat ze nodig achtten.

Wat de situatie in Bangladesh betreft, heeft zij verzekerd dat het partnerschap tussen de EU en Bangladesh een positieve impuls krijgt. Ze zei verder dat de Europese Unie de samenwerking met Bangladesh op een aantal gebieden heeft verdiept. Wat de mensenrechten en andere prioriteiten van Bangladesh betreft, benadrukte ze dat de Europese Unie en haar lidstaten nauw zullen blijven samenwerken met de regering en het maatschappelijk middenveld in Bangladesh.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending