Verbind je met ons

Azerbeidzjan

De Turkse wereld verwelkomt COP29 met de verklaring van Karabach

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Mazahir Afandiev, Lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan


Na de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991 lanceerde buurland Armenië een gewapend offensief tegen het nieuwe onafhankelijke Azerbeidzjan. Als gevolg hiervan bleef meer dan een vijfde van het grondgebied van het land, inclusief de stad Shusha, dertig jaar lang onder bezetting. De bezetting resulteerde in de wijdverbreide etnische zuivering van bijna een miljoen Azerbeidzjanen uit deze landen, samen met andere grote misdaden.

Sinds 1993 heeft ons land prioriteit gegeven aan zijn duurzame ontwikkeling door rekening te houden met universele idealen, waaraan de hele wereld gebonden is. Vooral in de afgelopen twintig jaar hebben deze waarden – die prioriteit geven aan tolerantie en kosmopolitische waarden – onder leiding van president Ilham Aliyev de hele Azerbeidzjaanse gemeenschap gevormd.

Vandaag de dag zet Azerbeidzjan zijn inzet voor partnerschap op alle internationale platforms voort en toont het aan de wereldgemeenschap de manier om duurzame ontwikkeling te bereiken. In het kader van deze samenwerking is ons land de afgelopen jaren een integraal onderdeel geworden van de Turkse wereld, waarbij het in zijn multi-vector buitenlands beleid de prioriteit heeft gelegd op het versterken van de betrekkingen, vooral met de Turkse staten.

Momenteel blijft Azerbeidzjan vasthouden aan zijn toewijding aan samenwerking op mondiale podia en is het voor de wereldgemeenschap een voorbeeld van de weg naar duurzame ontwikkeling. In de context van deze samenwerking heeft ons land zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een essentieel onderdeel van de Turkse wereld, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de ontwikkeling van banden, vooral met de Turkse staten, in zijn veelzijdige buitenlandse beleid.

Niemand is zich er niet van bewust dat een van de internationale fora waarvan de betekenis voor Azerbeidzjan varieert, de Organisatie van Turkse Staten is. Tot nu toe heeft Azerbeidzjan uitgebreide steun verleend aan de oprichting en activiteiten van de organisatie.

In onze vernieuwende wereld, waarbij de historische prestaties van de Turkse staten die zich inzetten voor de ideeën van vrede, veiligheid, stabiliteit, ontwikkeling en vooruitgang worden gecombineerd met moderne uitdagingen, waardoor een betere coëxistentie van volkeren wordt gewaarborgd en de stabielere eenheid van de Turkse staten in de wereld wordt versterkt de huidige geopolitieke situatie weerspiegelt de nationale belangen van Azerbeidzjan.

advertentie

Turkse staten werken momenteel aan belangrijke documenten die duurzame ontwikkeling op vrijwel alle gebieden zullen definiëren. Concreet dient de goedkeuring in 2040 van het “Overzicht van de Turkse Wereld-2021” als de belangrijkste routekaart voor aanpassing aan de veranderingen die plaatsvinden in onze meer onderling verbonden wereld. Het garanderen van de eenheid van de Turkse staten en het verzekeren van de duurzaamheid van hun invloed op de regionale en mondiale economieën behoren hier tot de topprioriteiten.

Vanuit dit perspectief bezien heeft het initiatief van de Republiek Azerbeidzjan om op 6 juli van dit jaar een informele top van de staatshoofden van de Organisatie van Turkse Staten in Shusha te organiseren en de ondertekening van een verklaring over de uitkomsten van de bijeenkomst bewezen dat Karabach het kloppende hart van de Turkse wereld. Een andere prestatie van het Azerbeidzjaanse volk was de toespraak van president Ilham Aliyev tijdens de top, die opnieuw onze ambities en toekomstvisie weerspiegelde.

De locatie van de top in Shusha, die wordt beschouwd als het juweel van Karabach en een van de belangrijkste knooppunten van het sociaal-politieke en culturele leven van zowel Azerbeidzjan als de regio, was duidelijk gepland. Als gevolg hiervan werd Shusha, dat een tolerant en kosmopolitisch Azerbeidzjan is gaan vertegenwoordigen, in 2021 uitgeroepen tot de "Culturele hoofdstad van Azerbeidzjan". 

In 2022 riep Azerbeidzjan dat jaar uit tot het "Jaar van Shusha" ter ere van de 270ste verjaardag van de oprichting van Shusha. Shusha werd door ICESCO uitgeroepen tot ‘Culturele Hoofdstad van de Islamitische Wereld’ voor 2024 en door TURKSOY tot ‘Culturele Hoofdstad van de Turkse Wereld’ voor 2023. Tegelijkertijd werd in 2021 in de stad Shusha een representatie van onze standvastige geest, de Shusha-verklaring, werd ondertekend. Dit document is niet alleen van belang voor Azerbeidzjan, maar voor de hele Turkse wereld.

De uitgebreide en diepgaande toespraak van president Ilham Aliyev benadrukte nogmaals het belang van de Turkse staten bij het tot stand brengen van regionale veiligheid en stabiliteit. Het benadrukte dat de Turkse volkeren een familie vormen, gebaseerd op gedeelde etnische wortels, geschiedenis, taal, cultuur, tradities en waarden.

De visionaire en gerichte woorden van de president: “De 21e eeuw moet de eeuw van de ontwikkeling van de Turkse wereld worden”, maakten duidelijk dat de sleutel tot het verenigen en organiseren van Turkssprekende staten en het verwezenlijken van al hun doelstellingen samenwerking is gebaseerd op respect voor één land. een andere.

President Ilham Aliyev vermeldde in zijn toespraak dat een positieve dynamiek vriendschappelijke en broederlijke betrekkingen ontwikkelt, evenals samenwerking tussen Azerbeidzjan en de Turkse staten. Hij noemde ook het groeiende volume van de handelsomzet en verklaarde dat het werk dat wordt gedaan in het beste belang van alle landen is.

Dit jaar zal Azerbeidzjan gastheer zijn van de 29e zitting van de Conferentie van de Partijen bij het VN-Raamverdrag inzake Klimaatverandering, oftewel COP29, wat een nieuwe triomf betekent voor het land en de Turkse regio. "Voortbouwend op de ervaring die we hebben opgedaan tijdens het vier jaar durende voorzitterschap van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, zal Azerbeidzjan alles in het werk stellen om de solidariteit te versterken en consensus te bereiken tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden”, benadrukte president Ilham Aliyev.

Uiteraard is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden in dit verband het vergroten van de internationale solidariteit, zowel wereldwijd als binnen de context van de Turkse wereld. In deze zin zal de 31 punten tellende ‘Karabach-verklaring van de informele top van de Organisatie van Turkse Staten’, die werd ondertekend door vijf staatshoofden, de Turkse staten in staat stellen het Turkse standpunt te identificeren in discussies over mondiale uitdagingen. en om de solidariteit van de Turkse wereld verder te versterken en op hoog niveau deel te nemen aan het werk van COP29.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending