Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Ilham Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva woonde de opening bij van het 5e "Kharibulbul" International Folklore Festival

DELEN:

gepubliceerd

on

Het 5e "Kharibulbul" International Folklore Festival is geopend in Shusha, de culturele hoofdstad van Azerbeidzjan. De president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev en First Lady Mehriban Aliyeva woonden de opening van het festival bij.

5e “Kharibulbul” Internationaal Folklore Festival

Het 5e "Kharibulbul" International Folklore Festival, gehouden in het "Year of Shusha" ter gelegenheid van de 270e verjaardag van de stad Shusha, is georganiseerd door de Heydar Aliyev Foundation, het Ministerie van Cultuur en het Shusha City State Reserve. Het 5e festival, dat op 14 mei eindigt, wordt bijgewoond door muzikanten en dansgroepen uit verschillende landen, evenals volksgroepen uit verschillende regio's van Azerbeidzjan.

Het eerste "Kharibulbul"-festival werd in 1989 in Shusha gehouden in verband met de 100ste verjaardag van de beroemde zanger, pedagoog en volkskunstenaar Seyid Shushinsky (1889-1965). Het evenement werd in mei van dat jaar georganiseerd in Shusha tijdens de bloei van kharibulbul (Ophrys caucasica). Samen met lokale artiesten werd het eerste festival bijgewoond door muziekgroepen uit de voormalige Sovjetrepublieken Kirgizië, Kazachstan, Rusland (Basjkortostan), Litouwen en Wit-Rusland.

In 1990 kreeg het festival “Kharibulbul” internationale status. Ook de uitnodiging van folkloristische groepen uit Nederland, Duitsland, Israël en Turkije voor het tweede festival wekte grote belangstelling. Vanwege de benarde situatie in Shusha in de nasleep van het begin van het Karabach-conflict, werden de concerten georganiseerd in Aghdam. Er werden ook een aantal festivalconcerten gehouden in Barda en Aghjabadi. In totaal werd het tweede festival bijgewoond door ongeveer 170 afgevaardigden uit verschillende landen.

Ongeveer 300 afgevaardigden uit 25 landen namen deel aan het derde “Kharibulbul”-festival in 1991. Ook artiesten uit de Verenigde Staten en Australië woonden het festival bij. Vanwege het grote aantal toeschouwers werden de belangrijkste concerten van het festival in stadions gehouden. De laatste concerten van het tweede en derde festival werden gehouden in het Heydar Aliyev-paleis in Bakoe.

Het vierde festival zou op 15 mei 1992 in Bakoe beginnen en zou het meest spectaculaire evenement ooit worden. Er werden vijfhonderd mensen uit meer dan 30 landen verwacht. Door de bezetting van Shusha door Armeense troepen op 8 mei van hetzelfde jaar was het echter niet mogelijk om het “Kharibulbul”-festival te organiseren. Het festival werd slechts kort gehouden in het Imarat-complex in Aghdam.

Na de glorieuze overwinning van het moedige Azerbeidzjaanse leger in de patriottische oorlog onder leiding van de president van de Republiek Azerbeidzjan en de zegevierende opperbevelhebber Ilham Aliyev, werd in Shusha opnieuw het traditionele "Kharibulbul"-festival georganiseerd. President van Azerbeidzjan Ilham Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva en familieleden woonden ook de opening bij van het festival georganiseerd door de Heydar Aliyev Foundation op de Jidir Duzu in Shusha op 12-13 mei 2021.

advertentie

Het festival omvatte nationale dansen, mugham en optredens van folkloristische groepen uit verschillende regio's van het land en nationale minderheden, video's van Azerbeidzjaanse zangers die in verschillende jaren in Shusha werden gefilmd, en klassieke muziek.

Deel dit artikel:

Trending