Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Het bevorderen van multiculturalisme in een onrustige wereld

DELEN:

gepubliceerd

on

Een "unieke" nieuwe documentaire probeert het succes van Azerbeidzjan bij het promoten van multiculturalisme te benadrukken. Tijdens een vertoning in Brussel zei de regisseur dat de boodschap die het overbrengt, met conflicten die in verschillende delen van de wereld woeden, bijzonder actueel is.

De korte film over christelijk erfgoed en multiculturalisme in de Centraal-Aziatische staat wordt geprezen als een "model" voor anderen om te volgen.

Vaqif Sadiqov, EU-ambassadeur van Azerbeidzjan, die zich bij de vertoning onder een vol publiek bevond, vertelde deze website: "Het is erg belangrijk om te laten zien hoeveel succes mijn land heeft gehad bij het bevorderen van goede relaties tussen iedereen, ongeacht hun geloof of religie, en deze film levert daar een uitstekende bijdrage aan.”

De documentaire werd geregisseerd door een bekende Azerbeidzjaanse tv-journalist, Anastasia Lavrina, een etnische Rus die opgroeide in Azerbeidzjan.

Ze vertelde EU Reporter dat de film "laat zien hoe Azerbeidzjan een model is van multiculturalisme en hoe verschillende etnische groepen vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan."

De film ging vorig jaar in première in Azerbeidzjan en was de eerste keer dat de film in Brussel werd vertoond. Het publiek bestond uit vertegenwoordigers van zowel de EU-instellingen als de Azerbeidzjaanse gemeenschap in België.

advertentie

Lavrina zei dat ze ook wilde dat de film "bepaalde stereotypen over haar land zou verdrijven", inclusief wat ze noemde pogingen van buurland Armenië om Azerbeidzjan in diskrediet te brengen.

“Er zijn bijvoorbeeld pogingen gedaan om het conflict met Armenië af te schilderen als een conflict tussen christenen en moslims, maar dat klopt gewoon niet”, zei ze.

Azerbeidzjan is een overwegend islamitisch land, maar volgens de film is het christelijke erfgoed en de christelijke cultuur even belangrijk.

"Ik kan er nog aan toevoegen dat er vandaag 30,000 etnische Armeniërs in Azerbeidzjan wonen en dat ze volkomen vreedzaam leven."

Lavrina is sinds 2019 presentator en presentator op CBC TV, de eerste en tot nu toe enige internationale televisiezender in Azerbeidzjan. Het zendt ook uit in Rusland en naar kijkers over de hele wereld, ook in Europa.

Ze is ook vice-voorzitter van de Russische Gemeenschap van het land, een groepering die volgens haar de etnische Russen in Azerbeidzjan wil verenigen.

Ze beschreef de film als "uniek", voegde ze eraan toe: "Ons model van multiculturalisme is ook uniek. Ik heb mijn hele leven in een multiculturele samenleving geleefd waar iedereen, of ze nu etnisch Russisch, Tartaars, joods, moslim of christen zijn, vreedzaam samen kan leven. We zijn één volk dat gewoon van het leven wil genieten.”

Lavrina noemde de gezondheidspandemie een ander voorbeeld van de inspanningen van Azerbeidzjan om goede multireligieuze betrekkingen te bevorderen.

“In sommige landen, waaronder Europa, zagen we nationalisme over de uitrol van vaccins, maar in Azerbeidzjan ging het erom elkaar te helpen”, zei ze.

De film belicht de voortdurende inspanningen van Azerbeidzjan om religieuze heiligdommen en kerken te herstellen die, volgens de documentaire, tijdens het conflict met Armenië "beschadigd of vernietigd" waren.

Het concentreerde zich op een Russisch-orthodoxe kerk die nog in 1992 nog perfect intact was, maar die sindsdien zwaar beschadigd was tijdens het conflict met Armenië. Het wordt nu, net als andere soortgelijke plaatsen, langzaam hersteld.

Na de vertoning zei Sadiqov dat hij "onder de indruk en ontroerd" was van de documentaire, en zei dat de boodschap die erin werd overgebracht als een "model voor anderen" kon dienen.

De ambassadeur vertelde deze site: “We koesteren multiculturalisme. Baku, onze hoofdstad, is daar een goed voorbeeld van. De stad heeft orthodoxe, lutherse en katholieke kerken, plus moskeeën en het zijn allemaal volledig functionerende gebedshuizen. We hebben geen sjiitische of soennitische moskeeën, alleen moskeeën, en Arabisch is niet de taal die in moskeeën wordt gebruikt, maar Azerbeidzjaans.

“Veel mensen in Europa en elders zijn zich hier waarschijnlijk niet van bewust, maar het is belangrijk om het onder de aandacht te brengen en dat is een van de dingen die deze uitstekende documentaire doet.

“Multiculturalisme is een zeer belangrijk staatsbeleid in ons land en dit is cruciaal, niet in de laatste plaats als je de wereld rondkijkt en op dit moment zoveel conflicten ziet. Ik dank God gewoon dat we in Azerbeidzjan erin zijn geslaagd om dit niveau van multiculturalisme te behouden.”

Het land heeft iets meer dan 10 miljoen inwoners, waarvan naar schatting 94 procent moslim is, zei hij, eraan toevoegend: “Maar alle religies worden precies hetzelfde behandeld. Toen ik op school zat, was de helft van de klas Azerbeidzjan en de andere helft andere nationaliteiten en religies, maar daar dachten we niet aan.”

Hij voegde eraan toe: "Dit multiculturalisme maakt deel uit van het DNA van mijn land en daar zijn we erg trots op."

Het evenement werd georganiseerd door Sustainable Value Hub, een in Brussel gevestigde groep.

Deel dit artikel:

Trending