Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Het gas opvoeren. Uitbreiding van pijpleidingen zal de stromen van Azerbeidzjan naar de EU vergroten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Terwijl Europese landen proberen af ​​te zien van Russisch aardgas, zal de uitbreiding van de pijpleiding die Azerbeidzjan verbindt met verschillende EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten van vitaal belang zijn voor een strategie die gas een belangrijke rol ziet spelen in de overgang naar netto nul-koolstofemissies, schrijft Political. Redacteur Nick Powell.

Hoewel het enkele jaren zal duren, is er een voelbaar gevoel van urgentie rond de dubbele taak om de Europese afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen en volledig af te stappen van steenkool, de meest vervuilende van de fossiele brandstoffen.

Na een bijeenkomst van de leiders van Italië, Griekenland, Spanje en Portugal in Rome, zei de Italiaanse premier, Mario Draghi, dat ze ermee hadden ingestemd de Europese Commissie ertoe aan te zetten "ingrijpende maatregelen" op het gebied van energie te nemen. Hij kon zeggen dat Italië op korte termijn een volledige uitval van de gasleveringen uit Rusland zou kunnen doorstaan, dankzij de voltooiing eind 2020 van de trans-Adriatische gaspijpleiding, die zich uitstrekt over Griekenland, Albanië en Italië. Azerbeidzjan via Georgië en Turkije.

Spanje promoot ook samen met een Italiaans energie-infrastructuurbedrijf de aanleg van een nieuwe offshore gaspijpleiding die de aanvoerroute naar het Iberisch schiereiland zou verlengen. De Trans-Adriatische werkmaatschappij zegt dat de capaciteit kan worden verdubbeld van 10 miljard naar 20 miljard kubieke meter gas per jaar. De capaciteit van de pijpleiding door Turkije, zelf een grootverbruiker van Azeri-gas, zal in de komende vier tot vijf jaar bijna worden verdubbeld, van 16 miljard naar 31 miljard kubieke meter.

Ook aan een veel vertraagde verbetering van de gasverbinding tussen Griekenland en Bulgarije wordt nu gewerkt. Op een conferentie in Bakoe beschreef de EU-commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, Olivér Várhelyi, Azeri-gas als "een zeer kostbaar onderdeel van onze energiemix". Hij zei dat het ook belangrijk was om de bevoorrading van de kandidaat-lidstaten van de EU in de westelijke Balkan uit te breiden, om hun gebruik van steenkool te beëindigen en hun uitstoot met 55% te verminderen.

Voordat Rusland Oekraïne binnenviel, sprak energiecommissaris Kadri Simson diplomatiek van "een delicaat moment in termen van de zekerheid van onze gasvoorziening". Ze merkte op dat Azerbeidzjan de EU had “opgevoerd en gesteund” en een “betrouwbare en vertrouwde” partner was.

Naast enorme olie- en gasreserves heeft Azerbeidzjan een groeiende sector van hernieuwbare energie. President Ilham Aliyev heeft gezegd dat zijn land de verantwoordelijkheid begrijpt die gepaard gaat met zulke enorme natuurlijke hulpbronnen. Hij verheugde zich op "meerdere positieve resultaten" van een nauwere relatie met de Europese Unie.

advertentie

"Het energiebeleid dat we hebben gaat verder dan de kwesties van energiediversificatie en energiezekerheid, omdat het nieuwe banden tussen de landen creëert", zei hij. “Het helpt om het onderlinge vertrouwen te vergroten”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending