Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Twee jaar na het conflict moet Armenië terechtstaan ​​voor de vernietiging van het Azerbeidzjaanse culturele erfgoed

DELEN:

gepubliceerd

on

Jubilea zijn altijd een reden om zowel over het verleden als over de toekomst na te denken. Deze week is het twee jaar geleden sinds het einde van de 44-daagse oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië. Hoewel het pad naar vrede na een conflict nooit gemakkelijk of lineair is, vergis je niet: dit is een gedenkwaardige gelegenheid - schrijft Ambassadeur Elman Abdullayev, permanent afgevaardigde van Azerbeidzjan bij UNESCO

Ambassadeur Elman Abdullayev, permanent afgevaardigde van Azerbeidzjan bij UNESCO

Twee jaar geleden waren vrede en stabiliteit in de regio beladen en broos, met het hoogste aantal slachtoffers in bijna drie decennia. Sindsdien hebben we hard gewerkt en kosten noch moeite gespaard om duurzame vrede in de regio te bereiken.

Ontmoetingen op hoog niveau tussen de leiders van Azerbeidzjan en Armenië, evenals het eerste directe contact tussen ministers van Buitenlandse Zaken in bijna dertig jaar, met bemiddeling en engagement van internationale partners, zijn belangrijke stappen in de richting van duurzame vrede.

Armenië moet echter een constructief standpunt innemen en blijk geven van een vastberaden politieke wil om deze dialoog om te zetten in echte vooruitgang bij het bereiken van een vredesakkoord op lange termijn, dat van vitaal belang is voor de toekomst van de regio. 

Azerbeidzjan is bereid en enthousiast om te blijven bijdragen aan duurzame vrede en ontwikkeling in de regio. Deze bereidheid is duidelijk en consequent aangetoond op meerdere internationale platforms.

Maar hoewel vooruitgang essentieel is, moeten we, om echt te inventariseren waar we zijn, onderzoeken waar we zijn geweest. Oorlogsmisdaden gepleegd door Armenië gedurende dertig jaar bezetting van Azerbeidzjaanse gebieden kunnen niet onbetwist blijven.

advertentie

In mijn rol als permanent afgevaardigde van Azerbeidzjan bij UNESCO, blijf ik prioriteit geven aan de beoordeling van de vernietiging van ons cultureel erfgoed sinds het einde van de Armeense bezetting van de nu bevrijde gebieden van Azerbeidzjan.

We hebben samengewerkt met internationale partners, waaronder wereldwijde en regionale organisaties, om de vernietiging van culturele en religieuze eigendommen in kaart te brengen en te documenteren.

In de bijna dertig jaar van de Armeense bezetting van internationaal erkende gebieden van Azerbeidzjan, waren we getuige van een methodisch, consistent en gestructureerd patroon van verwijdering van het Azerbeidzjaanse culturele erfgoed. Er is duidelijk bewijs naar voren gekomen dat religieuze en culturele erfgoedsites doelbewust het doelwit waren.

Volgens een beoordeling van de Azerbeidzjaanse autoriteiten zijn meer dan 80 moskeeën verwoest of zwaar beschadigd. Schokkend genoeg werden sommige moskeeën vernield en gebruikt als stallen voor varkens en koeien, met totale minachting voor de moslimgemeenschap.

900 kerkhoven, 192 heiligdommen, 44 tempels en 473 historische monumenten werden verwoest. Honderden culturele instellingen, waaronder 927 bibliotheken met een voorraad van 4.6 miljoen boeken, 85 muziek- en kunstacademies, 22 musea en museumfilialen met meer dan 100,000 tentoonstellingen, 4 kunstgalerijen, 4 theaters, 2 concertzalen, 8 cultuur- en recreatieparken , en meer dan 2 000 historische en culturele monumenten zijn vernield.

In onze geliefde culturele hoofdstad, Shusha, werden ten minste 17 moskeeën, waaronder de Asaghhi Govharagha-moskee en de Saatli-moskee, en historische locaties zoals het graf van de prominente Azerbeidzjaanse dichter, Vagif, het paleis van Natavan en nog veel meer verwoest tijdens de bezetting.

De Armeense leiding moedigde, regisseerde en steunde de illegale export van cultuurgoederen uit de bezette gebieden. Door illegaal geëxporteerde cultuurgoederen te deponeren bij haar musea en andere voorzieningen, tracht zij de eigendom van deze cultuurgoederen over te dragen.

Na de bevrijding van de gebieden en de ondertekening van de trilaterale verklaring, tijdens de terugtrekking van de Armeense strijdkrachten uit de districten Agdam, Kalbajar en Lachin van Azerbeidzjan, zijn de klokken, kruisen, de beroemde fresco's en oude manuscripten van het 13e-eeuwse Khudavang-klooster illegaal is overgebracht naar de Republiek Armenië. Daarnaast werden kostbare artefacten gevonden tijdens illegale archeologische opgravingen in de Azykh-grotten, in de buurt van het fort Shahbulag in het district Agdam, ook illegaal naar Armenië vervoerd.

Armenië maakte een illegale tentoonstelling van tapijten die werd gehouden in het Nationaal Museum-Instituut voor Architectuur in de hoofdstad Armenië. Deze tapijten werden illegaal verwijderd uit het Tapijtmuseum van de stad Shusha van de Republiek Azerbeidzjan en geëxporteerd naar Armenië. Volgens berichten zijn 160 waardevolle tapijten illegaal uit het Shusha Carpet Museum verwijderd.

Gedurende deze 30 jaar van bezetting van het grondgebied van Azerbeidzjan door Armenië, hebben we een beroep gedaan op de internationale gemeenschap, waaronder UNESCO, met betrekking tot de vernietiging van het culturele erfgoed van Azerbeidzjan, illegale restauratie- en opgravingsactiviteiten in de door Armenië bezette gebieden.

De illegale activiteiten van Armenië met betrekking tot het inheemse culturele erfgoed van Azerbeidzjan in de bevrijde gebieden vormen een duidelijke en flagrante schending van het internationaal recht, met name het Verdrag van Den Haag van 1954.

Door te exporteren en te proberen culturele eigendommen te vorderen van de bezette gebieden, schond de Republiek Armenië haar internationale verplichtingen ernstig.

We hebben UNESCO geïnformeerd over de illegale acties van Armenië en hebben er bij de organisatie op aangedrongen de nodige maatregelen te nemen. Samen met verschillende NGO's hebben we consequent opgeroepen tot een onafhankelijke missie van experts van UNESCO om de staat van culturele schade te evalueren; het Armeense leiderschap heeft het proces echter vertraagd.

We hebben ook een verzoek naar UNESCO gestuurd om een ​​missie naar Armenië te sturen om de huidige staat van het Azerbeidzjaanse culturele erfgoed te beoordelen. Tijdens de vierzijdige ontmoeting in februari tussen president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev, president van Frankrijk Emmanuel Macron, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en premier van Armenië Nikol Pashinyan is overeenstemming bereikt over het sturen van een UNESCO-missie naar Armenië, om de vernietiging en toe-eigening te onderzoeken. begaan door Armenië tegen Azerbeidzjaans cultureel erfgoed op zijn grondgebied.

Azerbeidzjaanse NGO's hebben ook talloze verzoeken en oproepen naar UNESCO gestuurd om een ​​beoordelingsmissie naar Armenië te sturen om de huidige situatie van het Azerbeidzjaanse culturele erfgoed in dit land te beoordelen.

We zijn vastbesloten om Armenië ter verantwoording te roepen voor deze onwettige acties, ook bij het Internationaal Gerechtshof. Het is van cruciaal belang ervoor te zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor culturele ontheiliging verantwoordelijk zijn voor hun daden.

Hoewel het streven naar gerechtigheid een duidelijke prioriteit is, nemen we ook maatregelen ter plaatse om ons inclusieve culturele erfgoed te helpen behouden.

Azerbeidzjan heeft aanzienlijk geïnvesteerd in culturele rehabilitatie in de regio, ook in de bevrijde gebieden, om ervoor te zorgen dat gebouwen, kunst, multiconfessionele religieuze locaties en andere opmerkelijke artefacten in overeenstemming met internationale normen worden onderhouden en behouden.

Meer dan 1,200 religieuze en culturele erfgoedsites worden onderzocht, onderhouden en uiteindelijk beschermd als onderdeel van deze inspanningen, ongeacht hun achtergrond.

Azerbeidzjan heeft opnieuw bevestigd dat het zich inzet voor het behoud en de restauratie van alle culturele en religieuze monumenten in de bevrijde gebieden, ongeacht hun oorsprong.

Cultureel erfgoed in Azerbeidzjan, ongeacht de oorsprong, seculier of religieus, weerspiegelt de culturele diversiteit van de bevolking van Azerbeidzjan.

Als thuisbasis van zoveel nationaliteiten, culturen en religies en gelegen op het kruispunt van Europa en Azië, ben ik ongelooflijk trots op de multiculturele samenleving van Azerbeidzjan. Deze geest wordt ook toegepast op onze inspanningen om al het culturele en religieuze erfgoed te behouden en te beschermen.

Ter ere van het tweejarig jubileum is het belangrijk om onrecht uit het verleden te erkennen, maar ook om uit te kijken naar het potentieel voor duurzame vrede en veiligheid. Zowel in mijn hoedanigheid als vertegenwoordiger van Azerbeidzjan bij UNESCO en ook als trotse Azerbeidzjaanse burger, geeft deze verjaardag mij sterke hoop voor de toekomst.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending