Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Samenwerking op energiegebied EU-Azerbeidzjan midden in de energiecrisis

DELEN:

gepubliceerd

on

De huidige energiecrisis in Europa maakte het noodzakelijk om de energiesamenwerking tussen Brussel en energie-exporterende partners te versterken. Met het oog hierop zetten Azerbeidzjan en de Europese Unie de succesvolle samenwerking op een groot aantal gebieden voort, en beide partijen zijn geïnteresseerd in het versterken en uitbreiden van de bestaande samenwerking. Wat de samenwerking tussen Brussel en Bakoe betreft, is het vooral belangrijk om de energiesamenwerking te benadrukken. schrijft Shahmar Hajiyev, senior adviseur, Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen

Momenteel erkent de Europese Commissie het cruciale belang van de energiezekerheid, omdat de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne de kwetsbaarheid van het Europese energiesysteem heeft blootgelegd. De Europese gasconsumenten worden geconfronteerd met een ernstige voorzieningszekerheidscrisis nu Rusland de aardgasstroom naar Europa via de Nord Stream 1-pijpleiding op kritische wijze vermindert of afsluit. Volgens de Kremlin De Russische gaslevering aan Europa via de Nord Stream 1-pijpleiding zal niet volledig worden hervat totdat het “collectieve westen” de sancties tegen Moskou vanwege de invasie van Oekraïne heeft opgeheven. Op de korte termijn hebben al deze ontwikkelingen een negatief effect op de Europese energiemarkten, aangezien de energierekeningen in Europa de pan uit rijzen. Met als gevolg een benchmark gas toekomsten steeg met maar liefst 35 procent, het hoogste niveau in bijna zes maanden, en ook de elektriciteitsprijzen stegen.

Om dergelijke uitdagingen het hoofd te bieden, waren de ministers van Energie van de EU het erover eens dat iedereen dit zou moeten doen EU-landen zouden van augustus tot maart vrijwillig het gasverbruik met 15% moeten verminderen, vergeleken met hun gemiddelde jaarlijkse verbruik in de periode 2016-2021. Tegelijkertijd is Europa op zoek naar alternatieve aardgasvoorraden van betrouwbare energiepartners, en bouwt het gasopslagplaatsen op ter voorbereiding op het winterseizoen.

Azerbeidzjan is een van de strategische energiepartners van de EU die de energiezekerheid van Europa zullen ondersteunen door de aardgasvoorziening te vergroten. De Zuidelijke Gascorridor (SGC) is al voltooid en officieel Baku exporteert Kaspisch aardgas via de Trans Adriatic Pipeline (TAP) naar de Europese energiemarkten. Op basis van de versterkte energiesamenwerking verhoogt Azerbeidzjan de leveringen van natuurlijk gas naar de EU, van 8.1 miljard kubieke meter in 2021 naar een verwachte 12 miljard kubieke meter in 2022.

Vermeldenswaard is dat op 4 februari 2022 de EU-commissarissen voor Energie, Kadri Simson, en Nabuurschap en Uitbreiding, Oliver Varhelyi, Azerbeidzjan bezochten om de 8e ministeriële bijeenkomst van de Adviesraad van de Zuidelijke Gascorridor bij te wonen. Azerbeidzjan en de EU zijn onderhandelingen gestart over de mogelijke verhoging van de Azerbeidzjaanse gasaanvoer via TAP. Echter, het baanbrekende overeenkomst tussen Azerbeidzjan en de EU werd bereikt op 18 juli van het lopende jaar toen de Europese Commissie het nieuwe “Memorandum of Understanding on a Strategic Partnership in the Field of Energy” met Azerbeidzjan ondertekende om de import van Azerbeidzjaans aardgas naar Europa met minstens twintig procent te verhogen. bcm per jaar tegen 20. Dit document luidde een nieuw tijdperk in voor de samenwerking tussen Brussel en Bakoe.

Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: “Vandaag openen we met dit nieuwe Memorandum of Understanding een nieuw hoofdstuk in onze energiesamenwerking met Azerbeidzjan, een belangrijke partner in onze inspanningen om af te stappen van Russische fossiele brandstoffen. We leggen ook de basis voor een langetermijnpartnerschap op het gebied van energie-efficiëntie en schone energie, omdat we allebei de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs nastreven.”

Energiecommissaris Kadri Simson merkte ook op: “Het nieuwe Memorandum of Understanding onderstreept de strategische rol van de Zuidelijke Gascorridor in onze diversificatie-inspanningen. Azerbeidzjan heeft de aardgasleveringen aan de EU al vergroot en deze trend zal zich voortzetten, met tot wel 4 miljard kubieke meter extra gas dit jaar en de volumes zullen naar verwachting tegen 2027 meer dan verdubbelen.”

advertentie

Voor de EU is de SGC een belangrijke bron voor de diversificatie van de aardgasvoorziening naar Europa, met name voor de Zuidoost-Europese landen, die in hoge mate afhankelijk zijn van een paar bronnen.

Het ondertekende MoU tussen Baku en Brussel is van groot belang voor de Europese energiezekerheid, en Baku is klaar om de aardgasstroom naar Europa te vergroten. Echter, zoals opgemerkt door President Ilham Aliyev “to double the export to Europe is a big deal. We need investments, we need to expand the capacity because our pipeline, which brings our gas to Europe, has a capacity of 10 billion cubic meters – TAP. So, we need to expand it up to 20 bcm. It needs money, it needs agreement between the shareholders and all that is a process”.

Het is dus duidelijk dat Azerbeidzjan verwacht lange termijn gasaankoopovereenkomsten te ondertekenen met de Europese partners, en het huidige geopolitieke scenario in Europa maakte het noodzakelijk om dergelijke overeenkomsten zo snel mogelijk te ondertekenen.

Als we het MoU analyseren, is het de moeite waard om op te merken dat naast de aardgasexport een ander belangrijk aspect van de energiesamenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan de ontwikkeling van groene energie zal zijn. Onder de REPowerEU Plan is de EU van plan om de totale capaciteit voor de opwekking van hernieuwbare energie tegen 1,236 op 2030 GW te brengen. Met name het vervangen van steenkool, olie en aardgas in de industriële sector zal helpen de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen. Opgemerkt moet worden dat naar verwachting in 30 ongeveer 2030% van de primaire staalproductie in de EU koolstofvrij zal zijn op basis van hernieuwbare waterstof.

Met het oog hierop is Azerbeidzjan ook begonnen met hervormingen om groene energie te ontwikkelen, en de productie van hernieuwbare energie in het land heeft tot doel meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te produceren. Er zijn belangrijke groene energieprojecten ondertekend met het energiebedrijf Masdar uit de VAE voor de bouw van een zonne-energiepark van 230 megawatt (MW) en met het Saoedische energiebedrijf ACWA Power voor de bouw van de windenergiecentrale 'Khizi-Absheron'. Deze groene energieprojecten zullen een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het aandeel hernieuwbare energiebronnen in het energiesysteem van het land tot 30 procent in 2030. Dit proces zal ook een belangrijk doel zijn om het gebruik van aardgas bij de elektriciteitsproductie te verminderen. Het ondertekende MoU voorziet in de export van de elektriciteit naar Europa in de komende jaren; Zo zullen Baku en Brussel de ontwikkeling van elektriciteitsinterconnecties tussen de EU en Azerbeidzjan onderzoeken, onder meer via de Zwarte Zee en via de Nakhchivan Autonome Republiek Azerbeidzjan.

Last but not least zijn de EU en Azerbeidzjan ook geïnteresseerd in de vooruitzichten voor de ontwikkeling van de opwekkingscapaciteit, het transport en de handel in hernieuwbare waterstof. Daarom beoordelen TAP-functionarissen de mogelijkheden om in de toekomst waterstof naar Europa te transporteren. Hierdoor zal TAP niet alleen aardgas kunnen leveren, maar ook waterstof, wat strategisch en economisch belangrijk is voor Europa. Kortom, TAP speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van de Europese energiezekerheid door de energievoorziening te diversifiëren en de inspanningen om de economie koolstofvrij te maken te ondersteunen.

Kortom: Azerbeidzjan en de EU hebben een groot potentieel om de samenwerking op energiegebied te versterken en uit te breiden. Dit potentieel omvat niet alleen aardgas, maar ook elektriciteit, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en groene waterstof. Het is duidelijk dat de recente ontwikkelingen in de energiesector van Azerbeidzjan de exportcapaciteit van het land de komende tien jaar zullen vergroten. Het Azerbeidzjaanse aardgas is echter geen concurrent van het Russische gas, en de strategie van Azerbeidzjan tijdens de confrontatie tussen Europa en Rusland is gericht op het veiligstellen van de nationale belangen en het ondersteunen van de Europese energiezekerheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending