Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Schaduwen van 'Khojaly' verdriet

DELEN:

gepubliceerd

on

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bevestigde de misdaad van genocide en beschreef het als "een ontkenning van het bestaansrecht van hele groepen mensen, zoals moord de ontkenning is van het recht op leven van individuele mensen". Het bewijst dus dat genocide de opzettelijke en systematische vernietiging is, geheel of gedeeltelijk, van een etnische, raciale, religieuze of nationale groep, schrijft Mezahir Efendijev, lid van Milli Majlis.

De meest bestudeerde en catastrofale voorbeelden liggen echter historisch dicht bij elkaar: de nazi-holocaust tegen de joden, etnische zuiveringen in Bosnië en stammenoorlogen in Rwanda. Niettemin behoren deze bloedbaden en genocides niet alleen tot de bloederige pagina's van de geschiedenis, de wereld wordt er ook in de moderne tijd mee geconfronteerd.

Niet zo ver, maar in februari 1992 keek heel Azerbeidzjan met afgrijzen toe hoe hun tv-schermen de nasleep van een brute moord lieten zien: dode kinderen, verkrachte vrouwen, verminkte lichamen van bejaarden, bevroren lijken verspreid over de grond. Deze schokkende beelden zijn gemaakt op de plaats van het bloedbad in Khojaly - de ergste oorlogsmisdaad in de Nagorno-Karabach-oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië. Als gevolg van genocide werden ongeveer 6,000 inwoners van de stad, 613 Azerbeidzjaanse burgers, waaronder meer dan 200 vrouwen, 83 kinderen, 70 ouderen en 150 vermisten, 487 gewonden en 1,270 burgers gegijzeld.

Het bloedbad vond plaats op een datum waarop Azerbeidzjaanse burgers, die probeerden de stad Khojaly te evacueren nadat ze waren aangevallen, werden neergeschoten door Armeense troepen terwijl ze vluchtten naar de veiligheid van de Azerbeidzjaanse linies. Deze meedogenloze aanval was niet zomaar een slagongeval. Het maakte deel uit van het opzettelijke terreurbeleid van Armenië: het doden van burgers zou anderen intimideren om de regio te ontvluchten, waardoor het Armeense leger Nagorno-Karabach en andere regio's van Azerbeidzjan zou kunnen bezetten. Dit was etnische zuivering, puur en simpel.

Het bloedbad in Khojaly wordt momenteel erkend en herdacht door parlementaire wetten die in tien landen en in eenentwintig staten van de Verenigde Staten van Amerika zijn aangenomen na grote inspanningen en internationale campagnes georganiseerd door de Republiek Azerbeidzjan. De internationale bewustmakingscampagne "Gerechtigheid voor Khojaly" was er een van, die op 8 mei 2008 werd gelanceerd op initiatief van Leyla Aliyeva, algemeen coördinator van het jongerenforum voor dialoog en samenwerking van de Islamitische Conferentie. Tot op heden hebben meer dan 120,000 mensen en 115 organisaties zich aangesloten bij deze campagne, die in tientallen landen succesvol functioneert. Sociale netwerken, tentoonstellingen, rally's, wedstrijden, conferenties, seminars en soortgelijke activiteiten zijn andere effectieve hulpmiddelen om haar doelen te promoten.

Volgens het Internationaal Humanitair Recht, VN-verdrag en diverse verdragen zijn de genocidale handelingen en actoren zelf strafbaar als internationale misdaden, andere strafbare gedragingen zijn samenzwering tot het plegen van genocide, het direct en publiekelijk aanzetten tot het plegen van genocide, pogingen tot het plegen van genocide en medeplichtigheid aan genocide ( artikel III van het VN-genocideverdrag). Niettemin, ondanks het feit dat de Republiek Azerbeidzjan de resoluties van de VN-Veiligheidsraad herbevestigde met betrekking tot het tot stand brengen van vrede en gerechtigheid in de regio Nagorno-Karabach, internationaal erkende gebieden van Azerbeidzjan, heeft de Khojaly ook geen eerlijke beoordeling verdiend door de internationale gemeenschap. en de genocide-acteurs die deelnamen aan Khojaly blijven ongestraft.

De schaal van Khojaly en de genocide-acteurs – Armeniërs werden in verschillende tijden genoemd en geschreven in de bekende kranten, tijdschriften en boeken. Niettemin was een van de belangrijke boeken "My Brother's Road", geschreven door Marker Melkonian. Dit boek, geschreven door een Armeniër en ook opgedragen aan het leven van een "held", Monte Melkonische, Armeense militant, bewijst duidelijk dat de aanval op de stad een strategisch doel was, eraan toevoegend "maar het was ook een daad van wraak." Het meest pijnlijke moment is de 'held'-oproep in het boek aan een persoon die die avond actief heeft deelgenomen aan het bloedbad.

advertentie

Bovendien zei een Armeense leider, Serzh Sargsyan: "Vóór Khojaly dachten de Azerbeidzjanen dat ze een grapje met ons maakten; ze dachten dat de Armeniërs mensen waren die hun hand niet konden opsteken tegen de burgerbevolking. We waren in staat om dat [stereotype" te doorbreken ] En dat is wat er gebeurde." Zijn opmerking werd gepubliceerd in een interview met de Britse journalist Thomas de Waal in een boek uit 2004 over het conflict.

Azerbeidzjan is al 200 jaar het slachtoffer van geplande etnische zuiveringen en genocide door Armeniërs. De mensen van Azerbeidzjan werden uit hun historische land gedeporteerd en werden vluchtelingen en intern ontheemden (IDP's) vanwege de illegale Armeense bezetting. Azerbeidzjanen werden tijdens de Sovjetperiode ook uit hun historische land verdreven. 150,000 Azerbeidzjanen werden uit Armenië gedeporteerd en van 1948-1953 in de Kur-Araz-vlakte geplaatst. In 250,000 werden 1988 Azerbeidzjanen uit hun historische territoria verdreven en werd Armenië een mono-etnische staat. De gebeurtenissen in Nagorno-Karabach, die in 1988 begonnen, leidden samen met de voortdurende inspanningen om uitvoering te geven aan de Armeense wens om een ​​staat van zee tot zee op te bouwen, tot de vernietiging van steden en dorpen, de moord op duizenden onschuldige mensen en de verbanning van honderdduizenden Azerbeidzjanen uit hun geboorteland.

Nogmaals, het bloedbad dat door Armeniërs in Khojaly is aangericht, is een ethische zuivering door feiten gebaseerd op de regels en voorschriften van het internationaal humanitair recht, VN-conventies, mensenrechtenperspectieven op vrouwen- en kinderrechten en de verwoeste stad Khojaly. Zo zal Azerbeidzjan zijn strijd voortzetten om de slachtoffers van de stad Khojaly te herdenken in het belang van levende mensen die getuige waren van de nacht in Khojaly.

Een erkenning van het bloedbad in Khojaly zou niet alleen de vervulling van de rechten zijn van mensen die slachtoffer zijn geworden in die bloedige nacht, maar ook toekomstige genocides en bloedbaden tegen de mensheid voorkomen. Terwijl we blind zijn voor deze genocide, zal de wereld toestaan ​​dat toekomstige generaties de hoop op eenheid en waardigheid tussen naties verliezen.

De verdrietschaduwen van Khojaly zijn veranderd in een stralend Azerbeidzjan dankzij wat het nu heeft bereikt, een wonderbaarlijke overwinning veiligstellen en Karabach na 30 jaar bevrijden. De genocides tegen Azerbeidzjan leverden niets anders op dan wijdverspreide veroordeling en voedden concepten van zelfverdediging, zelfredzaamheid, economische duurzaamheid, bescherming van nationale trots, veiligheid van erfgoed en onbuigzame passies voor territoriale soevereiniteit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending