Verbind je met ons

Azerbeidzjan

32e verjaardag van de Black January-tragedie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In 1987 braken anti-Azerbeidzjaanse pogroms uit in Armenië, en Armeniërs die Azerbeidzjaanse dorpen aanvielen, doodden honderden burgers. Als gevolg hiervan werden 250,000 Azerbeidzjanen uit Armenië verdreven. Vandaag (20 januari) is het 32 ​​jaar geleden.

Territoriale aanspraken van Armenië, gewapend separatisme aangejaagd door radicale Armeense nationalisten en massaal geweld tegen de Azerbeidzjaanse bevolking van Armenië ondersteund door Sovjetleiders, brachten de mensen van Azerbeidzjan ertoe op te komen voor de bescherming van de territoriale integriteit van het land, en dit alles leidde tot massale anti-Sovjet-protesten in Azerbeidzjan, dat al snel veranderde in een nationale vrijheidsbeweging.

Op 20 januari 1990 bestormden 26,000 Sovjettroepen, onder directe instructies van Michail Gorbatsjov, zonder de lokale bevolking op de hoogte te stellen van de avondklok, Bakoe en andere steden van Azerbeidzjan, waarbij ze de burgerbevolking afslachten met zwaar militair materieel om Azerbeidzjan's pad naar onafhankelijkheid te blokkeren en zet de vrijheidsbeweging van de Azerbeidzjaanse bevolking neer. Als gevolg hiervan werden 147 burgers gedood, 744 raakten ernstig gewond.

Na de terugkeer van de nationale leider Heydar Aliyev aan de politieke macht in Azerbeidzjan, kreeg de tragedie van 20 januari een politieke en juridische beoordeling op staatsniveau. Op 29 maart 1994 nam Milli Majlis (het parlement) van Azerbeidzjan een resolutie aan "Over de tragische gebeurtenissen die op 20 januari 1990 in Bakoe zijn begaan". Sindsdien wordt 20 januari herdacht als Nationale Rouwdag.

Ondanks het feit dat er vele jaren zijn verstreken sinds het bloedige bloedbad van de Sovjet-Unie in Azerbeidzjan, vergeet ons volk de pijn van die verschrikkelijke dagen niet en herdenkt elk jaar de martelaren van 20 januari met diep respect.

Onder leiding van president Ilham Aliyev toonde het volk van Azerbeidzjan hun vastberadenheid en bevrijdde het de Azerbeidzjaanse gebieden van Armenië's bijna 30 jaar durende, illegale, door de VN veroordeelde bezetting en herstelde de territoriale integriteit van Azerbeidzjan.

Het volk van Azerbeidzjan herdenkt nogmaals met diep verdriet en respect de nagedachtenis van alle heldhaftige martelaren die hun leven hebben opgeofferd voor de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan, de vrijheid van zijn volk.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending