Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Eco-protest op de Khankendi-Lachin-weg

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De regering van Azerbeidzjan heeft de volgende punten uitgevaardigd met betrekking tot interstatelijke arbitrageprocedure onder de Conventie van Bern in de context van eco-protest op de Khankendi-Lachin-weg:

“Op 18 januari 2023 is Azerbeidzjan begonnen met de eerste bekende interstatelijke arbitrage onder de Conventie van Bern inzake het behoud van wilde dieren en planten in Europa. De historische zaak heeft tot doel Armenië verantwoordelijk te houden voor de grootschalige vernietiging van het milieu en de biodiversiteit in Azerbeidzjan tijdens de bijna dertig jaar durende illegale bezetting van internationaal erkende gebieden van Azerbeidzjan.

In de interstatelijke juridische stappen van Azerbeidzjan wordt opgemerkt dat Armenië zijn wettelijke verplichtingen onder de Conventie van Bern heeft geschonden om populaties van alle wilde flora en fauna in stand te houden, met name op het gebied van het waarborgen van het behoud, het herstel en de verbetering van de leefgebieden van onder andere de wilde flora en fauna.

In overeenstemming met het Decennium van Ecosysteemherstel van de Verenigde Naties roept Azerbeidzjan de internationale gemeenschap op om de afschuwelijke vernietiging van Armenië tijdens de bezetting van een van 's werelds meest rijke en biologisch diverse ecologieën te veroordelen.

In het kader van arbitrage eist Azerbeidzjan dat Armenië wordt gelast alle voortdurende schendingen van de Conventie van Bern te staken en volledige schadevergoeding te betalen voor de vernietiging van het milieu in de voorheen bezette gebieden.

Het arbitrageproces volgde op een reeks raadplegingen die begin 2022 door de Republiek Azerbeidzjan waren gestart om tegemoet te komen aan haar goed onderbouwde zorgen over de schending door Armenië van zijn verplichtingen uit hoofde van het Verdrag van Bern in de toen bezette gebieden van Azerbeidzjan. Het overleg duurde bijna een jaar, en in de loop daarvan heeft Azerbeidzjan uitgebreid bewijs geleverd met betrekking tot de vernietiging van het milieu en de biodiversiteit in de toen door Armenië bezette gebieden.

Het feit dat de kwestie nu na een proces van bijna een jaar is verheven tot het arbitrageproces zelf getuigt enerzijds van de ernst van de zorgen van Azerbeidzjaanse zijde en anderzijds van de vastberadenheid van Azerbeidzjan om ervoor te zorgen dat gerechtigheid wordt gediend voor de toegebrachte schade over het milieu en de biodiversiteit;

advertentie

De zorgen van Azerbeidzjan in dit opzicht zijn niet nieuw of hypothetisch. In feite vestigt Azerbeidzjan al bijna dertig jaar consequent de aandacht van de internationale gemeenschap op dergelijke wandaden van Armenië. Bij de bevrijding van zijn territoria in 2020 heeft Azerbeidzjan schokkend bewijs gevonden dat al zijn zorgen over de aanzienlijke schade aan de biodiversiteit en de natuurlijke omgeving als gevolg van het gedrag van Armenië tijdens de drie decennia van illegale bezetting van het grondgebied van Azerbeidzjan ondersteunt.

Armeense bezetting van gebieden van Azerbeidzjan heeft ernstige schade toegebracht aan de natuurlijke habitats en soorten van het gebied, uitgeputte natuurlijke hulpbronnen en vernietigde biodiversiteit.

Deze belangrijke en vaak unieke habitats en soorten in de Kaukasus hadden te lijden onder wijdverbreide ontbossing, niet-duurzame houtkap en vervuiling door aanzienlijke bouwwerkzaamheden en mijnbouw in bosgebieden en door voortdurende besmetting door onverantwoord beheerde industriële activiteiten in Armenië die grensoverschrijdende rivieren vervuilen.

Azerbeidzjan neemt zijn toezeggingen op het gebied van biodiversiteit serieus. Het arbitrageproces onder de Conventie van Bern toont deze inzet, evenals de sterke vastberadenheid van de Republiek Azerbeidzjan om Armenië ter verantwoording te roepen voor de misdaden die het had begaan in de gebieden van Azerbeidzjan die het bijna 30 jaar bezet had.

Illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en de negatieve impact ervan op het milieu is een ernstige zorg voor de hele Azerbeidzjaanse samenleving. Dergelijke illegale activiteiten hebben in de bezettingsjaren al geleid tot ontbossing, illegale exploitatie van goudreserves en vervuiling van rivieren in het gebied. Verdere voortzetting van dergelijke activiteiten kan niet worden getolereerd.

Een groep vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld begon vreedzame demonstraties langs de Lachin-weg tegen de voortdurende illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen van Azerbeidzjan en de daaruit voortvloeiende aantasting van het milieu, en het misbruik van de Lachin-weg voor de illegale handel in die natuurlijke hulpbronnen naar Armenië.

Dit is een oefening van een groep vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in een vreedzame vergadering. Het is ons duidelijk geworden dat deze protesten niet werden georkestreerd door de regering van Azerbeidzjan. De regering van Azerbeidzjan steunt echter hun oproep om een ​​einde te maken aan de illegale mijnbouw op het grondgebied van Azerbeidzjan en het misbruik van de Lachin-weg voor illegale activiteiten.

Door hun recht op vreedzame vergadering uit te oefenen, proberen de activisten van het maatschappelijk middenveld verdere schade aan het milieu en de biodiversiteit van Azerbeidzjan te voorkomen. Hun legitieme eisen moeten worden gehoord en aangepakt.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending