Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is de sleutel tot diversificatie van de energievoorziening naar Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari heeft de wereld onherroepelijk veranderd. Europese landen die afhankelijk zijn geworden van Russische energie, proberen zich nu zo snel mogelijk los te maken van Russische voorraden. schrijft Taras Kuzio.

De EU betaalt elk jaar 400 miljoen euro aan Rusland voor 40% van het gas dat het verbruikt en 27% van zijn olie. De invasie 'laat duidelijk zien dat de Russische agressie tegen Oekraïne eindelijk alle EU-lidstaten ertoe heeft aangezet om na te denken over een duurzame en betrouwbare energievoorziening.'

Binnen de EU de meest afhankelijke land van Rusland is Duitsland die 55% van zijn gas, 52% van zijn kolen en 34% van zijn olie uit Rusland ontving, waarvoor het dagelijks miljoenen euro's betaalt aan de begroting van het Kremlin en dus aan de oorlogsmachine. Hongarije, geleid door een pro-Russische populistische nationalist, en Bulgarije zijn twee andere tegenstanders van een boycot van Russische energie. Europese regeringen lopen uit de pas met de publieke opinie, van wie 70 procent een onmiddellijk verbod op de invoer van Russische energie steunt.

Frankrijk, Spanje en Finland zouden het verbod steunen, krachtig gesteund door Polen en Slowakije. Ondertussen zitten Italië, Tsjechië, Griekenland, Slovenië, Roemenië en Portugal op het hek.

In maart en april had de EU een plan aangekondigd om tegen 2030 een einde te maken aan alle invoer van Russische energie door alternatieve gasbronnen te vinden, de energie-efficiëntie te verhogen en meer groene energiebronnen te gebruiken. Deze maand de EU riep zijn 27 leden op om de invoer van Russische ruwe olie binnen zes maanden uit te faseren en geraffineerde olieproducten tegen het einde van het jaar. De Europese Green Deal ondersteunt een transitie van EU-lidstaten naar schone energie door het koolstofarm maken van de energievoorziening.

De VS zouden jaarlijks 50 bcm LNG kunnen leveren, wat goed is voor een derde van het gas dat Rusland momenteel naar de EU exporteert. Het Amerikaanse aandeel van LNG dat in de EU wordt geïmporteerd, is de afgelopen twee jaar gestegen van 26% tot meer dan de helft van de invoer, met Qatar op de tweede plaats. Duitsland en andere EU-leden bouwen LNG-terminals.

Nog eens 20 bcm aan energie kan jaarlijks worden geproduceerd door windenergie. De plannen van Azerbeidzjan om een ​​groene energiehub met offshore windturbines in de Kaspische Zee te worden, zouden ertoe leiden dat 10% van het volume op de Trans Adriatic Pipeline (TAP) naar de Balkan en Italië wordt ingenomen door groene waterstof.

advertentie

De invoer van olie en gas uit Algerije, Qatar, Nigeria, Congo, Mozambique en Angola zijn waarschijnlijk alternatieve kandidaten om een ​​deel van de energievoorziening die Rusland momenteel naar Zuid-Europa exporteert, over te nemen.

Maar het belangrijkste gasalternatief voor Europa is Azerbeidzjan in combinatie met Centraal-Aziatische energie die door Azerbeidzjan wordt getransporteerd. De Zuidelijke gascorridor 'heeft de volledige steun van de EU.'

In februari schetste Kadri Simson, de EU-commissaris voor Energie, plannen om de gaslevering aan Europa van Azerbeidzjan te verhogen tot 10 bcm.

De Zuidelijke gascorridor "heeft een groot potentieel om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan de energiezekerheid van Europa". Azerbeidzjaans gas zou een krachtig middel zijn om Europa te helpen zijn invoer van energie te diversifiëren en EU-leden te helpen bij de overgang van Russische voorraden naar hernieuwbare energie. Azerbeidzjan zal daarom bijdragen aan diversificatie, maar niet ter vervanging van de Russische energievoorziening. Het eerste Azerbeidzjaanse gas dat naar Europa werd geëxporteerd, arriveerde in december 2020 via de TANAP (Trans Anatolian Pipeline) en TAP (Trans Adriatic Pipeline).

De huidige Azerbeidzjaanse leveringen vertegenwoordigen een kleine hoeveelheid in vergelijking met de 151 bcm gas die Rusland in 2020 naar Europa exporteerde. Maar met een grotere energie-efficiëntie en een overgang van olie en gas, zal het volume dat de Russische export naar de EU uitvoert aanzienlijk afnemen. De capaciteit van de zuidelijke gascorridor zou kunnen worden verhoogd tot 31 bcm van de huidige 18.5 naar Georgië, Turkije en de EU.

Sommige EU-lidstaten, zoals Griekenland, Bulgarije en Italië importeren al Azerbeidzjaans gas via de zuidelijke gascorridor. De EU heeft de aanleg van een verbindingspijpleiding van Bulgarije naar Servië gefinancierd. De Trans Adriatische Pijpleiding (TAP) doorkruist Turkije, Griekenland en Albanië en gaat van daaruit over de Adriatische Zee naar Italië.

Azerbeidzjan is van plan zijn gasproductie op te voeren om aan de Europese vraag te voldoen. Het Azerbeidzjaanse deel van de Kaspische Zee omvat de grote gasvelden Babek (400 bcm), Absheron (350 bcm) en Umid 9200 bcm. Daarnaast helpt BP Azerbeidzjan bij de ontwikkeling van het Shah Deniz-veld in de Kaspische Zee, een van de grootste gasvoorraden ter wereld.

Azerbeidzjan zal de gastoevoer uitbreiden via de Trans Adriatic Pipeline die Turkije, Bulgarije en Roemenië doorkruist. De BRUA-connectorpijpleiding zou Azerbeidzjaans gas van Roemenië naar Hongarije en Oostenrijk, in het hart van Europa, vervoeren.

De Duitse vrees voor een economische ramp als het zijn olie- en gasleveringen uit Rusland zou verminderen, is waarschijnlijk overdreven. Rusland heeft zonder waarschuwing de gasleveringen aan Polen en Bulgarije stopgezet, omdat ze weigerden in roebels te betalen. 45% van de Poolse en 73% van de gasbehoefte van Bulgarije werd door Rusland gedekt. Ondanks deze hogere bedragen overleven beide landen de afsluiting van Russisch gas.

Rusland heeft ook zonder waarschuwing de leveringen aan Finland stopgezet. Het Kremlin was boos dat Finland ook weigerde in roebels te betalen, zijn neutraliteit had laten varen en lid wilde worden van de NAVO. Finland overleeft ook omdat Russische energie slechts 5% van zijn energiemix uitmaakt.

Met geplande verhogingen van de productie tot 31 bcm zou Azerbeidzjan niet in staat zijn om alle Russische gasexport naar de EU te vervangen. Desalniettemin zal de levering van koolstof en hernieuwbare groene energie uit Azerbeidzjan de EU de middelen verschaffen om te diversifiëren, weg van de invoer van Russische olie en gas. In combinatie met een verhoogde energie-efficiëntie, de invoer van LNG uit de VS en Qatar en een overgang naar groenere hernieuwbare energie laten we zien dat we in de finale van de Russische energiedominantie in Europa leven.

Taras Kuzio is een Research Fellow bij de Henry Jackson Society denktank in Londen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending