Verbind je met ons

Azerbeidzjan

De minister van Azerbeidzjan zegt dat de cruciale verbinding tussen Europa en Azië meer vracht sneller dan ooit vervoert

DELEN:

gepubliceerd

on

Het goederenvervoer door Azerbeidzjan, een vitaal onderdeel van de handelsroute die bekend staat als de Middle Corridor, is in tien maanden tijd met 70% toegenomen, maar de reistijd is gehalveerd. De minister van Digitale Ontwikkeling en Transport van het land heeft de leden van het Europees Parlement geïnformeerd over plannen om zowel de snelheid als de capaciteit verder te verbeteren. schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Toen de minister van Transport van Azerbeidzjan, Rashad Nabiyev, een rondetafelgesprek in het Europees Parlement toesprak, herinnerde hij zich dat er in Brussel ooit scepsis heerste over het belang van de doorvoerroute door zijn land. Maar een decennialange visie van de regering in Bakoe was bevestigd.

Gaspijpleidingen hielpen om een ​​grotere energiezekerheid voor Europa te garanderen en er was nu aandacht voor het overwinnen van knelpunten langs de Middle Corridor, terwijl regeringen en rederijen op zoek waren naar een alternatief voor het verzenden van vracht via Rusland. Goederen uit Kazachstan en zijn buurlanden, met name China en China, komen via de Kaspische Zee en via Azerbeidzjan en Georgië naar de Zwarte Zee of gaan verder over land door Türkiye.

De minister van Transport van Azerbeidzjan, Rashad Nabiyev

Door de bestaande infrastructuur te verbeteren, was de gemiddelde transittijd teruggebracht van 38 naar 21 dagen en de Middle Corridor-staten streefden naar 18 dagen. Minister Nabiyev zei dat de verbeteringen tot nu toe "op een zeer handmatige manier" waren bereikt en dat een van de sterkste elementen in de plannen voor de komende vijf jaar de digitalisering van het proces was.

Het belang van digitalisering werd benadrukt door de secretaris-generaal van de Werelddouaneorganisatie, Kunio Mikuriya. Hij zei dat het belangrijk was om geharmoniseerde, papierloze en transparante grensprocedures te hebben, "een naadloze stroom van betrouwbare gegevens op tijd", zoals hij het uitdrukte. Hij voegde eraan toe dat een dergelijke vereiste verder ging dan douaneformaliteiten, spoorwegsystemen moeten ook hun papierwerk digitaliseren en delen.

Kunio Mikurio suggereerde dat EU-financiering een dergelijke capaciteitsopbouw zou moeten ondersteunen, als onderdeel van het Global Gateway-initiatief. De Turkse ambassadeur bij de EU, Mehmet Kemal Bozay, zei dat Türkiye en Azerbeidzjan de poortwachters van de Global Gateway zijn geworden. Hij wees erop dat de Middle Corridor de kortste en dus groenste route is van Azië naar Europa.

Koert Debeuf van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zei dat het Europese beleid vaak zeer reactief was geweest en dat de EU nu reageert op de Russische invasie van Oekraïne en op het Chinese Belt and Road-initiatief. Hij drong aan op een groter besef van de geschiedenis, van hoe de Middle Corridor de Zijderoute nieuw leven inblies. Hij pleitte ook voor een grootse visie over het verbinden van mensen, niet alleen steden en pijpleidingen.

advertentie

Aan de ronde tafel werd een deskundige presentatie getoond over hoe Azerbeidzjan, Kazachstan en Georgië samenwerken om in de nabije toekomst een capaciteit van 15 miljoen ton per jaar te bereiken. Dit omvatte operationele verbeteringen in havens, terminals en andere complexe knooppunten, het kopen van nieuwe locomotieven en wagons en het ontwikkelen van een geïntegreerd doorvoerproduct dat verladers kunnen kopen, met een controlecentrum in Bakoe.

Mogelijk kan nog eens 15 miljoen ton jaarlijkse capaciteit worden toegevoegd door de Zangazur-corridor te heropenen, met een nieuwe spoorverbinding door Armenië, die Nachitsjevan met de rest van Azerbeidzjan verbindt en een extra route naar Turkije creëert. "Op een dag zullen we het redden", zei Rashad Nabiyev, die ook de verbeteringen aan de weg en het spoor schetste in gebieden van Karabach die voorheen door Armenië werden bezet.

Het Letse EP-lid Andris Ameriks zei dat er "geen grenzen" mogen zijn aan de samenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan, "een belangrijke brug tussen Europa en Azië". De Poolse Ryszard Czarnecki MEP zei dat de Middle Corridor "een kans was om te grijpen". Een ander Pools EP-lid, Tomasz Poręba, legde uit hoe het Via Carpathia-wegenproject, dat langs de oostgrens van de EU loopt, van de Baltische staten tot Griekenland, zou bijdragen aan het potentieel van de Middle Corridor voor goederen om de hele Europese markt te bereiken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending