Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Conferentie hoort hoe West en Europa kunnen leren van Azerbeidzjan

DELEN:

gepubliceerd

on

Op een grote conferentie werd gehoord hoe het Westen en Europa van Azerbeidzjan kunnen leren bij het bevorderen van religieuze tolerantie en ook bij het tegengaan van een verontrustende toename van haatzaaiende uitlatingen, schrijft Martin Banks.

Het evenement dat vandaag (5 december) in Brussel plaatsvond, heette "Interreligieuze en interculturele dialoog bevorderen voor een veiligere wereld" en bracht religieuze leiders, politici en anderen bijeen voor een dag lang debat.

De conferentie werd georganiseerd in samenwerking met het Institute for Freedom of Faith and Security in Europe en de New Direction Foundation for European Reform, en de Ambassade van Azerbeidzjan in België.

Een hoofdspreker was Sajjid Karim, voormalig Brits conservatief Europarlementariër, die CEO is van Haider Global BVBA, die het publiek vertelde dat hij "zeer bezorgd" was over wat hij noemde "een toename van destructieve krachten op nationaal niveau".

"We zien bewijs dat nationale leiders compromissen sluiten op het gebied van cohesie voor politiek voordeel", zei hij.

De Brit, die in 2004 de eerste Britse Aziaat was die in het Europees Parlement werd gekozen, vertelde een voorbeeld van een bezoek aan een synagoge tijdens een recent bezoek aan Bakoe, waar hij, zei hij, getuige was van “weinig of geen behoefte” aan bescherming.

Hij contrasteerde dit met een ervaring in Liverpool en Manchester toen hij lid van het Europees Parlement was, toen hij daar synagogen bezocht of evenementen waarbij de Joodse gemeenschap betrokken was, waar hij "lagen" van bescherming zag.

advertentie

Hij zei dat het feit dat er in Baku geen behoefte aan was, goed weerspiegelde hoe Azerbeidzjan de kwestie van multiculturalisme had aangepakt.

"Het spreekt boekdelen over religieuze tolerantie in Azerbeidzjan en wat we van dat land kunnen leren."

Een andere spreker in de openingssessie, over de "rol van religie in de wereld van vandaag", was opperrabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese rabbijnen, die de deelnemers vertelde dat hij gelooft dat Azerbeidzjan een voorbeeld is voor anderen om te volgen.

"Zelfs in de moeilijkste periode van de Sovjetperiode was het een centrum van religieuze tolerantie, vooral jegens de Joodse gemeenschap. Ik ben blij te kunnen zeggen dat dit zelfs in een seculiere wereld van vandaag voortduurt", zei hij.

“Europa en Europeanen worden steeds meer en meer seculier, maar radicale religie blijft onze samenleving bepalen en we kunnen dit niet negeren. Daarom is het zo belangrijk om gematigde religies te steunen.”

Tijdens dezelfde sessie sprak ook Daniel Holtgen, speciale vertegenwoordiger voor antisemitische, antimoslim- en andere vormen van religieuze onverdraagzaamheid en haatmisdrijven bij de Raad van Europa in Straatsburg, die zei dat de laatste gegevens aantoonden dat ongeveer 25 procent van de mensen in Europa identificeren zich niet met een bepaalde religie.

"Tegelijkertijd nemen haatmisdrijven tegen religieuze minderheden toe", merkte hij op.

Hij zei dat Joden slechts een klein deel van de Britse bevolking uitmaken, maar verantwoordelijk zijn voor 25 procent van alle haatmisdrijven. Vorig jaar waren er 2,000 aanslagen tegen Joden in het VK, zei hij.

Moslims zijn verantwoordelijk voor bijna 50 procent van de haatmisdrijven in het VK, met 3,500 van dergelijke aanvallen in het afgelopen jaar, zei hij.

Hij zei dat dergelijke aanvallen nu ook plaatsvinden "in landen waar je het niet verwacht", waaronder Duitsland, waar vorig jaar 3,000 aanvallen tegen joodse mensen en 1,000 tegen moslims waren.

"Ja, we leven in een seculiere wereld, maar tegelijkertijd zien we ook steeds meer van dergelijke aanvallen tegen moslims, joden en anderen", zei hij.

Hij voegde eraan toe: "We moeten dit probleem aanpakken, inclusief internet, dat mensen een platform biedt voor dergelijke dingen."

“We moeten van elkaar leren, inclusief de ervaring in Azerbeidzjan, en dit aanpakken op lokaal niveau, in steden en op straat. Leven met diversiteit gaat niet alleen over tolerantie, maar ook over respect.”

Ventzeslav Sabev, plaatsvervangend algemeen secretaris van het Geostrategisch Observatorium van Genève, vertelde het debat over een project waarbij jongeren betrokken waren die het "jeugdcharter" hadden opgesteld, waarin enkele van de uitdagingen worden beschreven, waaronder religieuze tolerantie, waarmee de samenleving wordt geconfronteerd.

Een andere spreker, Aynur Bashirova, European and Asian Desk Coordinator bij het Heartland Initiative en lid van de European Jewish Association, sprak ook over antisemitisme en “moslimfobie”, en zei dat er “veel factoren” voor waren.

Ze zei: "Deze omvatten achtergrond en opleiding, maar een factor die opvalt, is een gebrek aan kennis, dat wil zeggen de afwezigheid van contact tussen mensen en het niet weten van andere mensen en het accepteren van alle stereotypen die op je pad worden gegooid."

Intolerantie en intolerante mensen zijn overal te vinden en christenen, zo betoogde ze, zijn ook niet immuun voor enige kritiek, eraan toevoegend "maar het niet zoeken naar kennis (over anderen) is een morele misdaad jegens jezelf."

Jeyhun Rustamov, een vertegenwoordiger van de Moslimraad van de Kaukasus, vertelde de sessie dat het soort intolerantie waarover tijdens de conferentie werd gesproken een "ziekte" was en benadrukte de noodzaak van meer dialoog."

Hij voegde eraan toe: "Het is een ziekte die door de mensheid is gecreëerd."

De sessie werd gemodereerd door Robert Tyler, een senior beleidsadviseur bij New Direction, die het publiek vertelde dat uit een recent onderzoek bleek dat christenen in het VK nu minder dan 50 procent van de bevolking uitmaken.

Een toenemend aantal mensen volgt nu geen enkele religie, volgens het onderzoek, en deze trend werd herhaald in andere delen van Europa, zei Tyler.

Tijdens het evenement werd verteld dat Azerbeidzjan een "onwankelbaar pleitbezorger" van multiculturalisme is geweest en "aanzienlijke" inspanningen heeft geleverd om dergelijke waarden te promoten.

Multiculturalisme, zo werd gezegd, is een 'manier van leven' in het land en een belangrijk onderdeel van het staatsbeleid.

Het belang van het bevorderen van een cultuur van vrede en geweldloosheid is erkend in resoluties van de Algemene Vergadering van de VN, zo werd gezegd.

De conferentie werd georganiseerd in samenwerking met het Institute for Freedom of Faith and Security in Europe en de New Direction Foundation for European Reform.

Tijdens de verschillende debatten konden de deelnemers ook genieten van een fototentoonstelling die verschillende geloofsovertuigingen en gemeenschappelijke waarden belichtte. Het werd georganiseerd door Gunel Yusifi van het Staatscomité voor Religieuze Verenigingen van Azerbeidzjan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending