Verbind je met ons

Baltische staten

Wat doen landen aan de Oostzee om de energiecrisis tegen te gaan?

DELEN:

gepubliceerd

on

Het windpark in de buurt van de Poolse steden Choczewo en Leba wordt het eerste project van Cadeler in Polen en tevens een van de grootste van het land.

Het contract, dat naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar zal worden ondertekend, zal ervoor zorgen dat het Deense bedrijf Cadeler meer dan 70 offshore windturbines zal transporteren en installeren die uiteindelijk tot 1.2 GW zullen opwekken.

Het nieuwe windpark zal ongeveer 23 kilometer ten noorden van de kust van de Baltische Zee worden geplaatst.

Het project is eigendom van en ontwikkeld door het Poolse PKN Orlen en het Canadese Northland Power. De bouw zal naar verwachting in 2023 van start gaan en in 2026 voltooid zijn.

Litouwen bereidt zich voor op zijn eerste offshore windpark

De eerste stappen worden gezet om Litouwen zijn eerste offshore windpark van start te laten gaan en een Spaans bedrijf is aanwezig om de eerste metingen te verrichten en de situatie te beoordelen.

Floating stations are being anchored in the Baltic Sea by Spain’s Eolos Floating Lidar Solutions. The devices will provide data on wind speed and direction, atmospheric pressure, air temperature and relative humidity, peak period of the wave spectrum, maximum wave height, strength and direction of currents, and water level for one year.

advertentie

De resultaten van de metingen zullen van cruciaal belang zijn voor ontwikkelaars van offshore windparken om turbinemodellen met de juiste capaciteit te selecteren en hun vermogen om stroom op te wekken en hun levensvatbaarheid in de maritieme omgeving te beoordelen.

Polen wijzigt de Maritieme Veiligheidswet

De wijziging van de Maritieme Veiligheidswet die vorige week door de Poolse president is ondertekend, zal een nieuw systeem bieden dat wordt gebruikt om stroom van een offshore windpark naar de Poolse exclusieve economische zone van de Oostzee te vervoeren.

Dit zal de regelgeving met betrekking tot de zeegebieden van Polen en het systeem van maritiem bestuur wijzigen.

Om preciezer te zijn: er is een vereiste geïntroduceerd, wat betekent dat er nu een nieuwe vergunning vereist is voor de bouw of het gebruik van kunstmatige eilanden, constructies en apparaten in de Poolse Baltische gebieden. Ook de vergunning voor apparaten die worden gebruikt voor energietransport naar het vasteland mag pas worden afgegeven nadat de aanvrager aan de voorafgaande voorwaarden heeft voldaan. De wet treedt in werking 14 dagen na de datum van bekendmaking.

 Vatenfall hijst de eerste turbines in het nieuwe windpark in Grönhult op hun plaats

De bouw van het Grönhult windpark gelegen in de gemeenten Tranemo en Gislaved is in mei 2021 gestart. Nadat de wegen, de fundering en het interne elektriciteitsnet voor het windpark zijn aangelegd en geïnstalleerd, is het nu tijd om de windturbines zelf te monteren .

De bijna 80 meter lange windturbines zijn met speciale voertuigen vanuit de havens van Falkenberg en Karlshamn vervoerd. De verzending is 's nachts gedaan vanwege de overmaatse lading.

Het windpark heeft bij voltooiing een totaal vermogen van 67.2 MW en zal eind 2022 in gebruik worden genomen. De twaalf windturbines zullen jaarlijks ongeveer 40,000 huishoudens van duurzame huishoudelijke elektriciteit kunnen voorzien.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending